Το να μάθει ένας αναβάτης να χρησιμοποιεί σωστά τα μάτια του, είναι ίσως η πιο ισχυρή βελτίωση που μπορεί να κάνει στον εαυτό του.

Γίνε καλύτερος αναβάτης με…τη μία!

Ποιο είναι το ένα σημείο που, αν διορθώσει κάθε αναβάτης, θα γίνει επιτόπου καλύτερος και μάλιστα κατά…πολύ;

Όσοι αναβάτες ψαχνόμαστε με την τέχνη της οδήγησης μοτοσυκλέτας, ειδικά αν είμαστε κάπως αρχάριοι, θέλουμε σίγουρα να βελτιώσουμε το τεχνικό επίπεδο της οδήγησής μας και πολλοί μάλιστα αναβάτες αναζητούν κάποια…μαγική συνταγή, για να γίνει αυτό όσο πιο γρήγορα γίνεται! Υπάρχει όμως μια τέτοια μαγική συνταγή; Η απάντηση είναι…υπό όρους!

Τι εννοεί ο ποιητής; Η οδήγηση της μοτοσυκλέτας, για να τελειοποιηθεί, χρειάζεται χρόνια εξάσκησης και οδηγικής πείρας. Υπάρχει όμως ΕΝΑ σημείο, το οποίο, αν ο αναβάτης μάθει γρήγορα να «χειρίζεται», θα αισθανθεί μια τρομακτική βελτίωση από την πρώτη κιόλας μέρα. Ποιο είναι αυτό; Φυσικά, το βλέμμα!

Πολύ σωστά διαβάσατε. Όση «τοποθέτηση σώματος» χεριών-ποδιών, μοτοσυκλέτας στις γραμμές και αν μελετήσει ένας αναβάτης, αν δεν τοποθετεί σωστά τα μάτια του, δεν κάνει τίποτα! Στην οδήγηση μοτοσυκλέτας, ισχύει ο κανόνας «κοίτα εκεί που θέλεις να πας, αλλιώς θα πάς εκεί που κοιτάς» Αυτό είναι κάτι που όλοι οι έμπειροι αναβάτες μοτοσυκλέτας γνωρίζουν, αλλά πολλοί αρχάριοι αγνοούν και οδηγούνται σε λάθη.

Πως λοιπόν, μπορεί κανείς να εξασκήσει το βλέμμα του; Αρχικά, πρέπει να «κοιτάει εκεί που θέλει να πάει», το οποίο μεταφράζεται σε ανοιχτό, βαθύ βλέμμα στις στροφές και ευρύ πεδίο όρασης στις ευθείες. Αμέσως η αυτοπεποίθηση αλλά και η σιγουριά του αναβάτη πηγαίνουν σε άλλα επίπεδα, ενώ βελτιώνεται και η αντίληψη του χώρου και της ταχύτητας. Μην ξεχνάμε ότι το μάτι είναι το πιο ισχυρό αισθητήριο όργανο του ανθρώπου και, ασυναίσθητα, κατά την οδήγηση μοτοσυκλέτας, το που κοιτάμε επηρεάζει ΑΜΕΣΑ το που κατευθύνουμε την μοτοσυκλέτα. Σκεφτείτε περιπτώσεις μιας λακούβας ή ενός ξαφνικού εμποδίου, όταν το ξάφνιασμα ή και ο πανικός μας «κλειδώνουν» το βλέμμα στον κίνδυνο, οδηγώντας μας όμως…καταπάνω του!

Ακόμη, μια σημαντική τεχνική που πρέπει κάθε αναβάτης να αναπτύξει, είναι να μπορεί να προσέχει το περιβάλλον του, χωρίς να αποσπά τα μάτια από τον στοχο τους. Αυτό, σαν παράδειγμα είναι το εξής: Στο χώρο που βρίσκεστε, εστιάστε το βλέμμα σας σε ένα σημείο. Κατόπιν, εστιάστε την προσοχή σας σε διάφορα σημεία του χώρου-χωρίς όμως, να κουνήσετε τα μάτια σας. Μακροπρόθεσμα, αυτή είναι μια τεχνική που κάνει την οδήγηση της μοτοσυκλέτας ακόμη πιο ακριβή και ασφαλή, καθώς επιτρέπει στον αναβάτη να έχει καλύτερη επίγνωση του δρόμου, χωρίς να αποσπά την προσοχή του από το σημείο που κοιτάει. 

Αν λοιπόν μέχρι σήμερα δεν έχετε δοκιμάσει να "παίξετε μπάλα" με το βλέμμα σας...δοκιμάστε το, και θα μας θυμηθείτε! Η βελτίωση που θα δέιτε είναι, απλά, τεράστια.