net.mototriti.gr τεύχος net.mototriti.gr Scooter τεύχος

Αναβολή 4ου αγώνα ΠΠΤ

Xθες επρόκειτο να διεξαχθεί ο 4ος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ταχύτητας Μοτοσυκλετών στο αυτοκινητοδρόμιο Μεγάρων. Μετά από εισήγηση του ΣΟΑΜ (και ύστερα από επί τόπου συνεδρίαση του ΔΣ του συνδέσμου, αλλά και δύο συγκεντρώσεις των οδηγών – αθλητών στον χώρο της Γραμματείας), το συμβούλιο αγωνοδικών του αγώνα αποφάσισε ο αγώνας να ματαιωθεί. Ακολουθεί δελτίο τύπου...

 

Τα πράγματα εξελίχτηκαν ως εξής: Μετά από πολύωρη και δυνατή βροχή, η κατάσταση της πίστας νωρίς το πρωί δεν επέτρεπε να ξεκινήσουν οι αγωνιστικές διαδικασίες στις 9:00 π.μ., όπως προβλεπόταν. Συγκεκριμένα, το πρόβλημα εντοπιζόταν κυρίως στις στροφές 1 και ιδίως στην 6, όπου το οδόστρωμα είχε μετατραπεί σε λίμνη που καταλάμβανε όλο το πλάτος του οδοστρώματος και ξεπερνούσε κατά πολύ σε ύψος το αντίστοιχο κερμπ! Η οργάνωση του αγώνα έκανε φιλότιμες, αλλά ανεπιτυχείς προσπάθειες να ξεπεράσει το πρόβλημα, χρησιμοποιώντας μια μικρή αντλία που διατέθηκε από άνθρωπο τοπικής λέσχης, μιας και όπως διαπιστώθηκε η αντλία που διέθετε το αυτοκινητοδρόμιο ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ!

Περί τις 11:30 π.μ. ζητήθηκε από τους ανθρώπους της Πυροσβεστικής να προσπαθήσουν εκείνοι να αντλήσουν τα νερά, κάτι που δεν είχε γίνει μέχρι εκείνη την ώρα για τεχνικούς λόγους. Παράλληλα, το ΔΣ του ΣΟΑΜ ζήτησε να γίνει η πρώτη συγκέντρωση αναβατών, κατά την οποία ενημερώθηκαν για το πως έχει η κατάσταση και τι προσπάθειες γίνονται. Κατά την συγκέντρωση, ακούστηκε δια στόματος του ανθρώπου που διαθέτει στους αθλητές ηλεκτρικό ρεύμα (καθ` ότι η πίστα ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ για χρήση από τους αθλητές και τις ομάδες τους), ότι η χρήση του ρεύματος θα γίνει με ατομική ευθύνη του καθενός από την στιγμή που τα καλώδια – μπρίζες ήταν εκτεθειμένα για πολλές ώρες στην βροχή! Αμέσως μετά (12:30μμ), το ΔΣ το ΣΟΑΜ συνεδρίασε μαζί με τον υπεύθυνο ασφαλείας, όπου αποφασίστηκε πλειοψηφικά να ζητηθεί η αναβολή του αγώνα, αφού πρώτα γίνει μια δεύτερη αυτοψία στον χώρο της Κ6.

Πραγματικά, και περί την 1:10 μ.μ. επιβεβαιώθηκε ότι η αγωνιστική διαδρομή (και οι Κ1 και Κ6) ήταν πλέον κατάλληλη για βρόχινο αγώνα. Διαπιστώθηκε, όμως, ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα ασφαλείας! Ο χώρος διαφυγής της Κ6 είχε μετατραπεί σε λίμνη στην οποία χυνόταν ένας μικρός χείμαρρος από παρακείμενα χωράφια, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή κάποιου αγωνιζόμενου από πνιγμό, στην περίπτωση που θα είχε την ατυχία να έχει πτώση και να βρεθεί μέσα στην λίμνη, μην έχοντας τις αισθήσεις του…! Χώρια που η απομάκρυνση μιας βαριάς μοτοσυκλέτας (600 ή 1000cc) από την αμμοπαγίδα – λάσπη θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη – έως αδύνατη κατά την διάρκεια του αγώνα. Ακούστηκε ότι ένας δεύτερος κριτής (από άλλο Κ) θα προστεθεί εκεί, αλλά δεν κρίθηκε ως ικανοποιητική λύση.

Σε αυτήν την χρονική στιγμή φάνηκε ότι οι αγωνιστικές διαδικασίες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν περί τις 2:30 μ.μ., προκειμένου να δοθεί ηλεκτρικό ρεύμα, να τοποθετηθούν βρόχινα ελαστικά (και να ζεσταθούν από τις κουβέρτες). Να σημειωθεί εδώ ότι το αγωνιστικό πρόγραμμα της ημέρας του αγώνα διαρκεί από τις 9:00μμ μέχρι τις 3:30μμ συμπεριλαμβανομένων και των απονομών, δηλαδή κάτι λιγότερο από 6,5 ώρες. Αν γίνει προσπάθεια συμπύκνωσης των διαδικασιών και με μείωση κατά 15% του αριθμού των γύρων (όπως προβλέπει ο Γενικός Κανονισμός Ταχύτητας), αλλά και με τις αυξημένες κατά 5 λεπτά περιόδους δοκιμών λόγω βροχής (από 10` σε 15` επί 5 κατηγορίες ) και τα ανεβασμένα γυρολόγια λόγω βροχής, η διάρκεια της όλης διαδικασίας εκτιμήθηκε κατ’ ελάχιστον σε 5,5 ώρες, δηλαδή η τελευταία κατηγορία να τελειώνει τον αγώνα της κατά τις 8μμ….! Και όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπήρχε ούτε μία κόκκινη σημαία ή άλλη καθυστέρηση! Διαπιστώθηκε λοιπόν σημαντικός κίνδυνος, να ακυρωθεί ο αγώνας για μία ή δύο κατηγορίες λόγω χρόνου.

Το ΔΣ του ΣΟΑΜ και με την σύμφωνη γνώμη του υπευθύνου ασφαλείας, πολυπρωταθλητή Σάκη Συνιώρη, αποφάσισε πλέον οριστικά να εισηγηθεί την αναβολή του αγώνα και συγκέντρωσε για δεύτερη φορά τους οδηγούς στην γραμματεία, όπου εξήγησε τους λόγους της απόφασης αυτής και αναζητήθηκε τυχόν αντίθετη επιχειρηματολογία.

Συνοψίζοντας λοιπόν, το ΔΣ του ΣΟΑΜ εισηγήθηκε την αναβολή του αγώνα (και το Συμβούλιο των Αγωνοδικών την αποφάσισε) για τους εξής επιγραμματικά λόγους:

1 Οι προαναφερθέντες λόγοι ασφαλείας (α. χώρος διαφυγής στην Κ6 και λιγότερο σε άλλες στροφές και β. κίνδυνος ηλεκτροπληξίας)

2 Η σημαντικότατη στρέβλωση του προγράμματος κατά 5,5 ώρες που είχε ως αποτέλεσμα πολλοί οδηγοί να έχουν ήδη φύγει (κακώς) και πολλοί από αυτούς που έμειναν (και κυρίως οι εμπειρότεροι πρωταθλητές) να δηλώνουν απροθυμία να συμμετέχουν σε αγώνα υπό αυτές τις συνθήκες.

Συμμεριζόμενοι την απογοήτευση όλων των ανθρώπων (από την οργάνωση) που κοπίασαν για την προετοιμασία του αγώνα αυτού και κυρίως για την σημερινή τους προσπάθεια να γίνει ο αγώνας, αλλά και την απογοήτευση των αθλητών που ρίσκαραν και ξόδεψαν χρήματα για να συμμετέχουν σε έναν αγώνα που τελικά δεν έγινε, πιστεύουμε ότι πράξαμε καλώς με μόνο γνώμονα την ασφάλεια τους και την βελτίωση των συνθηκών τέλεσης των αγώνων.

Το ΔΣ του ΣΟΑΜ

 

?????? - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ - ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ