Υποχρεωτικά ABS και στην Αμερική, σιγά σιγά...

ΗΠΑ: Υποχρεωτικά ABS-Traction στις μοτοσυκλέτες

Νέο νομοθέτημα στην Αμερική αλλάζει τα δεδομένα στις μοτοσυκλέτες παραγωγής. Δείτε περισσότερα.

Δύο χρόνια μετά την καθιέρωση των συστημάτων ABS ως υποχρεωτικών, στην Ευρώπη, βάσει των προδιαγραφων Euro 4, τώρα και στην Αμερική νέος νόμος καθιστά σταδιακά υποχρεωτική την χρήση του συστήματος ασφαλείας και εκεί. Πρόκειται για ένα νέο ψήφισμα σε πρώτη φάση, που έγινε στο Εθνικό Σώμα Ασφαλείας των Μεταφορών της χώρας με στόχο την βελτίωση της ασφάλειας των Αμερικανών αναβατών.

Το ψήφισμα, το οποίο είναι μέρος 10 συστάσεων για την αποτροπή θανατηφόρων ατυχημάτων με μοτοσυκλέτες στις ΗΠΑ, προβλέπει την άσκηση πίεσης στους κατασκευαστές για εξοπλισμό των μοτοσυκλετών τους, με ABS και Traction Control. Αν και προς το παρόν δεν υπάρχει δεσμευτικός χαρακτήρας, όλες οι ενδείξεις υπονοούν ότι το επόμενο βήμα στην νομοθέτηση, θα είναι ακριβώς αυτό.

Μην σας φαίνεται...παράξενο: Στην Αμερική υπάρχει τελείως διαφορετικός τρόπος νομοθέτησης και προδιαγραφών για τα οχήματα και μέχρι σήμερα, μοτοσυκλέτες χωρίς ABS και Traction μπορούν να κινούνται και να πωλούνται ελεύθερα, η τεχνολογία όμως προχωρά...

Στην Αμερική, οι θάνατοι αναβατών από ατυχήματα μοτοσυκλετών είναι 28 φορές πιο συχνοί από ότι αυτούς από ατυχήματα αυτοκινήτων, ενώ στα αυτοκίνητα και με την υιοθέτηση όλων των τεχνολογιών ασφαλείας της εποχής, τα δεδομένα είναι πολύ καλύτερα τα τελευταία έτη. Το Σώμα Ασφαλείας των Μεταφορών τόνισε παράλληλα, την σημασία των συστημάτων αυτών, τα οποία ακόμη στην Αμερική δεν είναι υποχρεωτικό να υποστηρίζουν πιθανό κίνδυνο από και προς μοτοσυκλέτα. Πρόκειται λοιπόν για το πρώτο βήμα, σε μια ιστορία που δείχνει να έχει μέλλον.