LIVE: κίνηση στους δρόμους

Από τις 19/1/2013, αν θέλετε να βγάλετε δίπλωμα για οδήγηση τρίροδου scooter, θα πρέπει να βγάλετε το Α, για μοτοσικλέτα.

Εισάγεται το νέο δίπλωμα Α2, ανάμεσα στο Α1 και στο Α. Το νέο Ninja 300 φτιάχτηκε για να αποτελέσει best seller του Α2.

Αν θέλετε να βγάλετε δίπλωμα για οδήγηση μεγάλου ATV, συνεχίζετε να χρειάζεστε το Β, για αυτοκίνητο.

Τα νέα διπλώματα οδήγησης που θα αρχίσουν να ισχύουν από 19/1/2013, φέρνουν σημαντικές αλλαγές

Το δίπλωμα για πενηντάρι AM (μοτοποδήλατο) φεύγει από την Τροχαία, και περνάει στο Υπουργείο.

Νέα διπλώματα οδήγησης 2013

Βγάλτε άμεσα δίπλωμα μοτοσικλέτας, γιατί από τις 19 Ιανουαρίου 2013, τα πράγματα δυσκολεύουν! Θα υπάρχουν 4 διπλώματα, το AM για μοτοποδήλατα, και τα Α1, Α2 και Α, με ανάλογες εξετάσεις και κόστος.

 
Οι υπεύθυνοι σχεδιασμού της Ε.Ε. για τα νέα διπλώματα, θεωρούν (σωστά) πως όταν ο αναβάτης ανεβαίνει σταδιακά την κλίμακα των κυβικών και της ιπποδύναμης, η εκμάθηση είναι πιο ασφαλής, και τα ατυχήματα λιγότερα. Γιατί όμως αυτό να συμβαίνει μόνο στη μοτοσικλέτα, ενώ στο αυτοκίνητο να υπάρχει ένα και μοναδικό δίπλωμα, όσα κυβικά ή ίππους κι αν διαθέτει το όχημα; Λογικό είναι λοιπόν οι ενώσεις μοτοσικλετιστών, να μιλάνε για ρατσιστική αντιμετώπιση των δύο τροχών. Φυσικά τα νέα διπλώματα σημαίνουν και έξτρα έξοδα του αναβάτη σε σχολές οδήγησης, παράβολα και εξέταστρα. Το σχέδιο για τις εν λόγω αλλαγές δεν είναι νέο, αφού είχε πάρει έγκριση το μακρινό 2006.

Για ποιον χτυπάει η καμπάνα;
Τα νέα διπλώματα (ΑΜ, Α1, Α2, Α) θα ισχύουν για όσους περάσουν τις εξετάσεις μετά από την 19η Ιανουαρίου του 2013. Δηλαδή αυτό σημαίνει πως όσοι έχουμε ήδη βγάλει δίπλωμα μεγάλης μοτοσικλέτας δεν θα έχουμε τίποτα να ανησυχούμε; Από ότι φαίνεται, ναι. Διατηρούμε τα κεκτημένα μας. 

Συγκεκριμένα στο νόμο του κράτους αναφέρονται τα παρακάτω:

«Άδειες οδήγησης οι οποίες χορηγήθηκαν με προγενέστερες, της 19-1-2013, διατάξεις, εξακολουθούν να ισχύουν με τους όρους και προϋποθέσεις υπό τις οποίες χορηγήθηκαν, μέχρι τη λήξη της ισχύος τους με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 10 και της παραγράφου 2 του άρθρου 18 του παρόντος διατάγματος. Μετά τη λήξη της ισχύος τους, οι άδειες αυτές ανανεώνονται με τους όρους και προϋποθέσεις του παρόντος διατάγματος.»

Με δίπλωμα Α (μοτοσικλέτας) τα τρίκυκλα
Ενώ τα τρίκυκλα οδηγούνται σήμερα με δίπλωμα B1, με το νέο νόμο θα οδηγούνται με δίπλωμα Α1. Δηλαδή αν βγάλετε δίπλωμα αυτοκινήτου μετά τις 19/1/2013, δεν θα μπορείτε να οδηγείτε με αυτό νόμιμα MP3 LT, ή Quadro. Πλέον θα χρειάζεστε δίπλωμα μοτοσικλέτας. Τι θα γίνει με όσους αναβάτες τρίκυκλων που τα αγόρασαν έχοντας δίπλωμα αυτοκινήτου; Μιλήσαμε με τον ΣΕΑΑ, και τα νέα είναι αισιόδοξα για εκείνους. Δεν χάνουν τα κεκτημένα τους. Το λέμε ξανά για να μην ανησυχούν οι κάτοχοι MP3 LT και Quadro. Αν το δίπλωμα οδήγησης σας (κατηγορία Β, αυτοκινήτου) έχει βγει πριν τις 19/1/2013 θα μπορείτε να συνεχίσετε να οδηγείτε τρίκυκλα χωρίς πρόβλημα.

Με δίπλωμα Β (αυτοκινήτου) τα μεγάλα ATV
Τα μικρά ATV (ελαφρά τετράκυκλα με τελική έως 45χλμ/ώρα και βάρος μικρότερο των 350kg) θα οδηγούνται με δίπλωμα AM ή A (μοτοσικλέτας). Αντίθετα, τα μεγάλα ATV θα συνεχίσουν να απαιτούν δίπλωμα Β, αυτοκινήτου.

ΝΕΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ

Μοτοποδήλατα
Μιλάμε για παπιά, scooter, δίκυκλα, τρίκυκλα, ή ακόμα και μικρά ATV, με μέγιστο κυβισμό τα 50κ.εκ., και μέγιστη τελική ταχύτητα τα 50χλμ./ώρα. Αν έχετε ήδη δίπλωμα μοτοποδηλάτου, δεν το χάνετε, απλώς αλλάζουν τα ονόματα των κατηγοριών.

Νέα κατηγορία ΑΜ
Το νέο δίπλωμα για τα μοτοποδήλατα θα ονομάζεται ΑΜ, ενώ από ότι μάθαμε η Τροχαία βγαίνει από το παιχνίδι, και τα διπλώματα μοτοποδηλάτου θα χορηγούνται και αυτά από το Υπουργείο. Ενώ σε όλη την Ε.Ε. το ελάχιστο όριο ηλικίας για το ΑΜ είναι τα 16 χρόνια, στην Ελλάδα θα είναι τα 17 με συγκατάθεση κηδεμόνα, ή τα 18 χωρίς. Με αυτό το δίπλωμα, ο αναβάτης μπορεί να οδηγεί 

α) μοτοποδήλατα με κινητήρα εσωτερικής καύσης και περιορισμό τελικής ταχύτητας τα 45χλμ./ώρα. Περιέργως, δεν μιλάει για περιορισμό ισχύος! 
β) μοτοποδήλατα ηλεκτρικά με περιορισμό ισχύος τους 4kW. Περιέργως, εδώ ο νόμος δεν μιλάει για περιορισμό τελικής. Θα μας τρελάνουν!
γ) μικρά τρίκυκλα 50κ.εκ. και κάτω των 4kW (5,3Hp) (πάλι δεν κάνει λόγο για περιορισμό τελικής) και 
δ) τετράροδα (ATV) με περιορισμό τελικής 45χλμ/ώρα και βάρος μικρότερο των 350 κιλών.

Κατηγορία P
Όπως το δίπλωμα ΑΜ, με περιορισμό τελικής ταχύτητας τα 50χλμ./ώρα. Κατηγορία που ισχύει στην υπόλοιπη Ε.Ε.. Άγνωστο αν ισχύει στην Ελλάδα.

Κατηγορία Q
Όπως το δίπλωμα ΑΜ, με περιορισμό τελικής ταχύτητας τα 25χλμ./ώρα.
Κατηγορία που ισχύει στην υπόλοιπη Ε.Ε.. Άγνωστο αν ισχύει στην Ελλάδα.

Νέοι αναβάτες μοτοποδηλάτων μετά τις 19/1/2013
Ο υποψήφιος θα πρέπει να περάσει πρακτική εκπαίδευση σε σχολή οδηγών, θεωρητικό τεστ, και πρακτικό τεστ οδήγησης.  

Κατηγορία Α1 
Μικρά δίκυκλα/τρίκυκλα/τετράκυκλα –125κ.εκ. με ισχύ έως 11kW. Ελάχιστη ηλικία αναβάτη, τα 18 έτη. Τα 18 έτη είναι ελληνική επιλογή, αφού σε όλη την υπόλοιπη Ε.Ε. η ελάχιστη ηλικία είναι τα 17.

Κατηγορία Α2 
Μεσαία δίκυκλα ανεξαρτήτως κυβικών με ισχύ έως 35kW και «με μέγιστο
λόγο ισχύος προς βάρος μικρότερο από 0,2 kW (0,268Hp)/kg, που δεν προέρχονται από διασκευή άλλης μοτοσικλέτας, ισχύος μεγαλύτερης του διπλάσιου της ισχύος της διασκευασθείσας μοτοσικλέτας», και τρίκυκλα/τετράκυκλα έως 15kW. Ελάχιστη ηλικία αναβάτη, τα 20 έτη. Όπως το υποψιαστήκατε, στην υπόλοιπη Ε.Ε. χρειάζεται να είσαι μόλις 19 ετών για να πάρει το Α2. Το Α2 μπορεί να το πάρει κανείς είτε κατευθείαν, εάν είναι 20 ετών, είτε προοδευτικά, αν κατέχει ήδη δίπλωμα Α1 για 2 έτη (πρέπει όμως να περάσει πάλι 7 ώρες τεστ). Ας σας παραθέσουμε μία ακόμα ανεξήγητη διάταξη του νόμου. Οι μοτοσικλέτες του τεστ για το δίπλωμα Α2 πρέπει να είναι τουλάχιστον 400 κυβικά (γιατί; αφού πουθενά στο νόμο της Ε.Ε. δεν γίνεται λόγος για κυβισμό, θα μπορούσε να είναι 300, ή 250, η ότι θέλουμε), και ισχύος έως 15kW (γιατί; αφού ο εξεταζόμενος δίνει για δίπλωμα έως 35kW)! Μιλήσαμε και με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκπαιδευτών Οδήγησης, και μας είπαν πως το τοπίο είναι ακόμα πολύ θολό, και περιμένουν και αυτοί διευκρινήσεις από το Υπουργείο.

Κατηγορία Α
Μεγάλα δίκυκλα/τρίκυκλα ανεξαρτήτως κυβισμού και ιπποδύναμης. Ελάχιστη ηλικία αναβάτη, τα 22 έτη, αν κατέχει ήδη δίπλωμα Α2 για 2 έτη, και τα 24 έτη αν πάρει κατευθείαν το δίπλωμα.

Ανανέωση κάθε 15 χρόνια
Όλα τα διπλώματα θα χρειάζονται ανανέωση κάθε 15 χρόνια (μόνο με ιατρικές εξετάσεις). Από τα 65 χρόνια και μετά, η ανανέωση γίνεται κάθε 3 χρόνια.

Κόστος παραβόλων
Για κάθε πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια ιατρική εξέταση καταβάλλεται το ποσό των 90 ευρώ (οφθαλμίατρος και παθολόγος). Για κάθε θεωρητική εξέταση καταβάλλονται 10 ευρώ (κάποιες σχολές οδήγησης αναλαμβάνουν αυτό το έξοδο). Για την εκτύπωση της άδειας οδήγησης χρειάζεται παράβολο 30 ευρώ από την Εθνική Τράπεζα. Επίσης από ότι φαίνεται (είπαμε, το τοπίο είναι θολό) θα χρειάζεται ένα ακόμη παράβολο 18 ή 27 ευρώ.

Ανακεφαλαιώνοντας
- Τα διπλώματα από τρία γίνονται τέσσερα.
- Το νέο δίπλωμα είναι το Α2, ενδιάμεσο του Α1, και του Α.
- Θα χρειάζεστε πλέον έξτρα ώρες εκπαίδευσης σε κάθε δίπλωμα, αλλά και πρακτικές εξετάσεις για όλα τα διπλώματα (έξτρα κόστος).
- Το δίπλωμα μοτοποδηλάτου δεν θα βγαίνει πια από την Τροχαία.
- Τα μικρά ATV και τα τρίκυκλα θα οδηγούνται με δίπλωμα μοτοσικλέτας.
- Τα μεγάλα ATV συνεχίζουν να χρειάζονται δίπλωμα αυτοκινήτου.
- Κάτοχοι διπλωμάτων κατηγορίας Β (αυτοκίνητα) με ημερομηνία έκδοσης πριν την 19η/1/2013 θα μπορούν να οδηγούν τρίκυκλα. 

 

???????? - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ - ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ