net.mototriti.gr τεύχος net.mototriti.gr Scooter τεύχος

Δεν διαθέτει Idle Stop, όπως το PCX, όμως ο κινητήρας του NMAX είναι πιο σπιρτόζικος, πιο δυνατός, και με μεγαλύτερη τελική από τον ανταγωνιστή του, σύμφωνα με τη Yamaha. Παράλληλα καταναλώνει ελάχιστα και έχει μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων!

Το σύστημα VVA αποφέρει οφέλη τόσο στο γέμισμα της απόδοσης σε όλες τις στροφές, όσο και στην καλύτερη οικονομία καυσίμου, δίχως σκαλοπάτια στην απόδοση.

Κινητήρας: Blue Core και VVA

Premium αστικά scooter στα 125-150 κυβικά εκατοστά; Πριν μερικά χρόνια κάτι τέτοιο θα ακουγόταν αστείο, όμως τα πράγματα άλλαξαν δραματικά, με τα μικρά ποιοτικά scooter αυτής της κατηγορίας να υπερηφανεύονται πλέον για τεχνολογία και εξοπλισμό που σε αφήνει άφωνο. Και το ΝΜΑΧ δεν πηγαίνει καθόλου πίσω. Τα μεγάλα νέα για το νέο mini GT της ιαπωνικής εταιρίας έχουν να κάνουν με το σύστημα μεταβλητού χρονισμού για τις βαλβίδες (VVA, δηλαδή Valve Actuation System), ένα σύστημα που συνήθως απαντάται μόνο σε κορυφαίες και μεγάλου κυβισμού μοτοσικλέτες. Για να λύσουμε τις παρανοήσεις που είχαμε και εμείς στο άκουσμα της τεχνολογικής εφαρμογής του συστήματος στο ΝΜΑΧ, εδώ δεν έχουμε εναλλαγή από 2 σε 4 βαλβίδες. Και οι 4 βαλβίδες λειτουργούν συνεχώς, όμως στις 6.000 σαλ. αλλάζει  το προφίλ των εκκεντροφόρων. Αυτό σύμφωνα με τη Yamaha αποφέρει οφέλη τόσο στο γέμισμα της απόδοσης σε όλες τις στροφές, όσο και στην καλύτερη οικονομία καυσίμου, ενώ δεν υπάρχουν σκαλοπάτια στην απόδοση που να γίνονται αντιληπτά κατά την οδήγηση -γεγονός που επιβεβαιώσαμε και εμείς. Στη γνωστή, εργαστηριακή μέτρηση οικονομίας WMTC, το ΝΜΑΧ έγραψε 45,7 χλμ./λίτρο, νούμερο εξίσου εντυπωσιακό με εκείνο του PCX. Φυσικά μιλάμε για εργαστηριακό κύκλο κατανάλωσης καυσίμου, που απέχει αρκετά από τις πραγματικές συνθήκες -εμείς είδαμε 2,6-2,8 λίτρα/100χλμ στην ένδειξη μέσης κατανάλωσης του scooter, κατά τη σύντομη πρώτη δοκιμή μας. Πέρα από το VVA, ο μονοκύλινδρος κινητήρας με τον ένα εκκεντροφόρο επικεφαλής είναι υγρόψυκτος και όπως προείπαμε τετραβάλβιδος με χωρητικότητα 125 κ.εκ., ενώ σχεδιαστικά ασπάζεται τη νέα φιλοσοφία της Yamaha «Blue Core» στη σχεδίαση μοτέρ. Με λίγα λόγια αυτό σημαίνει, compact διαστάσεις, βέλτιστη οικονομία χωρίς θυσίες στην απόδοση και μειωμένες εκπομπές ρύπων. Για να πετύχουν αυτά τα αποτελέσματα οι μηχανικοί της Yamaha, επικεντρώθηκαν στη βελτίωση της θερμικής απόδοσης του κινητήρα, στη βελτίωση του συστήματος ψύξης και φυσικά στη μείωση των τριβών. Το ψυγείο του νέου μοτέρ βρίσκεται κοντά του, στο πλάι (στο ίδιο στιλ με το PCX), κάτι που στην πράξη απελευθερώνει αρκετό χώρο στην περιοχή των ποδιών, αφού συνήθως το ψυγείο βρίσκεται πίσω από τον εμπρός τροχό. Τέλος, για τις μειωμένες τριβές ευθύνεται και ο offset κύλινδρος με επίστρωση DiASil, κάτι που εφαρμόζει πλέον σε πολλά μοντέλα της η ιαπωνική εταιρία. Η Yamaha αναφέρει πως η χρήση LED φώτων εμπρός που καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα επέτρεψε τη χρήση ενός μικρότερου σε μέγεθος δυναμό. 

 

YAMAHA - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ - ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ