O William Dunlop

Αναβάτες που μας άφησαν νωρίς: William Dunlop

Σήμερα μιλάμε για τον William Dunlop, ο οποίος ήταν μέρος μιας πανίσχυρης οικογένειας αγωνιζόμενων, αγαπήθηκε πολύ από τον χώρο αλλά και αποχώρησε με τον ίδιο, μακάβριο τρόπο που έπληξε τον πατέρα Robert και τον θείο του Joey.

Γόνος της θρυλικής οικογένειας των Dunlops, ο Ιρλανδός William Dunlop αποτελούσε έναν από τους σημαντικότερους αγωνιζόμενους δρόμου στην Μεγάλη Βρετανία. Ο William έφυγε από κοντά μας τον Ιούλιο του 2018, στην ηλικία των 32 ετών.

Ο William Dunlop γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου του 1985. Πατέρας του ήταν ο Robert Dunlop και θείος του ο Joey Dunlop. Μία σύντομη… ψακτική, αποκαλύπτει το μεγαλείο των δύο τελευταίων, στους αγώνες δρόμων που είναι ιδιαίτερα αγαπητοί στην Αγγλία: Οι Robert και Joey Dunlop είναι θρύλοι σε αυτό που κάνουν, με 5 και 26 νίκες στο Isle of Man αντίστοιχα. Ο Joey Dunlop, ο πιο δραστήριος από τους δύο, έχει κάνει πάνω από 100 εκκινήσεις σε αγώνες του ΤΤ, ενώ έχει ανέβει 40 φορές στο βάθρο. Ωστόσο τα δύο αδέρφια έχουν και ένα μακάβριο κοινό: Και οι δύο σκοτώθηκαν σε αγώνα, ο Joey το 2000 και ο Robert το 2008, γράφοντας έναν μαύρο επίλογο σε δύο κατά τα άλλα φανταστικές προσωπικές ιστορίες.

Ο William Dunlop λάτρεψε τις μοτοσυκλέτες από πολύ μικρός. Συγκεκριμένα, ξεκίνησε να αγωνίζεται το 2000, με μοτοσυκλέτες 125 κυβικών, σε ηλικία 15 ετών. Στα επόμενα χρόνια ο William αναδείχθηκε σε ένα σημαντικό αγωνιζόμενο της Ιρλανδίας και συγκέντρωσε, ούτε λίγο ούτε πολύ, 108 νίκες στην καριέρα του. Παράλληλα, ο William έχει 4 νίκες στο North West 200 και 7 νίκες στο Ulster Grand Prix, και οι δύο σημαντικοί αγώνες της Ιρλανδίας. Ο Dunlop έχει επίσης και μια εκκίνηση σε αγώνα MotoGP και συγκεκριμένα το 2009: Πήρε μέρος στον αγώνα της Valencia, στην κατηγορία των 250 κυβικών και τερμάτισε 18ος.

Ο William Dunlop είναι αδερφός του Michael Dunlop, o οποίος θεωρείται ο 3ος πιο πετυχημένος αναβάτης στην ιστορία του ΤΤ  και τα δύο αδέρφια είχαν, σύμφωνα με όσους τους γνώριζαν, μια θερμή σχέση έξω από την πίστα, χωρίς πολλές φανφάρες και χωρίς να απασχολούν τον τύπο με τα επιτεύγματά τους. Ο William δε, απασχολούσε ακόμα λιγότερο τον ειδικό τύπο από τον Michael καθώς ο τελευταίος έχει καταφέρει 19 νίκες και 27 βάθρα, τα τελευταία 12 χρόνια που τρέχει στο Isle of Man. Ο William είχε 9 εκκινήσεις σε TT αγώνες.

To 2018, o William είχε ανακοινώσει ότι δεν θα συμμετάσχει στον αγώνα του Isle of Man. Η σύντροφός του και μητέρα της μιας τους κόρης, ήταν έγκυος στο 2ο παιδί τους και αντιμετώπισε πρόβλημα υγείας. Ο William αποσύρθηκε από την συμμετοχή του και ουδέποτε έκρυψε τον λόγο, συγκινώντας όσους τον γνώριζαν. Ωστόσο ο William δεν είχε σκοπό να εγκαταλείψει πλήρως τους αγώνες. Στις 7 Ιουλίου του 2018, ο Ιρλανδός έτρεχε σε δοκιμαστικά του αγώνα Skerries 100 Road Races, στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, όταν έχασε τον έλεγχο της μοτοσυκλέτας και υπέστη θανάσιμους τραυματισμούς. Αυτό ήταν το τέλος…

Τον επόμενο καιρό, ακολούθησαν εκδηλώσεις προς τιμήν του William Dunlop. Το όνομά του μπήκε στο Hall of Fame του Belfast Telegraph, με τον αδερφό του Michael να παραλαμβάνει το βραβείο. Ο William, μέρος μιας δυναστείας αθλητών που το όνομά τους έχει μυθικές διαστάσεις στην χώρα τους, δυστυχώς είχε το ίδιο τέλος με τον πατέρα και τον θείο του, όμως γράφτηκε με χρυσά γράμματα στα παγκόσμια βιβλία των αγώνων.