Απέφυγε τις μικροπτώσεις

Απέφυγε τις μικροπτώσεις

Αυτές είναι οι τέσσερις βασικότερες αιτίες που, μπορεί να οδηγήσουν σε πτώση με χαμηλή ταχύτητα. Μπορείς, όμως, να τις αποφύγεις εύκολα.

Οι πτώσεις με χαμηλή ταχύτητα είναι οι πιο απογοητευτικές, γιατί έρχονται απότομα εκεί που δεν το περιμένεις. Γνωρίζοντας πότε μπορεί να συμβεί μια τέτοια πτώση, είσαι και προετοιμασμένος να την αποφύγεις.  

    Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

  1. Καινούργια ελαστικά
Τα ολοκαίνουργια ελαστικά γλιστράνε πάρα πολύ στα πρώτα χιλιόμετρα, μέχρι να «στρωθούν» και μπορείς να βρεθείς στο έδαφος χωρίς να το καταλάβεις. Ακόμα και το απότομο κλείσιμο του γκαζιού σε μια μεγάλη μοτοσυκλέτα, μπορεί να οδηγήσει σε μπλοκάρισμα του πίσω τροχού και να σε ξαφνιάσει αν δεν το περιμένεις. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις αναβατών που έχουν πέσει πηγαίνοντας με 10 χιλιόμετρα την ώρα, φεύγοντας από κάποιο βουλκανιζατέρ. Οπότε, οδήγησε πολύ προσεκτικά για τα πρώτα χιλιόμετρα,  όταν τα λάστιχά σου είναι καινούργια.
  1. Κρύα ελαστικά
Ακόμα και όταν τα ελαστικά έχουν στρωθεί, προσφέρουν πολύ λιγότερη πρόσφυση όταν είναι κρύα. Στα πρώτα λεπτά της βόλτας, να είσαι προσεκτικός στο άνοιγμα του γκαζιού και στο φρενάρισμα, μέχρι να έρθουν τα λάστιχα σε θερμοκρασία λειτουργίας. Μέσα στην πόλη δώσε περισσότερο χρόνο στα ελαστικά μιας που η κίνηση με χαμηλή ταχύτητα καθυστερεί το ζέσταμά τους.
  1. Χαλίκια και νερά πάνω στη στροφή
Οδηγώντας σε επαρχιακό δρόμο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πετύχεις χαλίκια ή νερά πάνω σε μια στροφή. Συχνά κατά τη διάρκεια βροχόπτωσης σχηματίζονται ρυάκια που διασχίζουν κάθετα το δρόμο μεταφέροντας χώμα και χαλίκια. Μετά το τέλος της βροχής μπορεί να υπάρχουν φερτά υλικά στη μέση του δρόμου και αν είναι πάνω σε στροφή, δεν θα είναι εύκολο να τα αντιληφθείς εγκαίρως. Πατώντας πάνω τους με τη μοτοσυκλέτα πλαγιασμένη, η πρόσφυση χάνεται αμέσως και βρίσκεσαι στο έδαφος χωρίς να το περιμένεις. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να κόψεις ταχύτητα πριν τη στροφή και να είσαι προετοιμασμένος να σηκώσεις άμεσα τη μοτοσυκλέτα.
  1. Απότομο σβήσιμο κινητήρα
Μια κλασική περίπτωση πτώσης τόσο για αρχάριους όσο και για πιο έμπειρους αναβάτες είναι οι μανούβρες με χαμηλή ταχύτητα ή οι αναστροφές. Το απότομο σβήσιμο του κινητήρα προκαλεί άμεση ακινητοποίηση της μοτοσυκλέτας και μπορεί να μην προλάβεις να βάλεις το πόδι σου κάτω. Η συγκέντρωση και η εξάσκηση σε κάποιο παρκινγκ θα βοηθήσουν πολύ. Στους ελιγμούς με χαμηλή ταχύτητα χρησιμοποίησε το πίσω φρένο, κάνε απαλές κινήσεις με τον συμπλέκτη και κράτα τις στροφές λίγο πιο ψηλά για να μη σβήσει ο κινητήρας.