Σαν να έχει βγει από ταινία επιστημονικής φαντασίας!

Ethec: Με στόχο τα 400 χιλιόμετρα αυτονομία

Ανεβάζουν τον πήχη στην αυτονομία των ηλεκτροκίνητων στο πανεπιστήμιο της Ζυρίχης! Τι υπόσχεται το νέο δημιούργημά τους;

Όπως είναι ευρέως γνωστό, το βασικό πρόβλημα των ηλεκτροκίνητων μοτοσυκλετών είναι οι μπαταρίες τους. Αν πετύχουν μεγάλη αυτονομία, γίνονται μεγάλες και εξωφρενικά βαριές. Αν γίνουν πρακτικές, χάνουν και σε αυτονομία, και σε ισχύ. Στο σημείο αυτό επικεντρώνονται κατασκευαστές και ερευνητές και σήμερα, ρίχνουμε μια ματιά στην Ethec, την δημιουργία του πανεπιστημίου της Ζυρίχης.

Η Ethec, όπως οι επιστήμονες ονόμασαν την μοτοσυκλέτα, θα φέρει μια μπαταρία πραγματικά στην αιχμή της τεχνολογίας. Η κατασκευή, που μονοπωλεί την εμφάνιση της μοτοσυκλέτας –για την οποία δεν έχουν δημοσιευθεί και πολλές φωτογραφίες…- είναι τεράστια και πολλοί μπορεί να  την κρίνουν επιφανειακά, με την εμφάνιση μόνο. Όμως πίσω από αυτή την τεχνοκρατική όψη, κρύβεται μια χωρητικότητα 15 kWh και ένα σύστημα ψύξης τύπου στερεάς αντλίας θερμότητας και ψεκασμού λαδιού. Η μπαταρία έχει, ούτε λίγο ούτε πολύ, 1.260 στοιχεία!

Αυτό το τεχνολογικό κατασκεύασμα, σε συνεργασία με σύστημα ανάκτησης ενέργειας, υπόσχεται σύμφωνα με τους δημιουργούς του, 400 χιλιόμετρα αυτονομίας. Πρόκειται για μία επίδοση η οποία ακόμη είναι άπιαστη, ακόμη και για μοτοσυκλέτες καύσεως και ανταγωνίζεται αυτές των αυτοκινήτων. H Ethec έχει σχεδιαστεί να φέρει τους 2 ηλεκτρικούς κινητήρες της στο κέντρο έκαστου τροχού, με την συνολική απόδοση τους να φτάνει τους 30 ίππους. Η όλη μοτοσυκλέτα έχει κατασκευαστεί από αλουμίνιο και έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες, για την διατήρηση του βάρους της σε χαμηλά επίπεδα.

Φυσικά, το μοντέλο παραμένει σε επίπεδο πρωτότυπου προς το παρόν, αλλά καταδεικνύει ότι αργά αλλά σταθερά, η ηλεκτροκίνηση έρχεται…