net.mototriti.gr τεύχος net.mototriti.gr Scooter τεύχος

Η Honda Africa Twin 650. Το πρώτο μοντέλο μιας εξαιρετικά επιτυχημένης μοτοσυκλέτας.

Honda Africa Twin 650

Η τετραετία 1986 – 1989, αποτέλεσε την χρυσή εποχή της Honda στο πολύ δημοφιλές τότε Paris – Dakar, με τους Cyril Neveu (86 και 87), Edi Orioli (88) και Gilles Lalay (89), να τερματίζουν πρώτοι στις σέλες των NXR750/800V.

 
Το Big-H έπρεπε κάπως να εξαργυρώσει αυτό τον θρίαμβο και να ικανοποιήσει την τρομακτική ζήτηση για πραγματικές On-Off πολιτικές μοτοσικλέτες, μεγάλου κυβισμού. Η XLV750R που υπήρχε από το 1982 στην παραγωγή, ήταν μια αποτυχημένη πρώιμη προσπάθεια της Honda στην κατηγορία και η ανάγκη για κάτι «φρέσκο» ήταν παραπάνω από επιτακτική. Κάπως έτσι λοιπόν δημιουργήθηκε μια μοτοσικλέτα που θεωρείτε στην μέρες μας, ένα από τα ορόσημα της κατηγορίας.
 
H XRV  650 Αfrica Τwin, παρουσιάστηκε το 1988 δια χειρός HRC, έχοντας στο DNA της ένα μεγάλο ποσοστό του γενετικού υλικού των NXR, που έτρεχαν στο Paris –Dakar. Μπορεί τα τεχνικά της χαρακτηριστικά να μην εντυπωσίαζαν στα χαρτιά, όμως ξεχώριζε για την ομοιογένεια, το εξαιρετικό ζύγισμα και τις πραγματικές off road δυνατότητες της.

Δεν ήταν racing μοντέλο, ούτε καν race repilica, απλά προσέφερε μια κατ αναλογία «Dakar» εμπειρία  στον αναβάτη της. Η Africa 650 μπορούσε να σε ταξιδέψει με άνεση (και φορτωμένη με αποσκευές)  σε μέρη απόμερα και μακρινά και όταν τελειώσει η άσφαλτος, να συνεχίσει στους χωματόδρομους με την ίδια άνεση, εξερευνώντας ολόκληρες περιοχές εκτός δρόμου. Συγκριτικά με τις κατ ευφημισμό «On-Off» της σημερινής εποχής, μιλάμε για πραγματικές 50-50 μοιρασμένες δυνατότητες.

Δυστυχώς,  η Africa 650 έμεινε μόλις δύο χρόνια στην παραγωγή, αφού ο κόσμος ήθελε περισσότερα κυβικά… για τα κυβικά και την επίδειξη. Ακολούθησε λοιπόν η Africa Twin 750, μια μοτοσικλέτα που σημείωσε τεράστια εμπορική επιτυχία αλλά παράλληλα απομακρύνθηκε από την φιλοσοφία της 650. Η πρώτη εκείνη Africa, θεωρείτε ακόμα και στις μέρες μας ως μια από τις πιο ολοκληρωμένες On-Off και για αυτό τον λόγο διατηρεί μια πολύ υψηλή τιμή ως μεταχειρισμένο μοντέλο. 

 

HONDA - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ - ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ