O Niki Lauda

«Έφυγε» ο Niki Lauda

Σε ηλικία 70 ετών απεβίωσε ένας από τους θρύλους της Formula 1 μετά από επιπλοκές με την υγεία του. Διαβάστε περισσότερα.

Ο Niki Lauda ήταν ένας θρύλος που το όνομά του και η φήμη του δεν περιορίζονται προφανώς μέσα στα paddocks της Formula 1, αλλά αντηχεί σε όλα τα επίπεδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Ο Lauda έφυγε από την ζωή σε ηλικία 70 ετών, εχθές Δευτέρα 20 Μαΐου, κοντά στην οικογένειά του.

Τα νέα έφτασαν με την μορφή επίσημης ανακοίνωσης της οικογένειας του Lauda, στα Αυστριακά μέσα. O πιλότος ταλαιπωρούταν για αρκετό καιρό με προβλήματα στην υγεία του, ενώ είχε υποστεί και μεταμόσχευση πνεύμονα τον Αύγουστο του 2018.Είχε μπει στο νοσοκομείο νωρίτερα στη χρονιά με τη γρίπη, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο και για κάποια νεφρικά προβλήματα για τον  Αυστριακό.

Ο Niki Lauda υπήρξε πολύ επιτυχημένος οδηγός αγώνων και μετέπειτα παράγοντας στην Formula 1, ενώ ασχολήθηκε και με επιχειρηματικές δραστηριότητες εκτός αυτής. Έκανε το ντεμπούτο του το 1971 και πήρε την πρώτη του νίκη το 1974, στην ομάδα της Ferrari. To πρώτο του πρωτάθλημα ήρθε το 1975, με την ίδια ομάδα, ενώ το 1976 συνέβη το ατύχημα που του άλλαξε μια για πάντα την ζωή: Ο Lauda συγκρούεται στο Nurburgring και το μονοθέσιό του παίρνει φωτιά. Ο ίδιος επιβιώνει, αλλά με σοβαρά εγκαύματα στο σώμα και το πρόσωπο.

Η αποφασιστικότητά του όμως δεν τον άφηνε να μείνει έξω από τους αγώνες για πολύ. Έχοντας χάσει μόνο 2 Grand Prix στην χρονιά αυτή, ο Lauda επέστρεψε στους αγώνες και έχασε τον τίτλο από τον James Hunt μόλις με ένα βαθμό διαφορά! Το 1977 ο Lauda πήρε τον 2ο τίτλο του και το 1978 μετακινήθηκε στην ομάδα της Brabham.

To 1979 o Lauda αποφάσισε να αποσυρθεί προσωρινά από την Formula 1 και για τα επόμενα 3 χρόνια ασχολήθηκε με την επιχειρηματική δραστηριότητα, στον τομέα των αερομεταφορών. Ωστόσο το 1982 επέστρεψε στις πίστες, με την ομάδα της McLaren με την οποία πήρε τον τρίτο και τελευταίο, τίτλο του στην Formula 1.

To 1985 o Lauda αποσύρθηκε οριστικά από τους αγώνες, αλλά παρέμεινε στον χώρο ως σύμβουλος της Ferrari την δεκαετία του 1990, επικεφαλής της Jaguar μεταξύ 2001 και 2002 και τέλος, ηγετική φιγούρα στην ομάδα της Mercedes από το 2012.