Μπορεί η βαφή ενός κράνους να προκαλέσει ζημιά στο κέλυφός του;

Αν βάψεις το κράνος σου, το χάλασες!

Γιατί να ρισκάρει κανείς την καταστροφή του κελύφους του κράνους του, με το να το βάψει, αφού όλοι οι κατασκευαστές φωνάζουν το αντίθετο;

Το κράνος ενός αναβάτη, πέρα από το βασικότερο στοιχείο του εξοπλισμού είναι σίγουρα και ένα στοιχείο στυλιστικής έκφρασης. Για τον  λόγο αυτό άλλωστε, οι κατασκευαστές κρανών έχουν πλέον τεράστια γκάμα χρωμάτων και σχεδίων διαθέσιμη, για να ικανοποιήσει όλα τα γούστα. Κι όμως κάποιοι αναβάτες επιμένουν στο να βάφουν οι ίδιοι τα κράνη τους. Κι όμως αυτό είναι κάτι στο οποίο οι κατασκευαστές αντιτίθενται… και δια ροπάλου!

Ρισκάρεις να χαλάσεις το κέλυφος;

Σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές το αναφέρουν ρητά στο βιβλιαράκι οδηγιών του κράνους: Μην το βάψετε με οποιοδήποτε χρώμα. Γιατί το λένε αυτό οι κατασκευαστές και επιμένουν και τόσο; Είναι απλό. Τα κελύφη των κρανών είναι φτιαγμένα από πλαστικές ύλες ή από fiberglass ή, τον τελευταίο καιρό, από ανθρακονήματα. Στην κατασκευή πολλές φορές χρησιμοποιούνται και κολλητικές ουσίες στο κέλυφος. Πολλά χρώματα, λοιπόν, ειδικά τα σπρέι αλλά και όσες βαφές βασίζονται σε οργανικούς διαλύτες επηρεάζουν αρνητικά αυτά τα υλικά. Πολύ απλά λοιπόν, χρησιμοποιώντας βαφές πάνω σε μια τέτοια επιφάνεια, ρισκάρεις την συνοχή της κατασκευής και σε τελική ανάλυση, την ασφάλειά σου! Και κανένας, φανταζόμαστε, δεν θα το ήθελε αυτό.

Δεν είναι μόνο η βαφή ένοχη, αλλά και το τρίψιμο

Για να κάνεις μια πιο βαθιά και ανθεκτική βαφή, όπως ξέρουμε και από την φανοποιεία, κάποιες φορές το τριβείο είναι απαραίτητο και πολλοί κατασκευαστές κρανών… ανατριχιάζουν και μόνο στην σκέψη!  Γιατί; Διότι το τρίψιμο δημιουργεί και αρκετή θερμότητα, η οποία μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την δομή του κράνους με παρόμοιο τρόπο με τους διαλύτες.

Μπορεί και να μην συμβεί τίποτα, αλλά…

…όπως είπαμε και πιο πάνω, το ρισκάρεις; ¶λλωστε, το κράνος εξασφαλίζει την ασφάλειά σου. Ειδικά από κάποια τιμή και πάνω, τα κράνη είναι μικρά θαύματα της τεχνολογίας υλικών, προκειμένου να παρέχουν την απαραίτητη προστασία στον αναβάτη. Είναι πράγματι, όπως λένε και κάποιοι αναβάτες, το αμάξωμα του αναβάτη! Όπως ισχύει και σε κάθε περίπτωση επέμβασης χωρίς την απαραίτητη τεχνογνωσία, η υπέρβαση της τεχνογνωσίας ενός κατασκευαστή με τρόπο αυθαίρετο μπορεί να οδηγήσει σε μη επιθυμητά αποτελέσματα.

Τι πιστεύετε εσείς;

Είναι όντως τόσο επικίνδυνο να βάψεις το κράνος σου; Συμφωνείτε ή όχι με τις οδηγίες των κατασκευαστών; Εσείς θα κάνατε μια τέτοια ενέργεια;