net.mototriti.gr τεύχος net.mototriti.gr Scooter τεύχος

O Marc Coma σε μάχη στήθος με στήθος με τον Barreda πήρε τελικά τη νίκη στην 9η ημέρα.

Λίγο πριν τον τερματισμό, ο Joan Barreda είναι μόλις 1,5 λεπτό πίσω από τον Coma, όμως αργότερα θα πάρει ποινή 15 ολάκερων λεπτών.

Ένατη θέση για τη Laia Sanz, που μετατράπηκε σε έβδομη, μετά την εγκατάλειψη Duclos και την ποινή Barreda.

Ο Alain Duclos της Sherco, που βρέθηκε ακόμα και στην 4η θέση της γενικής κατάταξης, δυστυχώς εγκατέλειψε την 9η ημέρα.

Η πέμπτη θέση του Helder Rodriguez της Honda στην 9η ημέρα τον ανέβασε στην 6η θέση της γενικής.

Φοβερό αγώνα κάνει ο Χιλιανός Jeremias Israel Esquerre της Speedbrain, τέταρτος γενικής, ελάχιστα πίσω από τον Viladoms!

Εγκατάλειψη Duclos την 9η ημέρα

Την 9η ημέρα του Rally Dakar 2014, ο Marc Coma πήρε τη νίκη, με δεύτερο τον Barreda και τρίτο τον Despres, ενώ ο Alain Duclos της Sherco εγκατέλειψε τον αγώνα.

 
Στην Χιλή, και στη διαδρομή Calama-Iquiqe μήκους 422 χιλιομέτρων, όπου κυριάρχησε η άμμος, μικρές ήταν στον τερματισμό οι διαφορές μεταξύ των τριών πρώτων αναβατών στις μοτοσικλέτες. Ο Marc Coma της ΚΤΜ πήρε τη 2η νίκη του στις 9 φετινές ειδικές, και διατήρησε την πρωτοπορία του στη γενική κατάταξη.

Ελάχιστα πιο πίσω, και συγκεκριμένα 1 λεπτό και 27 δευτερόλεπτα, από τον Coma, τερμάτισε ο Joan Barreda της Honda, όμως πίσω είχε η αχλάδα την ουρά. Ποια ουρά; Αρκετά αργότερα, οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ποινή 15 λεπτών για τον Barreda, για υπερβολική ταχύτητα σε ελεγχόμενη περιοχή, ποινή που τον έριξε στην 9η θέση της ημέρας, και μείωσε ακόμα περισσότερο τις όποιες ελπίδες έχει για να πάρει τη νίκη στο φετινό Dakar.

Τρίτος τερμάτισε ο Cyril Despres με τη Yamaha του, 5 λεπτά και 45 δευτερόλεπτα πίσω από τον Coma. Αργότερα, το βράδυ, όταν έσκασε η "καμπάνα" των 15 λεπτών στον Barreda, ο Despres ανέβηκε στη δεύτερη θέση της 9ης ειδικής.

Το μεγάλο γεγονός της ημέρας ήταν βέβαια η εγκατάλειψη του Alain Duclos με τη Sherco. Ο Duclos, που βρισκόταν στην τέταρτη θέση της γενικής, αντιμετώπισε πρόβλημα με μια βαλβίδα στον κινητήρα της μοτοτοσικλέτας του, και μετά από πολλή ώρα, όταν η βλάβη αποδείχθηκε μη επισκευάσιμη, ρυμουλκήθηκε στον τερματισμό από τον team-mate του, Francisco Errazuriz. Τελικά, αργά το βράδυ, ο Duclos ανακοίνωσε στη σελίδα του στο facebook λακωνικά "Alain abandonne ce Dakar 2014". Ο Alain εγκαταλείπει το Dakar. Μεγάλο κρίμα, αλλά... αυτό είναι το Dakar.  

Η εγκατάλειψη αυτή αυτόματα ανέβασε όλους όσους ακολουθούσαν στη γενική κατάταξη μία θέση πιο πάνω. Έτσι, ο Cyril Despres, που έχει βρει πλέον το ρυθμό του πάνω στη νέα του μοτοσικλέτα είναι πλέον 8ος, αν και 2 ώρες και 30 λεπτά πίσω από τον Coma. Όμως δεν είναι ο πρώτος αναβάτης της Yamaha. Η τιμή ανήκει στον Olivier Pain, που με μια 10η θέση στην 9η ειδική βρίσκεται πλέον 5ος -ήταν 6ος στην 8η ειδική.

Και πάμε στη Laia Sanz που μας έχει κάνει να παραμιλάμε. Τι άλλο να πούμε εμείς; Η 9η θέση της τα λέει όλα. Όχι, σταθείτε! Δεν είναι σωστό αυτό! Ποια 9η θέση; Μετά την ποινή του "Bang-Bang" Barreda, και μετά την εγκατάλειψη του Duclos, η Sanz βρέθηκε στην ΕΒΔΟΜΗ(!) ΘΕΣΗ της ένατης ειδικής, και σκαρφάλωσε στην 16η θέση της γενικής κατάταξης -ήταν 17η προηγουμένως. Η Καταλανή πρωταθλήτρια συνεχίζει να γράφει ιστορία!

Μεγάλο αγώνα για το 2014 κάνει όμως και ο Χιλιανός Jeremias Israel Esquerre, που βρίσκεται στην 4η θέση της γενικής κατάταξης, καβάλα σε μια μοτοσικλέτα της Speedbrain. Δηλαδή; Βγάζει μοτοσικλέτες η Speedbrain; Όχι ακριβώς. Πρόκειται για τη μοτοσικλέτα Rally της Husqvarna, μοντέλο της προηγούμενης χρονιάς, βελτιωμένο από την ίδια την Speedbrain. Ο... Ιερεμίας πηγαίνει κάθε μέρα και καλύτερα, όπως άλλωστε βλέπουμε και από τα άλματα που σημειώνει. Δείτε τις ημέρες και τις θέσεις του: Πρώτη μέρα: εικοστός τέταρτος, δεύτερη: εικοστός πρώτος, τρίτη: ενδέκατος, τέταρτη: όγδοος, πέμπτη: έκτος, έκτη: πέμπτος, ένατη: τέταρτος!

Στις εταιρείες, οι πρώτες πέντε θέσεις έχουν ως εξής: KTM, Honda, KTM, Speedbrain, Yamaha. Για λόγους που δεν γνωρίζουμε (ίσως η απουσία επίσημης υποστήριξης από το εργοστάσιο), η Speedbrain δεν θέλει να βάλει το όνομα της Husqvarna μπροστά, βάζοντας αντίθετα το δικό της.
 
Μεγάλη ζημιά σε χρόνο είχε ένα σκάσιμο ελαστικού για τον Ignacio Casale στα ATV, με αποτέλεσμα ο Χιλιανός να δει την διαφορά που είχε φτιάξει στη γενική να μειώνεται δραματικά, με την ειδική να πηγαίνει στον Husseini της Honda. Όμως ο Casale κατάφερε να επανέλθει, σημειώνοντας το δεύτερο ταχύτερο χρόνο, 25 λεπτά πίσω από τον Husseini, καταφέρνοντας να παραμείνει πρώτος στη γενική κατάταξη. Θα είναι άρατε ο πρώτος Χιλιανός που θα κερδίσει Dakar;

Τέσσερις μέρες απέμειναν για να λήξει το φετινό Dakar. Σήμερα, η δέκατη ημέρα περιλαμβάνει 688 χιλιόμετρα στο μενού, στη διαδρομή Iquiqe-Antofagasta, με μόλις τα 58χλμ. να μην περιλαμβάνονται στην ειδική.  

Κατάταξη 9ης ειδικής στις μοτοσικλέτες.

Γενική κατάταξη στις μοτοσικλέτες.

 

DAKAR - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ - ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ