Γιατί ακόμα να βλέπουμε αναβάτες που οδηγούν...κάπως έτσι, εν έτει 2017;

Εξοπλισμός αναβάτη: Είμαστε τελικά…άσχετοι;

Φοράμε ή όχι εξοπλισμό ανάλογα με το… στυλ μας, χωρίς να ξέρουμε τι και πως μας προστατεύει ή ψάχνουμε δικαιολογίες για να τον αποφύγουμε εντελώς. Μήπως τελικά… έχουμε μαύρα μεσάνυχτα όσον αφορά το θέμα;

Αν νομίζεις ότι ο εξοπλισμός είναι θέμα εμφάνισης… ξανασκέψου το

Δυστυχώς στην Ελλάδα το προσωπικό «φαίνεσθαι» παίζει πολύ μεγάλο ρόλο σχεδόν σε κάθε τομέα της ζωής και η μοτοσυκλέτα δεν αποτελεί εξαίρεση. Καθώς λοιπόν έχουμε και έναν τρόπο σκέψης «των άκρων» σαν λαός, είναι πάρα πολλοί οι αναβάτες που δεν φορούν καν κράνος, για να μην… χαλάσει το μαλλί ή το στυλ και κατά συνέπεια, κυκλοφορούν εντελώς απροστάτευτοι. Από την άλλη, έχουμε και τους αναβάτες «λεζάντας» που φορώντας πάντα εντυπωσιακό, «φιρμάτο» εξοπλισμό, κάνουν μάλλον επίδειξη της ιδιότητάς τους ή της τσέπης τους. Και στις δύο κατηγορίες βέβαια, χάνεται η ουσία της χρήσης εξοπλισμού, δηλαδή η προστασία του αναβάτη. Έτσι οδηγούμαστε σε ένα αδιέξοδο κατανόησης και εκπαίδευσης των αναβατών στα θέματα προσωπικής προστασίας.

Στην Ελλάδα δεν έχουμε αποδεχθεί ακόμα την κουλτούρα του εξοπλισμού

Σαν να μην φτάνει η ελλιπής παιδεία στο θέμα της προστασίας που έχουμε, αντιμετωπίζουμε και τους στενόμυαλους «ξερόλες» που είναι πανταχού παρόντες, έτοιμοι να κοροϊδέψουν χωρίς να γνωρίζουν. Ατάκες όπως «που πας με το μπουφάν στο κατακαλόκαιρο» ή «μα καλά, μπότες και γάντια για ένα καφέ;» ακούγονται συχνά, επιδεικνύοντας πόσο βαθύ είναι το πρόβλημα στην πραγματικότητα. Ακόμα όμως και μέσα στους κύκλους των αναβατών, πολλοί δεν μπορούν να αποδεχθούν ότι θα «αρματωθούν» στο κατακαλόκαιρο ή θα δουλέψουν ως διανομείς με κράνος όλη την ημέρα, τοποθετώντας την διευκόλυνσή τους πάνω από την προστασία τους.

Εξοπλισμός ΔΕΝ είναι μόνο το κράνος, αλλά ελάχιστοι το γνωρίζουν

Σε μια ενδεχόμενη πτώση, δεν βρίσκει μόνο… το κεφάλι στην άσφαλτο: Πολλές φορές μάλιστα οι ζημιές στο σώμα είναι πιο εκτεταμένες και πιο οδυνηρές. Μπορεί π.χ. να επιλέξεις να μην φορέσεις γάντια… και να μάθεις πόσο μπορούν να δυσκολέψουν την καθημερινότητά σου δύο παλάμες που έχουν καεί στην άσφαλτο. Το ίδιο ισχύει και για τα κάτω άκρα, τον κορμό και γενικά, ολόκληρο το σώμα. Όταν μιλάμε για εξοπλισμό προστασίας αναβάτη, αναφερόμαστε στην ολότητά του και δεν μπορούμε να εξαιρούμε κομμάτια… ακόμα και αν μας βολεύει λόγω καιρού, απόστασης ή δικής μας νοοτροπίας.

Μύθος  ο «πανάκριβος» και «απρόσιτος» εξοπλισμός

Κάποιες μάρκες του χώρου είναι σαφώς πιο δυνατά ονόματα από άλλες, φέροντας όμως και σημαντικά αυξημένες τιμές. Αξίζουν λοιπόν τα χρήματα –που πολλές φορές αγγίζουν τις χιλιάδες ευρώ-  ή όπως σε πολλές άλλες περιπτώσεις πληρώνουμε την φίρμα; Η απάντηση μας είναι ότι υπάρχουν επιλογές για κάθε βαλάντιο στην αγορά, άρα η έκφραση «δεν έχω αρκετά χρήματα για εξοπλισμό» είναι απλά… υπεκφυγή.  Ο εξοπλισμός πρέπει να θεωρείται ως αναπόσπαστο κομμάτι στην αγορά μιας μοτοσυκλέτας, δεν μπορούμε να επενδύουμε τα πάντα στο όχημα και να τσιγκουνευόμαστε στον ρουχισμό μας.


Σε τελική ανάλυση, το αν θα χρησιμοποιήσουμε ή όχι σωστά τον εξοπλισμό προστασίας εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς. Φυσικά, η εκπαίδευση σχετικά με την αξία του εξοπλισμού στη χώρα μας είναι μάλλον… μηδενική από τις σχολές οδηγών, αλλά υφίσταται πρόσφορο πεδίο στις σχολές ασφαλούς οδήγησης, που ήδη υπάρχουν και φέρνουν αποτελέσματα. Πέραν τούτου, ζούμε σε μια εποχή που μας χαρίζει πρόσβαση σε τόνους πληροφοριών και γνώσης με ένα μόνο κλικ, άρα το να ισχυριστεί κανείς ότι δεν υπάρχει σωστή πληροφόρηση γύρω από τον εξοπλισμό μοτοσυκλέτας είναι τουλάχιστον…αστείο.

Τι πιστεύετε εσείς λοιπόν; Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε, όσον αφορά την χρήση προστατευτικού εξοπλισμού στη χώρα μας; Κατανοούμε τον ρόλο του ή παρασυρόμαστε από τις εκάστοτε «σειρήνες»; Θέλουμε να προστατευτούμε η βρίσκουμε λόγους να μην το κάνουμε; Και ποιος είναι, τελικά, ο σωστός τρόπος να εκπαιδευτεί ο μέσος αναβάτης μοτοσυκλέτας, στον εξοπλισμό και την σπουδαιότητά του;
 
 

  • petros

    τωρα πια με τα e-shop μπορεις να βρεις οτιδηποτε σε no name σε αρκετα εως πολυ καλη ποιοτητα και σε πολυ λογικες τιμες. Ως και λιγα χρονια παλαιοτερα ΔΕΝ συνεβαινε αυτο. Ακομα και οι μαρκες εχουν σχετικα λογικες τιμες στις προσιτες σειρες τους. Γενικά ζούμε σε μια εποχή που λογω του Internet, αν ψαχνεις βρισκεις.

     
  • φουφουτος46

    Μόνο άσχετοι...Εκατοντάδες χρόνια πίσω! Μια ζωή βλαχαδερά το μόνο που μας ένοιαζε είναι να δειχτούμε...Απο το να μη φοράς τίποτα βέβαια...καλύτερα να πουλάς μούρη για τα DAINESE και τα ARAI που φοράνε ο Rossi και η παρέα του, γιατί αν πέσεις...κάτι σώζεται. Από το να γυρνάς με το κουστουμάκι ή το αμάνικο και τα γυαλιά ηλίου...

      5