O Nicola Dutto με την ειδικά τροποποιημένη μοτοσυκλέτα του

Dakar: Απέκλεισαν άδικα τον μοναδικό παραπληγικό αναβάτη

Σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων ξέσπασε στο φετινό Dakar, καθώς η διοργάνωση αποφάσισε να αποκλείσει τον ηρωικό Nicola Dutto για… δικά της λάθη!

Πρόκειται για μια ιστορία που έχει συγκλονίσει την γειτονική Ιταλία, αλλά και τον κόσμο. Στο φετινό Dakar, ο παραπληγικός αναβάτης Nicola Dutti αποφάσισε να ξεπεράσει εαυτόν και άλλους πολλούς, παίρνοντας μέρος στην διοργάνωση με σκοπό απλά να τερματίσει τον αγώνα, χωρίς να τον ενδιαφέρει το αποτέλεσμα. Ωστόσο, αυτό δεν έμελλε να γίνει. Ο Ιταλός αναβάτης έπεσε θύμα μιας τρομερής ασυνεννοησίας της διοργάνωσης, που τα έκανε… ρόιδο και τον άφησε ανίκανο να πραγματοποιήσει το όνειρο του...

Ο Dutto, φυσικά λόγω της ιδιαιτερότητας την κατάστασής του, έτρεχε στον αγώνα υπό ειδικές συνθήκες: Τον συνόδευαν μονίμως 3 ακόμη «αναβάτες-φαντάσματα», που προφανώς δεν προσμετρώνται στο αποτέλεσμα του, αλλά βρίσκονται κοντά του για να τον βοηθούν να ξεκινά, αλλά και να ανέβει ξανά στην μοτοσυκλέτα του σε περίπτωση πτώσης, καθώς προφανώς ο Ιταλός δεν μπορεί να τα κάνει μόνος του.

Το πρόβλημα εκδηλώθηκε στο Marathon Stage που έλαβε μέρος την Πέμπτη, όταν ο ένας από τους 3 αναβάτες-συνοδούς του Dutto παρουσίασε πρόβλημα που δεν μπορούσε να επισκευαστεί και εγκατέλειψε. Ο Dutto συνέχισε με  τους 2 αναβάτες συνοδούς του –το ελάχιστο όριο ασφαλείας που προβλεπόταν για την περίπτωση του-, ωστόσο σύντομα και ένας ακόμη συνοδός αντιμετώπισε πρόβλημα. Ο Dutto απευθύνθηκε στην διοργάνωση του αγώνα για άδεια εξόδου κατευθείαν στην κατασκήνωση, προκειμένου να επισκευαστεί το πρόβλημα και δέχεται την εν λόγω άδεια, όχι μόνο μια φορά αλλά δύο και μάλιστα και από υψηλά ιστάμενο πρόσωπο της διοργάνωσης.

Ωστόσο, την επόμενη ημέρα, ο Dutto ενημερώνεται ότι έχει αποκλειστεί από τον αγώνα, καθώς σύμφωνα με τον αλυτάρχη, δεν επιτρεπόταν να κάνει αυτό που έκανε, για το οποίο ζήτησε δύο φορές άδεια! Η κατάσταση εκτροχιάστηκε, με τον Dutto να αντιδρά έντονα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ το θέμα έλαβε γρήγορα παγκόσμιες διαστάσεις αναγκάζοντας την διοργάνωση να αναθεωρήσει την απόφασή της –αφού, όπως αναφέρεται, έκαναν μια έκτακτη συνάντηση εν τω μέσω της νυκτός και εξέτασαν τις επικοινωνίες ξανά…

Δυστυχώς, για τον Dutto ήταν αργά, καθώς ο Ιταλός και η ομάδα του είχαν αποχωρήσει. Πολύ κρίμα, για έναν αναβάτη που κατέβαλε την μεγαλύτερη προσπάθεια από όλους, ξεπερνώντας τα ανθρώπινα όρια και θέλοντας να δώσει ένα ξεχωριστό παράδειγμα, να αντιμετωπίζεται κατά αυτό τον τρόπο, κάνοντας μια δυστυχώς ανεπανόρθωτη ζημιά.