O Carlin Dunne

Aναβάτες που μας άφησαν νωρίς: Carlin Dunne

Αναβάτης αφιοσιωμένος στην τέχνη του όσο λίγοι, ο Carlin Dunne υπήρξε συνώνυμος με την ανάβαση του Pikes Peak, στην οποία τελικά έχασε την ζωή του πέρσι το καλοκαίρι.

O Carlin Dunne ήταν ένας αναβάτης που η λέξη «αδρεναλίνη» θα μπορούσε να αποτελεί το δεύτερό του όνομα. Κυρίαρχος του Pikes Peak, πολυπράγμων και πολύ αγαπητός από όσους τον γνώριζαν, ο Dunne είναι μια «πρόσφατη» απώλεια, καθώς σκοτώθηκε τον Ιούνιο του 2019, στην ανάβαση Pikes Peak προσπαθώντας να κάνει νέο απόλυτο ρεκόρ με μοτοσυκλέτα.

Ο Carlin Dunne γεννήθηκε το 1982 και καταγόταν από την Νότια Αφρική, αλλά μεγάλωσε στις ΗΠΑ. Ιδιαίτερα δραστήριος χαρακτήρας, ο Dunne μεγαλώνοντας θα διαπίστωνε ότι δεν του άρεσε μόνο η μοτοσυκλέτα και ο μηχανοκίνητος αθλητισμός γενικότερα, αλλά τον γοήτευε και η βιομηχανία ταινιών και η show business. Ο πατέρας του Carlin ήταν επίσης αγωνιζόμενος μοτοσυκλέτας και συνεπώς, ο νεαρός Carlin πήρε νωρίς το ερέθισμα. Ωστόσο, ο πατέρας του ποτέ δεν του επέβαλε αυτό το μονοπάτι στην ζωή του, καθώς ο ίδιος γνώριζε τις απαιτήσεις και τον κίνδυνο που διέτρεχε, ένας επαγγελματίας οδηγός αγώνων.

Παρά τα ως άνω γεγονότα, ο Carlin δέχθηκε ως δώρο σε μικρή ηλικία, μια μικρή μοτοσυκλέτα, ενώ η παιδική του ηλικία ήταν γεμάτη από δίκυκλα καθώς η οικογένειά του είχε συνεργείο. Όπως λέει χαρακτηριστικά το επίσημο βιογραφικό του Αμερικανού, «τα πρώτα του παιχνίδια αποτελούνταν από εξαρτήματα μοτοσυκλετών», κάτι μάλλον αναμενόμενο…  Η πρώτη εμφάνιση του Carlin σε αγώνες έγινε στην ηλικία των 9 ετών. Από τότε, ο Dunne αγωνίστηκε στα περισσότερα είδη διοργάνωσης, παγκοσμίως: Έχει πάρει μέρος στους αγώνες στην έρημο Baja, σε πολλαπλά event εκτός δρόμου και trial, σε αγώνες δρόμου και ταχύτητας και φυσικά σε πάρα πολλά stunt events. Φυσικά ο Dunne δεν οδηγούσε μόνο μοτοσυκλέτες: Τον ενδιέφεραν πολύ και τα αυτοκίνητα αλλά και το ποδήλατο.

Φυσικά ο Dunne καθιερώθηκε σε μεγάλη μερίδα θαυμαστών του, χάρη στις κορυφαίες επιδόσεις του στο Pikes Peak, την θρυλική ανάβαση στην Αμερική. Ο Dunne έχει κάνει 4 νίκες στον αγώνα (2011, 2012, 2013, 2018) ενώ το 2012 έκανε και το απόλυτο ρεκόρ ανάβασης, το οποίο κράτησε για 5 χρόνια μέχρι που ο Chris Fillmore το έσπασε με τη σειρά του το 2017.

Ο Dunne έκανε ένα μικρό διάλειμμα από την αποκλειστική με τους αγώνες ενασχόλησή του, μεταξύ 2013 και 2018 προκειμένου να συμμετάσχει στην παραγωγή ταινιών, το οποίο ήταν ένα ακόμα πάθος του. Το 2019, ο Dunne εκλήθη στην δράση για άλλη μια φορά, από την Ducati με την οποία σημείωσε τόσες επιτυχίες στο «βουνό», για μια ακόμα αποστολή: Να οδηγήσει την ολοκαίνουργια Streetfighter V4 στην κορυφή του  Pikes Peak, με νίκη και αν είναι δυνατόν, με νέο ρεκόρ.

Ο Dunne ήταν πολύ συνηθισμένος στα δύσκολα και τις προκλήσεις και μπορεί κανείς να πει, ότι ήταν ήδη έτοιμος για την 5η νίκη του στο βουνό. Μετά την απαραίτητη «γνωριμία» με το Streetfighter V4, ο Dunne πήρε μέρος στον αγώνα και έκανε την pole position. Όλοι περίμεναν ότι ο Carlin θα πετύχαινε την αποστολή του και θα πήγαινε σπίτι, άλλη μια φορά νικητής. Τα πράγματα όμως δεν ήρθαν έτσι.
Στην ανάβαση του αγώνα, συγκεκριμένα στην τελευταία στροφή πριν τον τερματισμό, ο Carlin Dunne χάνει τον έλεγχο της V4. Κάποια ρεπορτάζ μίλησαν για κακοτεχνία στο σημείο εκείνο της διαδρομής, άλλοι έκαναν λόγο απλά για ένα στιγμιαίο λάθος του αναβάτη. Ο Dunne όμως έχασε τον έλεγχο και έπεσε στο χειρότερο σημείο που θα μπορούσε να του συμβεί κάτι τέτοιο, στην κορυφή μιας ανάβασης υψομέτρου 4.300 μέτρων… Ο αγώνας διακόπηκε για πάνω από μια ώρα και αργότερα επιβεβαιώθηκε αυτό που όλοι φοβήθηκαν: Ο Dunne δεν ήταν πια μαζί μας.

Τα νέα προκάλεσαν τεράστια θλίψη σε όλο τον δίκυκλο κόσμο. Ο νικητής του αγώνα Rennie Scaysbrook, είχε μια πολύ καλή σχέση μαζί του και τον τίμησε δεόντως με τα λόγια του  μετά τον αγώνα. Το προσωπικό της διοργάνωσης δημοσίευσε ότι, αν ο Dunne ολοκλήρωνε την μοιραία του προσπάθεια, θα είχε ανέβει το βουνό σε χρόνο 9 λεπτά και 32 δευτ., ένα ασύλληπτο νέο ρεκόρ, χαμηλότερο κατά 12 δευτερόλεπτα από το 9.44 του νικηφόρου χρόνου.

Δυστυχώς ο θάνατος του Dunne άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου και για τον ίδιο τον αγώνα του Pikes Peak, καθώς για το 2020 απαγορεύτηκαν οι συμμετοχές μοτοσυκλετών. Ο Dunne δυστυχώς δεν είναι κοντά μας πια, αλλά το όνομα και η κληρονομιά του θα μείνει για πάντα ζωντανή. Ήταν ένας γητευτής της αδρεναλίνης, αφοσιωμένος και παθιασμένος αγωνιζόμενος αλλά και, σύμφωνα με όσα λένε όλοι όσοι τον ήξεραν, ένας υπέροχος άνθρωπος.