Μεγάλη αλλαγή στην αγορά οχημάτων ετοιμάζει η California.

Απαγόρευση των οχημάτων ορυκτών καυσίμων στην California

Με εκτελεστική απόφαση του κυβερνήτη της πολιτείας των ΗΠΑ ανακοινώθηκε η απαγόρευση της διάθεσης των οχημάτων με οποιουδήποτε είδους κινητήρες καύσης. Δείτε πότε θα ισχύσει και πως…

Από μεγάλα αμερικανικά μέσα μοτοσυκλέτας ανακοινώνεται από το πρωί, ότι ο κυβερνήτης της πολιτείας της California, Gavin Newsom, εξέδωσε μια εκτελεστική απόφαση που αφορά την οδική πραγματικότητα της αυστηρότερης πολιτείας στον κόσμο, όσον αφορά τους ρύπους. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με αυτή, θα απαγορευθεί η διάθεση κάθε οχήματος που δεν είναι «μηδενικών εκπομπών ρύπων» στην πολιτεία, μέχρι το 2035.
 
Αυτό είναι το πρώτο «σημείο» της εκτελεστικής απόφασης, η οποία περιλαμβάνει 3 άξονες: Ο δεύτερος εξ αυτών, αφορά τα ημιφορτηγά και τα φορτηγά, των οποίων η διάθεση παίρνει 10 χρόνια περιθώριο ακόμα και πρέπει να διακοπεί το 2045. Το τρίτο σημείο της απόφασης συμπεριλαμβάνει όλα τα οχήματα εκτός δρόμου (ακόμα και μοτοσυκλέτες και ATV), τα οποία θα πρέπει επίσης να είναι μηδενικών ρύπων μέχρι το 2035.
 
Πρακτικά, με αυτή την απόφαση, η πολιτεία της California ασκεί την δική της πίεση προς τους κατασκευαστές να επισπεύσουν τις εξελίξεις στον χώρο των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, αν και προφανώς έχει ήδη δεχθεί αντιδράσεις. Φυσικά τα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνουν και όλα τα είδη μοτοσυκλέτας και scooter, που δεν είναι ηλεκτροκίνητα ή «μηδενικών εκπομπών», όπως συγκεκριμένα αναγράφει η απόφαση.
 
Πρέπει κάπου εδώ να σημειώσουμε, ότι η απόφαση αφορά την πώληση μόνο καινούργιων οχημάτων και οι ιδιωτικές αγοραπωλησίες μεταχειρισμένων οχημάτων με κινητήρες καύσης θα επιτρέπονται κανονικά, όπως επίσης δεν θα απαγορευθεί η ιδιοκτησία και η οδήγηση τους από όσους ήδη έχουν. Τουλάχιστον, όχι ακόμα…