Αθλος scooter: Έλλαδα- Ρωσία με 125 κυβικά

Εκτός από λάτρης της ιστορίας και των δύο τροχών, ο Γιάννης Καυκιάς είναι και αρκετά τολμηρός, καθώς με αφετηρία την Ελλάδα, ταξίδεψε με ένα scooter 125 κυβικών, έχοντας ως τελικό προορισμό την Ρωσία!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Γιάννης Καυκιάς, 47 ετών, είναι μόνιμος κάτοικος Κέρκυρας και εργάζεται ως λιμενικός. Λατρεύει την ιστορία αλλά και τις βόλτες με τους 2 τροχούς. Έτσι αποφάσισε να συνδυάσει και τα δύο, επιχειρώντας κάτι που οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε αδιανόητο να πραγματοποιηθεί. 


Το αρχικό πλάνο προέβλεπε την διαδρομή Κέρκυρα – Στάλινγκραντ, το σημερινό Βολγκογκράντ, και επιστροφή στο νησί των Φαιάκων. Ο σχεδιασμός για το ταξίδι είχε ξεκινήσει 6 ολόκληρους μήνες πριν, αφού η διαδρομή περιελάμβανε πέρασμα από 6 διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Το όλο project ανέλαβε εξΆ ολοκλήρου ο ίδιος ο Γιάννης, αφού πρώτα συνέλεξε τις απαραίτητες πληροφορίες και χάρτες για τα ακριβή σημεία διέλευσης από το διαδίκτυο. 

Στα περίπου 6.000 χιλιόμετρα τα οποία έπρεπε να διανυθούν μέσα σε 16 μέρες, προσθέστε και τον πρωταγωνιστή, ένα scooter 125 κυβικών, για να καταλάβετε τη δυσκολία του εγχειρήματος. Για να ακολουθηθεί στο ακέραιο το αρχικό πλάνο, οι ημερήσιες αποστάσεις μοιράστηκαν ισόποσα σε τμήματα των 600 περίπου χιλιομέτρων. Και όλα αυτά χωρίς να υπολογίζουμε κάτι απρόοπτο. 

Μέχρι την 4η μέρα, όλα πήγαιναν ρολόι, χωρίς προβλήματα. Όμως φεύγοντας από Μαριούπολη και με κατεύθυνση προς τα σύνορα με την Ρωσία, ο Γιάννης αναγκάστηκε να σταματήσει την πορεία το, καθώς Ουκρανοί στρατιώτες του απαγόρευσαν να συνεχίσει. Ο λόγος ήταν ότι, σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από το σημείο, μάχες ήταν σε εξέλιξη. Του συνέστησαν να παρακάμψει όλη την Ανατολική Ουκρανία, να κατευθυνθεί προς Χάρκοβο και από εκεί να επιχειρήσει να περάσει στην Ρωσία.

Μετά από μια εξαντλητική διαδρομή και μην έχοντας άλλη επιλογή, ο Γιάννης, κινούμενος μέσα από χωράφια και βομβαρδισμένη άσφαλτο, έφτασε στο Χάρκοβο.  Εκεί διανυκτέρευσε, με σκοπό το πρωί να περάσει επιτέλους στη Ρωσία, με μια μέρα καθυστέρηση. 

Το επόμενο πρωί, ύστερα από 3ωρο εξονυχιστικό έλεγχο στα σύνορα, 15 ώρες συνεχούς οδήγησης, 900 χιλιόμετρα ασταμάτητης πορείας και 4 ανεφοδιασμούς ρεζερβουάρ, το Στάλινγκραντ φαίνεται στον ορίζοντα. Όμως η παράκαμψη επιμήκυνε τον αρχικό υπολογισμό, από τα 6.000 στα 7500 συνολικά χιλιόμετρα!

Ο τελικός απολογισμός έδειξε 11 μέρες στο δρόμο και 3 μέρες διαμονής στο  Στάλινγκραντ. Η μικρότερη απόσταση που διανύθηκε ανά ημέρα ήταν 550 χιλιόμετρα και η μεγαλύτερη 900, το οποίο σημαίνει από 12 έως 15 ώρες οδήγησης, με 2 ενδιάμεσες στάσεις όχι περισσότερο από 15 λεπτά, για ανεφοδιασμό και καφέ. Οι χώρες που διέσχισε ήταν Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία, Ουκρανία, Ρωσία και ξανά πίσω από την ανάποδη διαδρομή. Η αναχώρηση από την Κέρκυρα έγινε στις 23/07,  με επιστροφή στην Ελλάδα στις 04/08. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιάννης ήταν μόνος του σε όλη την διαδρομή, χωρίς καμία υποστήριξη!

Εμείς το μόνο που έχουμε να πούμε είναι ότι ανεξάρτητα από κυβικά και αποστάσεις, η αγάπη για τους δύο τροχούς δεν περιορίζεται . Συγχαρητήρια Γιάννη!