net.mototriti.gr τεύχος net.mototriti.gr Scooter τεύχος

Η εξέλιξη στην υπηρεσία του αναβάτη

Ο Fred Merkel με ένα Honda RC30, έγραψε τον ταχύτερο χρόνο, το 1990 στο Donington

O Tom Sykes έκανε το 2016, τον ταχύτερο χρόνο πίστας στο Donington

Ποιοι είναι καλύτεροι οδηγοί;

Με την πάροδο του χρόνου, οι μοτοσυκλέτες εξελίχθηκαν, σε βαθμό που ο αναβάτης καταφέρνει να τιθασεύσει την αυξημένη δύναμη τους. Από την άλλη πλευρά, οι μοτοσικλετιστές βελτίωσαν τις οδηγικές τους ικανότητες, εκμεταλλευόμενοι τις τεχνολογικές καινοτομίες των μοτοσυκλετών.

 
Ακόμα και μια άμεση σύγκριση στην ίδια διαδρομή ή πίστα, παρουσιάζει δυσκολίες στην συλλογή δεδομένων, καθώς πολλαπλοί αστάθμητοι παράγοντες, επηρεάζουν κάθε φορά το αποτέλεσμα των μετρήσεων αυτών.
 
Διαφορετικές καιρικές συνθήκες, διαφορετικές κάθε φορά ρυθμίσεις στην ανάρτηση, αλλαγές την επιλογή των ελαστικών, είναι μόνο μερικοί από τους λόγους,  που αποτελούν τροχοπέδη, στην ισοδύναμη σύγκριση διαφόρων μοντέλων μοτοσυκλετών, ανά έτος.

Ένας πιο ασφαλής τρόπος, για τη συλλογή δεδομένων, είναι να δούμε τους χρόνους επαγγελματιών οδηγών αγώνων σε μια πίστα, ανά έτος. Μια αναδρομή στην πίστα του Donington της Αγγλίας θα μας δώσει μια ιδέα. Ξεκινώντας από το 1990, ο νικητής είχε ταχύτερο χρόνο 1:39.41  Αργότερα,  το 1996 ο χρόνος, του ταχύτερου γύρου έπεσε στα 1:33,47, για να φτάσουμε στο τελευταίο αγώνα με νικητή τον Sykes και χρόνο 1:26,71.

Μια πρώτη αποτίμηση μας δείχνει βελτίωση 13 δευτερολέπτων, μέσα σε 17 έτη, συγκριτικά μικρή, αν αναλογιστούμε ότι οι σημερινές μοτοσυκλέτες έχουν καλύτερη πρόσφυση, δυνατότερους κινητήρες  και μια πλειάδα ηλεκτρονικών βοηθημάτων.

Είναι επομένως λογικό, ότι η πρόοδος της τεχνολογίας, συμπαρασύρει και τις μοτοσυκλέτες στο να γίνουν, αναλογικά πάντα, πιο γρήγορες. Μια βελτίωση των χρόνων 10-15%, είναι φυσιολογική, καθώς αποτυπώνει σε παράδειγμα, τη μετάβαση, από μια εποχή που η αποθήκευση δεδομένων γινόταν σε σκληρούς δίσκους, ενώ τώρα γίνεται σε real time αποθηκευτικά μέσα. Είναι θέμα διαχείρισης.

Μπορεί οι επαγγελματίες οδηγοί να επωφελούνται από τη χρήση ηλεκτρονικών, όχι όμως  στον ίδιο βαθμό όπως εμείς οι υπόλοιποι, μη επαγγελματίες. Ένας μέσος αναβάτης μπορεί να οδηγήσει πιο γρήγορα, πάνω σε μια σύγχρονη μοτοσυκλέτα, εξαιτίας της εξέλιξης αυτών και μάλιστα, σε ποσοστό πάνω από 15%, από όταν δεν θα είχε τις ηλεκτρονικές ευκολίες. 

Μερικοί υποστηρίζουν, ότι επειδή ξεκίνησαν την μοτοσυκλετιστική τους καριέρα σε παλιές μηχανές, μπόρεσαν να αποκτήσουν μεγαλύτερη εμπειρία και ότι μπορούν να οδηγήσουν σε οποιεσδήποτε συνθήκες, Από την άλλη, όσοι αφομοίωσαν τον τρόπο οδήγησης τους σύμφωνα με τα ηλεκτρονικά, έμαθαν πάνω σε σύγχρονες κατασκευές και έτσι βελτιώθηκαν συνολικά σαν οδηγοί.


Εσείς τι πιστεύετε; Γίναμε καλύτεροι οδηγοί με τις νέες μοτοσυκλέτες;
Μήπως ευνούχισαν τις οδηγικές μας ικανότητες;
Τελικά η μετάβαση από μια παλία σε μια νέα μοτοσυκλέτα μας κάνει ταχύτερους;

 
  • Γιάννης

    Είστε τυχεροί που στο motorcycle.com δε γνωρίζουν ελληνικά... http://www.motorcycle.com/ask-mo-anything/how-much-faster-are-new-motorcycles-than-older-ones.html Συμπτωματικά δημοσιεύτηκε 2 μέρες πριν από το δικό σας και έχει τις ίδιες αναφορές στο WSBK.

      3
    • Mototriti

      Απάντηση: Φίλε Γιάννη τα αριθμητικά δεδομένα χρόνων είναι κάτι που μπορεί κανείς να βρει ανοιχτά, δημόσια, αν ψάξει. Από εκεί και πέρα, όπως ίσως θα πρόσεξες διαβάζοντας το άρθρο, πρόκειται για δύο άρθρα διαφορετικά μεταξύ τους και το δικό μας άρθρο αποτελεί την δική μας άποψη.

        1
  • maatsas

    Οι σύγχρονες μηχανές είναι πιο εύκολες να οδηγηθούν σε σχέση με τις παλαιότερες. Ένας αναβάτης που έχει οδηγήσει πιο παλιά μηχανήματα μπορεί όντως να είναι πιο γρήγορος πάνω σε μια καινούργια μοτοσυκλέτα. Το αντίστροφο δεν νομίζω ότι ισχύει και πολύ. όπως και να έχει αν ο αναβάτης είναι γρήγορος, είναι, και θα τα καταφέρει ούτως ή άλλως. Αν ο αναβάτης δεν είναι γρήγορος, απλά θα βρει πιο εύκολη την οδήγηση των νέων μοτοσυκλετών. Εξέλιξη φίλοι μου. Οι μοτοσυκλέτες που εμείς θεωρούμε τώρα παλιές ήταν ολοκαίνουργιες πριν 30 χρόνια και κάποιοι αναβάτες σίγουρα θεωρούσαν για αυτές, ότι θεωρούν πολλοί για τα σημερινά εργαλεία με την πληθώρα ηλεκτρονικών.

      6

NONPAPER - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ - ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ