net.mototriti.gr τεύχος net.mototriti.gr Scooter τεύχος

Η ανακλινόμενη οροφή του Sunnyclist μπορεί με τη σωστή στόχευση να βελτιώσει την απόδοσή της ως και 30%.

Μετακίνηση χωρίς κόστος και ταυτόχρονα γυμνάζεσαι.

Το Sunnyclist στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Το Sunnyclist είναι ένα Ελληνικό ηλεκτρικό όχημα με πρωτοποριακή τεχνολογία.

Η τελική μορφή του μοντέλου παραγωγή θα είναι πιο ραφιναρισμένη από αυτή του προπαραγωγής που έχει κατασκευαστεί.

Με τα κατάλληλα αξεσουάρ το Sunnyclist μπορεί να προσφέρει πολλές επιπλέον υπηρεσίες.

Η μεγάλη φωτοβολταϊκή επιφάνεια της οροφής μπορεί να φορτίσει τη μπαταρία του Sunnyclist από μόνη της σε μια μέρα.

Οι εξωτερικές διαστάσεις του Sunnyclist είναι ανάλογες ενός μικρού αυτοκινήτου πόλης.

Αναλυτικά ο βασικός εξοπλισμός του Sunnyclist.

Οι πεταλιέρες του Sunnyclist είναι από μόνες τους εξελιγμένες συσκευές παραγωγής ενέργειας.

Sunnyclist: ένα Ελληνικό αυτόνομο όχημα

Μια ομάδα Ελλήνων σχεδίασε και κατασκεύασε ένα τρίκυκλο ηλεκτρικό όχημα που μπορεί να κινείται αυτόνομα από το ηλεκτρικό δίκτυο χάρη στις προηγμένες τεχνολογίες που διαθέτει.

 
Το Sunnyclist γεννήθηκε ως ιδέα το 2011 και την επόμενη χρονιά είχε φτιαχτεί το πρώτο πρωτότυπο. Με αυτό η ομάδα που το εξέλιξε κατάφερε να καλύψει 800 χιλιόμετρα στον γύρο της Κρήτης σε 5 ημέρες, αλλά και να ανέβει σε υψόμετρο 1100 μέτρων μέσω ασφαλτοστρωμένων και χωμάτινων δρόμων.
Ακολούθησε ένα δεύτερο πρωτότυπο το 2013 με βάση την εμπειρία που συλλέχθηκε και τώρα έχουμε φτάσει στο μοντέλο προπαραγωγής. Η ομάδα του Sunnyclist μόλις ξεκίνησε μια καμπάνια στο Indiegogo για να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια για να βάλει το μοναδικό αυτό τρίκυκλο στην παραγωγή. Ας το δούμε από πιο κοντά.

Το Sunnyclist διαθέτει δύο ηλεκτρικά μοτέρ 6 kW στα κέντρα των δύο πίσω τροχών, ενώ η παροχή ενέργειας προέρχεται από μια μπαταρία LiFePO4 (λιθίου σιδήρου φωσφώρου) 100Ah / 48V. Αυτή μπορεί να φορτιστεί κανονικά σε μια κοινή πρίζα, απαιτώντας χρόνο από 3 ως 8 ώρες ανάλογα με την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά του δικτύου.

Στη συνέχεια όμως, προσφέρονται δύο εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Η οροφή του οχήματος είναι ένας μεγάλος ηλιακός συλλέκτης, ο οποίος φορτίζει διαρκώς τη μπαταρία, είτε το όχημα κινείται, ή είναι παρκαρισμένο. Αυτός μάλιστα διαθέτει τη δυνατότητα ανάκλισης, με την οποία στοχεύοντας κατευθείαν προς την κατεύθυνση του ήλιου βελτιστοποιεί την παραγωγή ενέργειας ως και κατά 30%.

Επιπλέον, η θέση του οδηγού διαθέτει μια συσκευή με πετάλια, το Pedal Power Pack, με τα οποία επίσης φορτίζεται η μπαταρία. Παράλληλα, δύο ακόμη πεταλιέρες μπορούν να τοποθετηθούν μπροστά από τις θέσεις των δύο επιβατών πίσω από τον οδηγό, συνεισφέροντας στη φόρτιση της μπαταρίας. Τα πετάλια δεν συνδέονται με τη μετάδοση κίνησης (η οποία γίνεται απευθείας μέσα από τα κέντρα των τροχών), απλώς χρησιμοποιούνται για να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.

Μια ιδιαίτερα έξυπνη κίνηση είναι η δημιουργία μιας έξτρα πεταλιέρας Pedal Power Pack Pro, με ρυθμιζόμενη αντίσταση στα πετάλια. Τόσο αυτή όσο και η βασική έκδοση μπορούν να τοποθετηθούν σε έναν σκελετό στατικού ποδηλάτου που έχει σχεδιαστεί από την ίδια ομάδα, επιτρέποντας στις προσθαφαιρούμενες πεταλιέρες να χρησιμοποιούνται και μέσα στο σπίτι για άσκηση, παράγοντας ταυτόχρονα και ηλεκτρική ενέργεια!

Συνολικά λοιπόν το Sunnyclist, με τελική ταχύτητα τα 50 χ.α.ώ., μπορεί να πάρει μια αυτονομία 70 χιλιομέτρων από τη μπαταρία του, άλλα 70 από τον ηλιακό του συλλέκτη και άλλα 50 χάρη στο πεταλάρισμα των επιβατών του, για ένα σύνολο 190 χιλιομέτρων αυτονομίας δίχως να χρειαστεί φόρτιση.

Η έξυπνη μονάδα διαχείρισης που ελέγχει τη φόρτιση της μπαταρίας του φροντίζει ώστε η ενέργεια να μην πηγαίνει ποτέ χαμένη. Αν για παράδειγμα η μπαταρία είναι φορτισμένη, η ενέργεια που παράγειται από τον ήλιο ή τα πετάλια κατευθύνεται αυτομάτως προς τα ηλεκτρικά μοτέρ, παρατείνοντας έτσι την αυτονομία της μπαταρίας, άρα και του οχήματος. Σε περίπτωση που το όχημα μείνει με τη μπαταρία αφόρτιστη, με τα πετάλια και τον ήλιο μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα ως 20 χ.α.ώ. για να φτάσει μέχρι εκεί που θα μπορεί να φορτιστεί η μπαταρία του - ή αλλιώς το αφήνουμε στον ήλιο και αυτός κάνει το καθήκον του!

Τα πλάνα της ομάδας του Sunnyclist περιλαμβάνουν τη δημιουργία τριών μοντέλων: το City διαθέτει μια ηλιακή φωτοβολταϊκή οροφή 540W και μπαταρία 60Ah / 48V που από μόνη της (χωρίς τον ήλιο και τα πετάλια) αρκεί για 35 χιλιόμετρα αυτονομίας. Στη συνέχεια έχουμε την έκδοση Traveler με φωτοβολταϊκό 680W και τη μεγάλη μπαταρία των 100Ah για τη μέγιστη αυτονομία των 190 χιλιομέτρων από όλες τις πηγές ενέργειας μαζί. Τέλος η έκδοση Standard διαθέτει μια μικρή μπαταρία 40Ah και προορίζεται για χρήση σε ιδιωτικούς χώρους, όπως λ.χ. μια ξενοδοχειακή μονάδα ή ένα γήπεδο γκολφ. Αυτή η τελευταία έκδοση δεν έχει έγκριση για κίνηση στον δρόμο, σε αντίθεση με τις άλλες δύο που είναι εγκεκριμένες στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως όχημα της κατηγορίας L5e, δηλαδή ως ηλεκτρικό τρίκυκλο.

Το Sunnyclist μπορεί άνετα να ανέβει σε ανηφόρες με μεγάλη κλίση και να μεταφέρει φορτίο μέχρι 250 κιλά.

Ο εξοπλισμός του περιλαμβάνει LED φώτα, ζώνες ασφαλείας για τους επιβαίνοντες, αποθηκευτικούς χώρους στο μπροστινό μέρος και πίσω από το κάθισμα των επιβατών. Παράλληλα, μια σειρά αξεσουάρ μπορεί να διευρύνει τις χρήσεις του, προσθέτοντας μια επέκταση για μεταφορά αποσκευών ή ένα έξτρα κάθισμα για άλλους δύο επιβάτες.

Παράλληλα, εξελίσσεται μια έξυπνη εφαρμογή για smartphones η οποία θα επιτρέπει τον πλήρη έλεγχο της λειτουργίας του και μάλιστα θα δείχνει και ποιος από τους επιβαίνοντες ενδεχομένως τεμπελιάζει στο πετάλι, καθώς δείχνει για τον καθένα πόση ενέργεια παράγει.

Η καμπάνια συγκέντρωσης πόρων (crowdfunding) του Sunnyclist έχει ξεκινήσει εδώ και μερικές μέρες και αξίζει πραγματικά να συνεισφέρουμε όλοι (έστω και το ελάχιστο ποσό) για να βοηθήσουμε αυτήν την σπάνια Ελληνική προσπάθεια να φτάσει στην παραγωγή. Τα δύο πρωτότυπα έχουν ήδη βραβευτεί αρκετές φορές σε διαγωνισμούς για ηλεκτρικά πράσινα οχήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά τα βραβεία και μόνο δεν αρκούν για να χρηματοδοτήσουν ένα τόσο μεγαλεπήβολο σχέδιο.

Μιλώντας για χώρες όπως η Ελλάδα, με τόση ηλιοφάνεια, προτάσεις σαν το Sunnyclist είναι ικανές να αλλάξουν τον τρόπο μετακίνησής μας προσφέροντας καθαρή ενέργεια χωρίς επιπτώσεις στο περιβάλλον. Ένα τέτοιο πράσινο όχημα ισοδυναμεί με κάμποσους τόνους διοξειδίου του άνθρακα που θα εξέπεμπε ένα μικρό αυτοκίνητο πόλης (το ισοδύναμό του σε διαστάσεις) ετησίως για τις ίδιες μικρές μετακινήσεις.

Μάθετε περισσότερα στο βίντεο της ομάδας του Sunnyclist:

 

?????????? - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ - ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ