Φουτουριστική σχεδίαση όπως αρμόζει σε μια 3D printed μοτοσυκλέτα.

Falectra: Ηλεκτρική από τρισδιάστατη εκτύπωση

Δες εδώ πώς η ιδέα μιας προσιτής ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας έγινε πραγματικότητα χάρη στην τρισδιάστατη εκτύπωση.

Η τρισδιάστατη εκτύπωση έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της στη μοτοσυκλέτα και αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, ενώ πριν λίγες μέρες διαβάσαμε για μια εταιρεία που κάνει 3D printing σε τιτάνιο. Ο Πολωνός σχεδιαστής Piotr Krzyczkowski αποφάσισε να κάνει πραγματικότητα τα σχέδια του για μια ηλεκτρική μοτοσυκλέτα κατασκευάζοντάς τη με τρισδιάστατη εκτύπωση. Ήθελε μια μικρών διαστάσεων, ευέλικτη μοτοσυκλέτα για να αποφεύγει το μποτιλιάρισμα και κάπως έτσι γεννήθηκε η «Falectra».



Πολλοί μπορούν να σχεδιάσουν μια μοτοσυκλέτα, αλλά για να καταφέρεις να εξασφαλίσεις χρηματοδότηση και να την βγάλεις στην παραγωγή είναι απαραίτητο ένα λειτουργικό πρωτότυπο. Η τρισδιάστατη εκτύπωση έκανε την δημιουργία του πρωτοτύπου εύκολη και μάλιστα με χαμηλό σχετικά κόστος, αφού σύμφωνα με τον δημιουργό της αν είχε κατασκευαστεί με συμβατικό τρόπο και υλικά, θα κόστιζε 7 φορές περισσότερο. Ο Krzyczkowski απευθύνθηκε στην εταιρεία Zortrax και η όλη διαδικασία πήρε περίπου 6 μήνες.



Οι μπαταρίες έχουν τοποθετηθεί όσο το δυνατόν χαμηλότερα για αυξημένη σταθερότητα και χαμηλό κέντρο βάρους, ενώ στο σημείο που θα είχαμε το ρεζερβουάρ υπάρχει αποθηκευτικός χώρος. Το βάρος της είναι 90 κιλά και μπορεί να διανύσει 70 χιλιόμετρα με μια φόρτιση, ενώ μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 60 χλμ / ώρα. Η Zortrax σκοπεύει να κατασκευάσει 10 ακόμα μοντέλα για λόγους εξέλιξης και ανάπτυξης μέσα στο 2020 και στόχος είναι το 2021 να έχουμε την πρώτη Πολωνική ηλεκτρική μοτοσυκλέτα μαζικής παραγωγής με κόστος κάτω από 4.00 ευρώ.