net.mototriti.gr τεύχος net.mototriti.gr Scooter τεύχος

Η έρημος Ατακάμα, με ειδικές διαδρομές όπως οι Copiapo, Iquique και Antofagasta, αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του ράλι Dakar.

Η Χιλή εκτός Dakar 2016

Μετά από μια σειρά πλημμυρών που έπληξαν τη χώρα της Νότιας Αμερικής, η κυβέρνηση της Χιλής δεν είχε άλλη επιλογή από το ανακοινώσει την απόσυρση από τη διοργάνωση του Dakar Rally 2016.

 

Με μια σειρά καταστροφικών πλημμυρών να έχουν παραλύσει ολοκληρωτικά το βόρειο μέρος της χώρας, η κυβέρνηση της Χιλής αναγκάστηκε να απομακρυνθεί από τη συνδιοργάνωση του Dakar του 2016, μια απόφαση που έλαβε σε συνεργασία με τη διοργανώτρια εταιρεία ASO.

Παρότι η Χιλή αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Dakar στη νέα του νοτιοαμερικανική μορφή από το 2009, για την κυβέρνηση της χώρας η βασική προτεραιότητα πλέον είναι η αποκατάσταση των ζημιών, η ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων περιοχών και επιστροφή του μετατοπισμένου πληθυσμού στα σπίτια του. Με τα σημερινά δεδομένα είναι πρακτικά αδύνατον να μπορέσει η Χιλή να συνεισφέρει στη διοργάνωση του 2016, με τις ελπίδες για επιστροφή να μετατίθενται στο 2017.

 “Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και ελπίζουμε η περιοχή της ερήμου Ατακάμα και οι πόλεις που υπέστησαν τόσες καταστροφές να ξαναβρούν τη χαμένη τους ζωντάνια. Όπως κι αν το δούμε όμως είναι ανέφικτο να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα του αγώνα,” λέει ο διευθυντής του Dakar, Etienne Lavigne.

Τον τελευταίο μήνα μια παρατεταμένη σειρά από ασυνήθιστες καταιγίδες έφεραν τεράστιες ποσότητες νερού στο βόρειο τμήμα της Χιλής, στην περιοχή της ερήμου Ατακάμα, μια από τις πιο ξηρές περιοχές του πλανήτη. Το αποτέλεσμα αυτών των απρόβλεπτων βροχοπτώσεων είναι τεράστιες καταστροφές, καθώς κοιλάδες μετατράπηκαν σε λίμνες, χωριά αποκόπηκαν από τον πολιτισμό, υποδομές διαλύθηκαν και ολόκληρες περιουσίες παρασύρθηκαν χιλιόμετρα μακριά. Οι πρώτες εκτιμήσεις της χιλιανής κυβέρνησης, σύμφωνα με την πρόεδρό της Michelle Bachelet, μιλούν για δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες αγνοούμενους, ενώ το πρακτορείο Reuters εκτιμά πως το μέγεθος των ζημιών ανέρχεται στο 1.5 δισεκατομμύριο ευρώ.

 

DAKAR - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ - ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ