net.mototriti.gr τεύχος net.mototriti.gr Scooter τεύχος

Η θρυλική Honda NSR 500

Honda NSR 500

H Honda NSR 500 θεωρείται η πιο δύσκολη GP μοτοσυκλέτα όλων των εποχών. Πάνω στη σέλα της οι Spencer, Gardner, Lawson, Doohan και Rossi κατάφεραν να κυριεύσουν την παγκόσμια σκηνή.

 
Ο δίχρονος κινητήρας του, απόδοσης 190 ίππων και τα 115 κιλά συνολικού βάρους της μοτοσυκλέτας (που έγιναν 130 κιλά για χάρη του κανονισμού του 1991), δημιούργησαν πολλές δυσκολίες στους οδηγούς. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που άφησαν το κράνος τους στο σπίτι λόγω σοβαρών τραυματισμών. Για παράδειγμα, οι Kevin Schwantz, Mick Doohan, Wayne Rainey αναγκάστηκαν να σηκώσουν λευκή σημαία λόγω ατυχημάτων.
 
Το 1984 η Honda –μετά από μια περίοδο 2 σεζόν στην πρώτη κατηγορία-, αποφάσισε να επικεντρωθεί σε ένα πρότζεκτ. Το NS 500 έγινε, έτσι, το πιο πετυχημένο δίχρονο μοντέλο της ιστορίας.
 
Η νέα μοτοσυκλέτα είχε ένα κινητήρα V4 90 μοιρών με απόδοση 140 ίππων. Με τη βοήθεια του αγωνιστικού τμήματος HRC, η Honda αποφάσισε να ασχοληθεί αποκλειστικά με το νέο 4-κύλινδρο έργο της.

Το 1985 ο οδηγός Freddie Spencer έγινε ο πρώτος από τους 11 οδηγούς, που κατάφεραν να πάρουν τίτλο με τη  NSR .

Στην αρχή το NSR 500 είχε τη κακή φήμη ότι "έτρωγε" τους αναβάτες. Το 1992 ήρθε η πραγματική επανάσταση στην Honda. Η εταιρεία αποφάσισε να κατασκευάσει τον V4 κινητήρα με τη λειτουργία "Big Bang" με σκοπό τη καλύτερη πρόσφυση και ομαλότερη απόδοση. 
 
Πλέον, το NSR ήταν σχεδόν ασυναγώνιστο. Μόνο η κακή τύχη ευθύνεται για το ατύχημα του Michael Doohan στο Assen το 1992. Στην τελική του έκδοση το μοντέλο απέκτησε τον κινητήρα «Screamer»,  που μπορούσε να αποδώσει πάνω από 200 ίππους.
 
Μέχρι σήμερα, το μοντέλο είναι το καλύτερο 500 GP της περιόδου, και χάρη στους οδηγούς Pierfrancesco Chili, Luca Cadalora, Max Biaggi και Carlos Checa - κατά τη διάρκεια σχεδόν είκοσι ετών- κατάφερε να κερδίσει συνολικά 14 τίτλους κατασκευαστών και 11 τίτλους οδηγών. Το 1997 σημείωσε ρεκόρ σε νίκες, σημειώνοντας 15 νίκες σε μια σεζόν.
 

 

HONDA - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ - ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ