BMW R1250 GS Adventure: Στις σημαντικότερες μοτό του 2019

Γιατί η πασίγνωστη Adventure της BMW που δημιούργησε δική της σχολή, είναι μια από τις σημαντικότερες μοτοσυκλέτες του 2019; Δείτε την ανάλυσή μας εδώ…

To 2019 προμηνύεται μια μεγάλη χρονιά για την μοτοσυκλέτα. Σε Intermot και EICMA, αλλά και στο σαλόνι του Παρισιού, οι κατασκευαστές έδειξαν «άγριες» διαθέσεις αποκαλύπτοντας ούτε λίγο, ούτε πολύ, πάνω από 70 νέα μοντέλα μοτοσυκλετών και scooters. Ποια όμως ξεχωρίζουν μέσα από όλα αυτά, ως τα καλύτερα μοντέλα του 2019;

Τις επόμενες ημέρες, θα ασχοληθούμε αναλυτικά με τα 10 μοντέλα μοτοσυκλετών και scooters, τα οποία ξεχωρίζουν ως οι πλέον ισχυρότερες προτάσεις, για το 2019.

BMW R1250 GS- R1250 GS Adventure
Ας ξεκινήσουμε τα ειδικά μας αφιερώματα μιλώντας για το BMW R1250GS και την Adventure έκδοσή του. Οι δύο μοτοσυκλέτες παρουσιάστηκαν λίγο πριν την Intermot και στην EICMA αντίστοιχα, φέρνοντας τις μεγαλύτερες αλλαγές στην πλατφόρμα εδώ και πολλά χρόνια. Πρόκειται για μια μοτοσυκλέτα που σημειώνει παροιμιώδη επιτυχία στην Ελλάδα και όχι μόνο, τα τελευταία έτη, άρα η αποστολή της BMW ήταν απλή: Να διατηρηθεί στην κορυφή και να δείξει «το πώς γίνεται», σε… άπαν ενδιαφερόμενο και όχι μόνο. Ποια είναι όμως τα «προσόντα» της νέας μοτοσυκλέτας της BMW που την καθιστούν μια από τις σημαντικότερες μοτοσυκλέτες του 2019;



Τεχνικά μιλώντας

Η R1250 GS άλλαξε εντελώς, όσον αφορά τον κινητήρα της. Ο νέος Boxer των 1.254 κ.εκ. δεν ανέβηκε μόνο σε κυβισμό, σε σχέση με τα 1.170 κυβικά του απερχόμενου μοτέρ, αλλά έχει πολύ μεγάλες αλλαγές στο εσωτερικό του ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο για τους Boxer. Το σημαντικότερο, είναι η τεχνολογία Shift Cam, που μεταβάλλει τον χρονισμό και το βύθισμα των βαλβίδων εισαγωγής. Με τον τρόπο αυτό, ο κινητήρας έχει βέλτιστη απόδοση τόσο στις χαμηλές, όσο και στις ψηλές στροφές, ενώ πραγματοποιεί πάντα καλύτερη καύση, μειώνοντας αντίστοιχα ρύπους και κατανάλωση. Με μεγαλύτερη διάμετρο και διαδρομή, ο νέος Boxer έφτασε τους 136 ίππους και τα 14,6 kgm ροπής όντας έτσι, ο ισχυρότερος κινητήρας που τοποθετήθηκε ποτέ στο μοντέλο. Και όλα αυτά, χωρίς να αυξηθεί η κατανάλωση, όπως διαπιστώσαμε και εμείς δοκιμάζοντας πρώτοι στην Ελλάδα, το R1250 GS. 

Λύσεις υψηλής τεχνολογίας με στόχο την οδηγική συμπεριφορά και την άνεση του αναβάτη, βρίσκουν εφαρμογή στο R1250 GS. Τα ηλεκτρονικά συστήματα διαχείρισης του κινητήρα δίνουν περισσότερες επιλογές παραμετροποίησης στον αναβάτη, μέσα από το περιβάλλον της μεγάλης TFT οθόνης των 6,5 ιντσών που ανήκει στον βασικό εξοπλισμό. Τα συστήματα ανάρτησης Paralever και Telelever που εξόπλιζαν ανέκαθεν τα μεγάλα GS είναι και εδώ παρόντα, συνεργαζόμενα με ηλεκτρονικές αναρτήσεις Dynamic ESA, που ρυθμίζονται αυτόματα σε πραγματικό χρόνο και προσαρμόζονται στις συνθήκες του δρόμου και τις ανάγκες του αναβάτη. Ο τελευταίος, απολαμβάνει μεγάλες δόσεις άνεσης, μέσω της νέας σέλας και του πλούσιου εξοπλισμού.

Στην έκδοση Adventure, το ρεζερβουάρ έχει αυξημένη χωρητικότητα στα 30 λίτρα, ανοίγοντας δυνατότητες για ατελείωτα χιλιόμετρα εντός και εκτός δρόμου. Φυσικά, η BMW προσφέρει στον αναβάτης της R1250 GS Adventure, μια τεράστια γκάμα εξοπλισμού ταξιδιών και περιπέτειας που μπορεί να ικανοποιήσει ακόμη και τον πιο απαιτητικό Globetrotter. Πέρα από την μεγάλη τεχνική ανανέωση, εμφανισιακά το R1250 GS μένει σχεδόν απαράλλαχτο, παρά μόνο με μικρά φρεσκαρίσματα που το κάνουν ακόμη πιο επιβλητικό.



Γιατί είναι στις καλύτερες μοτοσυκλέτες για το 2019;
  1. Βρίσκεται σε τεχνολογικό απόγειο: Με την χρήση του νέου, ισχυρότερου κινητήρα με τον μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων, αλλά και την ύπαρξη των ποικίλων ηλεκτρονικών βοηθημάτων, των εξελιγμένων αναρτήσεων πάνω σε μια δοκιμασμένη βάση, η R1250 GS είναι με διαφορά η πιο εξελιγμένη GS μέχρι τώρα και εναρμονίζεται πλήρως με τις απαιτήσεις των καιρών. Δεν είναι τυχαίο, που επί 2 συναπτά έτη, η μοτοσυκλέτα κερδίζει την ψήφο εμπιστοσύνης των Ελλήνων αναβατών, στον μεγάλο μας διαγωνισμό Best Moto κατακτώντας την κορυφή. 
  2. Είναι πραγματικά premium: Αν οφείλουμε να αναγνωρίσουμε κάτι στην BMW, αυτό είναι σίγουρα το ότι μπορεί να προσφέρει premium προϊόντα χωρίς συμβιβασμούς, χωρίς να ρίχνει την ποιότητα της αλλά και χωρίς να «προσπαθεί» να πλασάρει κάτι που δεν διαθέτει. Δοκιμάζοντας τo R1250 GS, διαπιστώνει ότι η Βαυαρική εταιρεία προσφέρει ακόμη μια κορυφαία σε επίπεδο ποιότητας μοτοσυκλέτα στους αναβάτες, τηρώντας κατά γράμμα τον κανονισμό του «ό, τι πληρώνεις, παίρνεις», με την καλή έννοια.  
  3. Κρατάει την ίδια τιμή: Παρά το γεγονός ότι εξελίχθηκε σε μεγάλο βαθμό και θα μπορούσε να είναι ακριβότερη, η R1250 GS διατίθεται στην ίδια αρχική τιμή με τον προκάτοχό της. Αυτό είναι μια πολύ σημαντική κίνηση για τους αγοραστές, σε μια εποχή που το αντίτιμο απόκτησης μιας μοτοσυκλέτας  παίζει ακόμη καίριο ρόλο και αναμένεται να προσελκύσει ακόμη περισσότερο κόσμο.
  4. Γιατί… πάντα ήταν από τις καλύτερες: H BMW R1200 GS και η Adventure εκδοχή της θεωρούνταν διαχρονικά, κορυφαίες μοτοσυκλέτες On-Off μεγάλου κυβισμού. Η επιτυχία τους δεν βασιζόταν μόνο στο βαρύ Βαυαρικό όνομα, αλλά έχει διαπιστευτήρια στην κορυφαία οδηγική συμπεριφορά, τον χαρακτήρα και την premium φιλοσοφία των μοντέλων. Το 1250 όχι μόνο δεν αλλάζει κάτι σε αυτή την προσέγγιση, αλλά έρχεται να την υπογραμμίσει, με αλλαγές σε καίρια σημεία.