Στιγμιότυπο από την δοκιμή της διασταύρωσης αυτοκινήτου-μοτοσυκλέτας

O Pierluigi Zampieri

Ducati: Συνεργασία με Audi-Ford

Ποιο είναι το αντικείμενο συνεργασίας της ιταλικής μάρκας με τους δύο κολοσσούς της αυτοκίνησης; Δείτε περισσότερα…

Ως μέρος του μεγάλου project με όνομα «Safety Road Map 2025» η Ducati, σε συνεργασία με την Audi αλλά και την Ford, έκανε την πρώτη επίδειξη, σε αμερικανικό έδαφος, συστημάτων επικοινωνίας «V2X», που συνδέουν οχήματα, οδικές κατασκευές και κτίρια  αλλά και πεζούς σε ένα κοινό ψηφιακό «χάρτη» με στόχο την ασφάλεια στους δρόμους.

Οι δοκιμές είχαν πραγματοποιηθεί και τον περασμένο Ιούλιο, για πρώτη φορά, στην Γερμανία και στα πλαίσια της μεγάλης έκθεσης τεχνολογίας CES στο Las Vegas, έδειξε τις δυνατότητές της και στην Αμερική, εξασφαλίζοντας και την συνεργασία με την Ford. Με πρωταγωνιστή μια Ducati Multistrada 1260, οι 3 εταιρείες έκαναν επίδειξη της «συνεργασίας» των 3 οχημάτων σε πολλαπλά σενάρια οδήγησης.

Αυτά συμπεριέλαβαν την είσοδο σε μια δύσκολη διασταύρωση χωρίς σήμανση, όπου τα οχήματα αναγνώρισαν το ένα την παρουσία του άλλου και ρύθμισαν μεταξύ τους, την προτεραιότητα! Οι άλλες επιδείξεις περιλάμβαναν σενάρια  αποφυγής ατυχημάτων μεταξύ οχημάτων, μεταξύ οχήματος και πεζού αλλά και αναγνώριση έργων στον δρόμο και αποφυγή κινδύνου.



Τα συστήματα αυτά έχουν ως απώτερο σκοπό την δημιουργία ενός 5G δικτύου, στο οποίο οι ηλεκτρονικές συσκευές σε οχήματα, χρήστες και κτίρια θα δημιουργούν μια ευρεία, αμφίδρομη δικτύωση. Για το σύστημα της Ducati και τους στόχους του μίλησε ο Pierluigi Zampieri, διευθυντής καινοτομίας οχημάτων της Ducati: «Η επίδειξη αυτή παρουσιάζει περιπτώσεις στις οποίες η εξελιγμένη τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ασφάλεια των μοτοσυκλετιστών. Η C-V2X τεχνολογία επικοινωνίας είναι ένα από τα project κλειδιά στον χάρτη ασφαλείας μας στους δρόμους για το 2025.  Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από την CES, για να μιλήσουμε για αυτό το έργο μας με ματιά προς το μέλλον»