Ένα βολτόμετρο θα μας δείξει την κατάσταση της μπαταρίας μας

Πόσο διαρκούν οι μπαταρίες;

Εάν έχετε την μπαταριά πάνω στη μοτοσυκλέτα σας για αρκετά χρόνια, τότε ίσως έχει αρχίσει να σας αγχώνει το γεγονός αυτό.

Σίγουρα πολλοί θα έχετε αναρωτηθεί. Θα πρέπει να αντικαταστήσω την μπαταρία στη μοτοσικλέτα μου, παρόλο που ακόμα λειτουργεί καλά; Πώς μπορώ να ξέρω πότε ήρθε η ώρα να αλλάξω την μπαταρία;

Αν έχετε ανοιχτού τύπου χρειάζονται περισσότερη συντήρηση και έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής 2 με 3 χρόνια κατά μέσο όρο και 4 με 5 χρόνια αν συντηρηθούν σωστά. Οι κλειστού τύπου μπαταρίες  διαρκούν περισσότερο. Δεν χάνουν το νερό και είναι αυστηρότερα συσκευασμένες. Οι Πλάκες δεν δονούνται, με αποτέλεσμα να μην φεύγει το υλικό, που θα προκαλούσε βραχυκύκλωμα ή ακόμα χειρότερα, δεν σπάνε. 

Οι κλειστού τύπου συνήθως διαρκούν 3 έως 5 έτη κατά μέσο όρο και 6 έως 8 ετών αν συντηρηθούν κατάλληλα. Συνήθως δίνουν προειδοποίηση πριν το τέλος της ζωής του. Ξεκινούν πιο αργά, και απαιτούν περισσότερη φόρτιση. Αυτές είναι οι πρώτες ενδείξεις ότι ίσως χρειάζεται αντικατάσταση. Συνήθως δεν σε εγκαταλείπουν ξαφνικά. 

Εξαρτάται επίσης από το μέρος που ζει η μοτοσικλέτα. Η υπερβολική ζέστη και το πολύ κρύο είναι δύσκολες συνθήκες για τις μπαταρίες. Οι μοτοσυκλέτες που κινούνται τακτικά είναι λιγότερο ευάλωτες, από αυτές που βρίσκονται σε ακινησία, αν και η χρήση ενός καλού φορτιστή, εξαλείφει αυτές τις δυσάρεστες συνέπειες.

Μια μέτρηση των βολτ μπορεί να σας δώσει μια ιδέα. Αν είναι πλήρως φορτισμένη θα πρέπει να έχει ένδειξη 12,7 και πάνω. Μια τιμή από 12,3 και κάτω ίσως σημαίνει, ότι η μπαταρία σας ετοιμάζεται να αναπαυτεί.

Η σωστή συντήρηση επεκτείνει το προσδόκιμο ζωής μιας μπαταρίας.