Αλλάζουν όλα στην εξασφάλιση των καυσίμων;

Έρχεται η συνθετική βενζίνη!

Πως σας φαίνεται να γεμίζετε τη μοτοσυκλέτα σας με τεχνητή βενζίνη, που φτιάχτηκε από… νερό και ρύπους εργοστασίων; Δείτε τι σχεδιάζουν οι εταιρείες.

Το πρόβλημα των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικά, των τιμών των καυσίμων κατά συνέπεια, είναι παγκόσμιο και ήδη οι ελπίδες για την λύση του επαφίενται στην ηλεκτροκίνηση. Ωστόσο, οι έρευνες συνεχίζονται και στον τομέα των εναλλακτικών καυσίμων, καθώς πολλές εταιρείες ενδιαφέρονται στον τομέα της συνθετικής βενζίνης.

Δύο από αυτές είναι η Bosch, αλλά και η Audi –που είναι ιδιοκτήτρια της Ducati. Τι σημαίνει όμως συνθετική βενζίνη; Πολύ απλά: Θα είναι ένα καύσιμο με πολύ παρόμοιες ιδιότητες καύσης με την ορυκτή βενζίνη, το οποίο θα μπορεί να παράγεται σε βιομηχανική κλίμακα και υπόσχεται σημαντικά μειωμένους ρύπους. Συγκεκριμένα, το καύσιμο δεν θα περιλαμβάνει θείο ή βενζόλιο, δυο ιδιαίτερα ισχυρούς ρύπους με το βενζόλιο μάλιστα να είναι καρκινογόνο.

Η συνθετική βενζίνη θα μπορεί να παράγεται ως εξής: Με την μέθοδο της ηλεκτρόλυσης, θα εξάγεται υδρογόνο από το νερό, ενώ σε ειδικούς αντιδραστήρες, θα ενώνεται με τον άνθρακα, ο οποίος θα εξάγεται από το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας και τους ρύπους άλλων εργοστασίων που θα δεσμεύονται. Το αποτέλεσμα θα είναι η δημιουργία του επιθυμητού υδρογονάνθρακα, προς καύση.

Με την τροφοδότηση της διαδικασίας παραγωγής με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι εταιρείες ισχυρίζονται ότι η διαδικασία θα είναι πολύ φιλική για το περιβάλλον. Μάλιστα, ήδη κατασκευάζεται στην Ελβετία, η μονάδα παραγωγής συνθετικού diesel από την Audi, που θα έχει την δυνατότητα να παράγει 400.000 λίτρα καύσιμο το χρόνο. Πως λοιπόν διαμορφώνεται το μέλλον στους κινητήρες εσωτερικής καύσης; Υπάρχει ακόμα ζωή για αυτούς;