Φαντάζεστε τις ενδείξεις των μοτοσυκλετών... κάπως έτσι, τα επόμενα χρόνια;

Bosch: Δουλεύει σε 3D πίνακες οργάνων

Ριζική αλλαγή στον τρόπο που βλέπουμε τις ενδείξεις στις μοτοσυκλέτες μας μπορεί να φέρουν εταιρείες όπως η Bosch, στο μέλλον. Δείτε περισσότερα…

Ο τρόπος που οι πίνακες οργάνων κατασκευάζονται και λειτουργούν, στις μοτοσυκλέτες, έχει αλλάξει ριζικά την τελευταία 5ετία, με τις οθόνες TFT να αντικαθιστούν σχεδόν κάθε άλλο όργανο ή οθόνη ενοποιώντας όλες τις πληροφορίες. Ενώ λειτουργούν άριστα και προσθέτουν πόντους και στην hi-tech «εμφάνιση» των μοντέλων, είναι φυσικό ότι ακόμα και η πιο εξελιγμένη TFT οθόνη κάποια στιγμή θα «παλιώσει» και η Bosch, ήδη εργάζεται στην επόμενη λέξη της τεχνολογίας.

Η γερμανική εταιρεία, η οποία ήταν και η πρώτη στον κόσμο που δημιούργησε ψηφιακό πίνακα οργάνων για αυτοκίνητα (το 1994), ανακοίνωσε ότι δουλεύει σε πίνακες οργάνων τρισδιάστατης απεικόνισης. Στόχος της εταιρείας είναι η βελτίωση της απεικόνισης όχι απλά των «καθημερινών» τυπικών πληροφοριών, αλλά κυρίως των εκτάκτων ενδείξεων και των καταστάσεων ανάγκης, με τρόπο που θα γίνεται γρηγορότερα αντιληπτό και κατανοητό από τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Η Bosch δουλεύει πάνω σε τεχνολογίες «απεικόνισης βάθους πεδίου», οι οποίες θα δημιουργούν μια 3D απεικόνιση χωρίς την ανάγκη ειδικών γυαλιών, άρα θα μπορούν να είναι χρήσιμες ανά πάσα στιγμή. Ο πρόεδρος του τμήματος πολυμέσων αυτοκινήτου, Steffen Berns, δήλωσε επί του θέματος: «Το βάθος πεδίου της οθόνης σημαίνει ότι οι οδηγοί θα μπορούν να κατανοούν τις οπτικές πληροφορίες γρηγορότερα, είτε από σύστημα βοήθειας είτε από ειδοποίηση για μποτιλιάρισμα. Ενδείξεις που θα φαίνεται ότι πετάγονται έξω από την οθόνη είναι πολύ πιο προφανείς και επείγουσες».

Προφανώς, αξίζει να σημειώσουμε ότι το πιθανότερο είναι, η νέα τεχνολογία να εφαρμοστεί πρώτα στα αυτοκίνητα, όπως και οι περισσότεροι νεωτερισμοί άλλωστε. Ωστόσο, όπως βλέπουμε, πολλά συστήματα ενεργητικής ασφάλειας που παλιότερα εξόπλιζαν μόνο τους 4 τροχούς, «περνούν» και στην μοτοσυκλέτα και δεν είναι καθόλου απίθανο, να τα βλέπουμε… τρισδιάστατα σε λίγα χρόνια. Ποια είναι η άποψή σας;