Ριζικές αλλαγές αναμένονται στον τομέα των φρένων, όπως η Brembo αφήνει να εννοηθεί.

Brembo: Αλλάζουν όλα για τα φρένα!

Σύντομα θα πρέπει να περιμένουμε μεγάλες αλλαγές στον τομέα των φρένων των μοτοσυκλετών, όπως λένε οι κορυφαίοι του είδους Brembo. Δείτε τι θα συμβεί.

Εν όψει της μετάβασης της μοτοσυκλέτας στην ηλεκτροκίνηση, η οποία διαφαίνεται βέβαιη για το μέλλον, οι αλλαγές δεν θα αφορούν μόνο το σύστημα ισχύος, αλλά πρέπει να περιμένουμε εξελίξεις και στα συστήματα πέδησης, όπως λέει η Brembo. Πιο συγκεκριμένα, είναι πιθανόν να ξεχάσουμε όχι απλά τα… πατροπαράδοτα υδραυλικά φρένα, αλλά και την χειροκίνητη εφαρμογή τους εξολοκλήρου!

Η Brembo εργάζεται σε συστήματα «brake-by-wire» από το 2001. Η λειτουργία αυτών των συστημάτων θυμίζει το ηλεκτρονικό γκάζι: Ο αναβάτης απλά δίνει την εντολή σε ένα χειριστήριο και ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, αναλαμβάνει την εφαρμογή των δυνάμεων πέδησης και την εξισορρόπηση τους, με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του οχήματος.

Στα αυτοκίνητα, το σύστημα έχει εφαρμοστεί και δοκιμαστεί πολλάκις, ενώ χρησιμοποιείται και στην Formula 1 από το 2014. Οι άνθρωποι του χώρου πιστεύουν ότι σύντομα, τα συστήματα θα επεκταθούν και στην μοτοσυκλέτα, καταργώντας τα φρένα που ήδη γνωρίζουμε και αγαπάμε. Γιατί όμως θα συμβεί αυτό και τι πρέπει να περιμένουμε;

Αρχικά, ο ένας στόχος είναι η μείωση του βάρους των συστημάτων πέδησης, κάτι που πάντα είναι επιθυμητό. Ακόμα, εν όψει της επέκτασης των ηλεκτρικών-υβριδικών συστημάτων, το σύστημα πέδησης παίζει σημαντικό ρόλο και στην ανάκτηση ηλεκτρικής ενέργειας, που είναι πάντα επιθυμητή. Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής του συστήματος, θα προσαρμόζει ανάλογα την δύναμη φρεναρίσματος, ώστε η ενέργεια του οχήματος να μην μετατρέπεται σε θερμότητα και σπαταλάται, αλλά να περνά πάλι στις μπαταρίες!

Φυσικά είναι αρκετά νωρίς (όχι όμως και πολύ) ακόμα να μιλάμε για μια καθολική εφαρμογή νέων συστημάτων, καθώς έχουμε ακόμα δρόμο εξέλιξης να διαβούμε. Πως θα σας φαινόταν, ωστόσο, μια τόσο μεγάλη αλλαγή στα συστήματα πέδησης, όπου εσείς απλά θα δίνατε μια εντολή σε έναν υπολογιστή και αυτός θα έκανε τα υπόλοιπα;