Ανανεώστε την...σχέση σας με την μοτοσυκλέτα σας, με αυτά τα απλά βήματα!

5 απλές εργασίες που θα μεταμορφώσουν την μοτό σας!

Νιώθετε ότι...κάτι σας προκαλεί μια μικρή πλήξη στην μοτοσυκλέτα σας; Θέλετε κάτι να κάνετε πάνω της, αλλά δεν έχετε το χρόνο και το χρήμα; Δείτε αυτές τις πανεύκολες επεμβάσεις, οι οποίες όμως θα σας κάνουν να νομίζετε ότι...έχετε νέα μοτοσυκλέτα!

Είναι βέβαιο, κάποια στιγμή την μοτοσυκλέτα μας την συνηθίζουμε. Και ίσως, κάποια στιγμή, να νιώσουμε ότι...δεν έχει ίεσως αυτό το «κάτι», που είχε όταν την πήραμε. Οι περισσότεροι θα σκεφτούν την βελτίωση, η οποία ίσως να είναι και χρόνοβόρα, αλλά και ακριβή. Και όμως, υπάρχουν κάποιες απλές, σύντομες αλλά και φτηνές εργασίες, που θα μεταμορφώσουν την μοτοσυκλέτα σας πολύ, αναλογικά με το κόστος τους το οποίο πολλές φορές είναι μηδενικό! Ας δούμε ποιες είναι:
  1. Τέντωμα της ντίζας γκαζιού: Η πιο απλή αλλά και πολλές φορές, η πιο...συναρπαστική επέμβαση στη μοτοσυκλέτα! Οι ντίζες γκαζιού –όσο ακόμη τις έχουμε- με τον καιρό φθείρονται και χαλαρώνουν, με αποτέλεσμα η απόκριση του κινητήρα μας να μειώνεται. Κάντε το εξής απλό: Προσέξτε πόσο «τζόγο» έχει η γκαζιέρα σας, ελέγχοντάς την και μετά τετνρώστε την ντίζα της με τα δύο παξιμαδάκια που φέρει. Θα διαπιστώσετε ότι η διαφορά θα είναι τόσο αισθητή, που θα νομίζετε ότι...πήρατε άλογα!
  2. (Σχολαστικό) καθάρισμα της αλυσίδας: Δυστυχώς την σωστή συντήρηση της αλυσίδας πολλοί αμελούν. Μην ξεχνάτε ότι η εργασία αυτή ΔΕΝ είναι μόνο η λίπανσή της: Αν δεν καθαρίζεται, δεν κάνουμε τίποτα με το να την λιπαίνουμε, ίσα ίσα που τα κάνουμε και...χειρότερα, αφού το λιπαντικό προσελκύει τη σκόνη από το δρόμο. Ένα βαθύ, καλό καθάρισμα της αλυσίδας θα απελευθερώσει τους κρίκους και θα της δώσει ανάσα ζωής, η οποία θα γίνει άμεσα αντιληπτή από τον αναβάτη, στην επόμενη βόλτα. Καθώς η αλυσίδα δεν θα έχει τόσες τριβές, θα νομίζετε ότι η μοτοσυκλέτα είναι δυνατότερη!
  3. Αλλαγή υγρών φρένων: Τα φρένα δεν είναι τόσο επιστήμη, όσο ίσως φαίνεται σε πολλούς. Όσο έχουν φρέσκο, καθαρό υγρό, θα λειτουργούν μια χαρά. Πολλοί όμως αμελούν εντελώς το υγρό και κάποια στιγμή...ψάχνουν φρένα! Μην είστε ένας από αυτούς. Αν έχετε τα υγρά φρένων σας πάνω από 2 χρόνια, αν τα βλέπετε σκούρα σε απόχρωση από το «ματάκι» της τρόμπας, αν νιώθετε την μανέτα του φρένου να βυθίζει πολύ, αλλάξτε τα υγρά, τα οποία δεν στοιχίζουν και πολύ. Η διαφορά που θα δείτε μπορεί να είναι πολύ μεγάλη.
  4. Καθάρισμα του φίλτρου αέρα: Μια σχετικά απλή διαδικασία για πολλές μοτοσυκλέτες. Το φίλτρο αέρα αναλαμβάνει μια αρκετά δύσκολη δουλειά, ειδικά αν κινούμαστε σε περιβάλλον με πολλή σκόνη και καυσαέριο, και κάποια στιγμή φράζει, μειώνοντας την αναπνοή του κινητήρα. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, είναι χρήσιμο να ανοίγουμε το φίλτρο αέρα και να του ρίχνουμε μια ματιά. Αν το δούμε αρκετά βουλωμένο, ένα καθάρισμα θα κάνει μια αρκετά αισθητή διαφορά στην οδήγηση της μοτό μας, ιδιαίτερα αισθητή στην απόκριση του γκαζιού.
  5. Τοποθέτηση traction pads στο τεπόζιτο: Αν είστε ένας από τους αναβάτες που αγαπούν την γρήγορη οδήγηση ή την πίστα, θα δείτε πολλές φορές ότι...ψάχνετε grip ακόμα και μεταξύ τεπόζιτου και γονάτου. Η λύση είναι απλή: τα λεγόμενα traction pads, τα οποιά κολλούν στο σημείο που τα πόδια ακουμπούν την μοτοσυκλέτα και ενισχύουν σημαντικά την στήριξη του αναβάτη όταν πραγματικά την χρειάζεται. Και την επόμενη φορά που θα οδηγήσετε γρήγορα, θα δείτε ότι αυτή η καλύτερη στήριξη θα σας αλλάζει τελείως, την αίσθηση που θα λαμβάνετε από την μοτοσυκλέτα και θα σας γεμίζει αυτοπεποίθηση!