Είναι σωστή αυτή η εικόνα; Όχι, όσο καλές προθέσεις και να έχει ο αναβάτης σε μια τέτοια περίπτωση.

2 αναβάτες, ένα κράνος. Ποιος θα το φορέσει;

Μια επιστολή που λάβαμε από έναν αναγνώστη μας, ο οποίος εκφράζει μια απορία που και εμείς την έχουμε συναντήσει πολλές φορές, στους κύκλους των αναβατών. Αυτή όμως είναι η οριστική απάντηση!

Λάβαμε μία ακόμα επιστολή από έναν αναγνώστη μας και οφείλουμε να πούμε, ότι ο αναβάτης εγείρει μια καλή ερώτηση. Διαβάστε την επιστολή του στην οποία απαντούμε και θα καταλάβετε τι εννοούμε. Πρόκειται για ένα θέμα που επανέρχεται διαρκώς, στην ελληνική μοτοσυκλετιστική πραγματικότητα.

«Αγαπητό περιοδικό, μου έχει τύχει αρκετές φορές, σε συναντήσεις με φίλους και τέτοια, να προκύπτει η ανάγκη να μεταφέρω κάποιον με τη μηχανή. Όμως, καθώς συνήθως έχω μόνο ένα κράνος το δικό μου μαζί μου, το δίνω σε αυτόν για να το φορέσει για τη διαδρομή αυτή, διότι σκέφτομαι ότι επειδή τον μεταφέρω έχω ευθύνη για αυτόν και πρέπει να έχει προτεραιότητα στην προστασία. Όμως κάποιοι φίλοι με έκραξαν έντονα διότι μου είπαν ότι δεν νοείται ο οδηγός της μοτοσυκλέτας να μην φοράει κράνος, και ούτω καθεξής. Εσείς τι πιστεύετε για το θέμα; Αν προκύψει μια έκτακτη μεταφορά ατόμου με μηχανή πρέπει ο αναβάτης να δώσει το κράνος του;»

Θα το έχετε σκεφτεί και εσείς, έτσι; Η απάντηση λοιπόν στον αγαπητό μας αναγνώστη, αλλά και σε οποιονδήποτε άλλον έχει αυτή την απορία, είναι η εξής.

Αν δεν υπάρχουν δύο κράνη, η μεταφορά δεν γίνεται σε καμία περίπτωση. Τελεία και παύλα.
Είναι σαφέστατο από κάθε άποψη, ότι κάθε επιβαίνων σε μοτοσυκλέτα, αναβάτης ή συνεπιβάτης, πρέπει να φοράει κράνος. Είναι το σωστό, είναι ο νόμος, είναι τελεσίδικο και δεν χωράει καμία αμφισβήτηση.

Το να παραχωρήσει ο αναβάτης το κράνος του στον συνεπιβάτη, είναι μια σωστή πρωτοβουλία από ηθικής άποψης, από την πλευρά του αναβάτη. Ωστόσο, πέρα από τον –προφανή- κίνδυνο του ότι ο αναβάτης μένει απροστάτευτος, δεν είναι εγγύηση ότι το κράνος του ενός θα ταιριάξει σωστά στον άλλο. Κάθε αναβάτης πρέπει να επιλέγει κράνος με βάση την τέλεια εφαρμογή. Αν αυτό το κράνος το παραχωρήσει σε οποιονδήποτε, είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι «θα του κάνει» σωστά, άρα και η προστασία που του παρέχει θα είναι ελλειπής.

Κίνδυνοι φυσικά υπάρχουν και από την άλλη πλευρά, όταν ο συνεπιβάτης θα ανέβει χωρίς κράνος σε μια μοτοσυκλέτα, ακόμη και για μια πολύ σύντομη διαδρομή. Και αν «το κακό» γίνει;… Ποιος θα δώσει εξηγήσεις μετά; Δυστυχώς, ακόμα και νομικά, ο αναβάτης θα μπλέξει πολύ άσχημα καθώς δεν θα έπρεπε να δεχθεί εξαρχής την μεταφορά αυτή. Και βέβαια τα πράγματα γίνονται πάρα πολύ άσχημα, σε περίπτωση σοβαρού τραυματισμού ή ακόμα και θανάτου του συνεπιβάτη και πέρα από τα νομικά, η ψυχολογία του αναβάτη θα δεχθεί ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα.

Για αυτό, τα πράγματα είναι σαφέστατα. Αν δεν υπάρχουν δύο κράνη, δεν ανεβαίνουν ποτέ δύο άτομα σε μια μοτοσυκλέτα. Ζήτημα λήξαν!
 

  • Anvas

    Αυτά περί ελευθερίας να μη φορέσεις κράνος, "σε ποιόν κάνεις κακό παρά μόνο στον εαυτό σου" κλπ .. είναι παιδιάστικα.. Ένα θύμα εγκεφαλικής κάκωσης επιβαρύνει το σύστημα υγείας τους συγγενείς του και όλους όσους τον αγαπάνε. Αλήθεια, πόσοι έχετε δει εγκεφαλικό πήγμα στο πεζοδρόμιο ? Κοινώς χυμένα μυαλά ?.. Πιστέψτε με αισθάνεσαι χάλια.. σου κάνει κακό..

     
  • Νίκος

    Έχω την "αιρετική" άποψη ότι το πρόστιμο για κράνος σε ενηλίκους αναβάτες πρέπει να καταργηθεί. Αν ο άλλος θέλει να φάει το ξερό του και εφόσον δεν παραβλάπτει κανέναν άλλον πέραν του εαυτού του είναι δικαίωμά του και επιλογή του. Και μην μου πει κανείς ότι το κράτος κόπτεται για την υγεία των πολιτών και οφείλει να τους προστατεύει έστω και παρά την θέλησή τους, διότι με την λογική αυτή θα έπρεπε να κόβει πρόστιμα και σε όσους πίνουν ή καπνίζουν. Αλλά ξέχασα, εκεί τα κονομάει από τους φόρους και δεν συμφέρει..

      28
  • Γιαννης

    Σωστα ολα τα οποια γραφονται!! παντως το καλυτερο ειναι να πιεσετε κυβερνωντες και κατασκευαστες να μειωσουν τις τιμες σε ολα τα εφοδια του αναβατη που ειναι θεμα ασφαλείας . Η ασφαλεια των ανθρωπων πρεπει να ειναι προσβασιμη γιαυτο το λογο γινετε!! αλλιως να μην πωλουνε μηχανες ουτε βαρκες !!!!!!!!!!!!!!!?????????

      23