net.mototriti.gr τεύχος net.mototriti.gr Scooter τεύχος

Πανέμορφο design, λαχταριστοί χρωματισμοί, για το 50άρι Turismo Leggera της Scomadi, στα 2.736 ευρώ.

Η πρώτη παρτίδα των σύγχρονων Turismo Leggera 300 έχει ήδη εξαντληθεί, παρά την κάπως αλμυρή τιμή των 6.165 ευρώ.

H σειρά των Scomadi γεννήθηκε από την επιθυμία δύο Βρετανών να φτιάξουν ένα σύγχρονο σκούτερ, με επιδόσεις και την κλασική εμφάνιση της Lambretta.

Η Turismo Leggera 250, μια χειροποίητη ανθρακονημάτινη υβριδική κατασκευή που κυκλοφόρησε σε 10 μόλις κομμάτια, έγινε ανάρπαστη στην Αγγλία.

Ένα σημείο που ξεχωρίζει στις Turismo Leggera αφορά στις αναρτήσεις, με ένα μπροστινό που εξέλιξε η PM Tuning για αγώνες σκούτερ με 2 αμορτισέρ!

Turismo Leggera από τη Scomadi

Όταν μια αγγλική εταιρεία αποφασίζει να βγάλει σε περιορισμένη παραγωγή μια σειρά που εμφανισιακά μοιάζει με Lambretta και το κάνει με τη συνεργασία της Piaggio, η λέξη «αιρετική» είναι η πρώτη που μας έρχεται στο μυαλό.

 
Η Scomadi, παρά το ιταλικό του ονόματός της, είναι μια εταιρεία που φτιάχτηκε από δύο 'Aγγλους μηχανικούς με μακρόχρονη εμπειρία στους αγώνες με πάσης φύσεως σκούτερ και εδρεύει φυσικά στην Αγγλία. Για την ακρίβεια πρόεκιται για τους ίδιους κυρίους που επιχειρούν επί σειρά ετών με την επωνυμία PM Tuning.

H σειρά των Scomadi γεννήθηκε από την επιθυμία των δύο ιθυνόντων της, Paul και Frank, να φτιάξουν ένα σύγχρονο σκούτερ με σοβαρές επιδόσεις και την κλασική εμφάνιση της Lambretta που λατρεύουν. Κάπως έτσι προέκυψε η Turismo Leggera 250, μια χειροποίητη ανθρακονημάτινη υβριδική κατασκευή που κυκλοφόρησε σε 10 μόλις κομμάτια και έγινε ανάρπαστη στην Αγγλία, οδηγώντας στην κυκλοφορία ενός ακόμη μοντέλου, Turismo Leggera 300, αυτή τη φορά σε 30 χειροποίητα κομμάτια που επίσης εξαφανίστηκαν εν ριπή οφθαλμού. Αυτό ήταν το έναυσμα για να προχωρήσει η Scomadi σε μοντέλα κανονικής παραγωγής. Αμφότερα τα μοντέλα βασίζονταν στους αντίστοιχου κυβισμού κινητήρες της Piaggio.

Η αρχή έγινε από το 2012 με το Turismo Leggera 50, το πρώτο μοντέλο μαζικής παραγωγής της Scomadi. Το αρχικό πλάνο προέβλεπε πως εντός της άνοιξης του 2015 θα κυκλοφορήσει και η δεύτερη έκδοση στα 125 κ.εκ., με τα 300 κ.εκ. να ακολουθούν μέσα στο 2016. Μάλιστα η Scomadi προσπάθησε ανεπιτυχώς να συγκεντρώσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό μέσω crowd funding ώστε να επιταχύνει τις διαδικασίες, ωστόσο αυτό δεν κατέστη εφικτό. Συνεχίζει λοιπόν μέσω της περιορισμένης παραγωγής που μπορεί να επιτύχει από το συνεργείο της και πλέον αλλάζει ρότα, επισπεύδοντας το μοντέλο των 300 κ.εκ. απαντώντας στην λαϊκή απαίτηση, δηλαδή τη ζήτηση που έχει εστιαστεί σε αυτό.

Κάθε Turismo Leggera ανεξαρτήτως κυβικών, συνίσταται σε ένα ατσάλινο πλαίσιο μονής ραχοκοκαλιάς που στο πίσω μέρος του αναπτύσσεται σε χωροδικτύωμα, και όλα τα κοστούμια από πάνω είναι κατασκευασμένα από σούπερ ανθεκτικό ABS πλαστικό. Αυτή η κατασκευή συνεπάγεται σημαντικά οφέλη σε βάρος, όπως άλλωστε υπονοεί το όνομα Leggera: Τα 130 κιλά που ανακοινώνει η Scomadi για το 300 είναι 21 λιγότερα από το αντίστοιχο επίσημο νούμερο της Vespa GTS 300. 

Οι κινητήρες σε όλες τις εκδόσεις μας έρχονται από την Piaggio, με αερόψυκτα 50 και 125, καθώς και το κορυφαίο υγρόψυκτο μοτέρ των 278 κ.εκ. για τη μεγάλη έκδοση. Από πλευράς επιδόσεων και οι τρεις κινητήρες αρχικά έχουν την εργοστασιακή τους μορφή, ωστόσο η PM Tuning αν μη τι άλλο έχει ένα σκασμό από βελτιωτικά εξαρτήματα για να κάνουν το σκούτερ ιπτάμενο. Ένα σημείο που πραγματικά ξεχωρίζει στις Turismo Leggera αφορά στις αναρτήσεις, με ένα μπροστινό που εξέλιξε η PM Tuning για αγώνες σκούτερ, με δύο αμορτισέρ και άλλα δύο αμορτισέρ πίσω κρυμμένα κάτω από πλαϊνά πλαστικά καπάκια.

Η πρώτη παρτίδα των σύγχρονων Turismo Leggera 300 έχει ήδη εξαντληθεί, παρά την κάπως αλμυρή τιμή των 6.165 ευρώ. Οι τιμές των έτερων δύο μοντέλων είναι 2.736 ευρώ για το 50 και 3.422 ευρώ για το 125.

Δείτε περισσότερη Scomadi από το επίσημο κανάλι της στο YouTube και απολαύστε τον ξεχωριστό ήχο του Turismo Leggera 300 στο σχετικό βίντεο.

 

?????????? - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ - ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ