Harley-Davidson: Μείωση κερδών κατά 27%!

Μια μεγάλη πτώση στα κέρδη της αναφέρει η Harley-Davidson, κάνοντας λόγο για τεράστια ζημιά λόγω του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-ΕΕ. Δείτε περισσότερα.

Η θρυλική εταιρεία του Milwaukee φαίνεται ότι επλήγη πολύ περισσότερο από όσο νομίζαμε όλοι, λόγω του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-ΕΕ. H Harley-Davidson αναφέρει μια μεγάλη μείωση στα κέρδη της, για το πρώτο τρίμηνο του 2019, κατηγορώντας σαφώς τις πολιτικές Trump και τα αποτελέσματά τους.

Πιο συγκεκριμένα, η Harley αναφέρει μια μείωση 26,8% στα κέρδη της, για τους μήνες Ιανουάριο έως Μάρτιο του 2019. Πρόκειται για μια τρομακτική «βουτιά» για την οποία η Harley κατηγορεί τους φόρους στις πρώτες ύλες, που οι ΗΠΑ επιβάλλουν στο ατσάλι, αλλά και τους φόρους 25% που η ΕΕ έχει επιβάλλει, στις Αμερικανικές μοτοσυκλέτες άνω των 500 κ.εκ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην όλη υπόθεση, αφού στην αρχή αυτού του εμπορικού πολέμου, όχι απλά δεν υποστήριξε την Harley-Davidson αλλά εναντιώθηκε σε αυτή, όταν έμαθε ότι η εταιρεία σχεδίαζε μεταφορά μεγάλου όγκου της παραγωγής εκτός Αμερικής, προκειμένου να αντιμετωπίσει τους φόρους. Ωστόσο, με νέο του post στο Tweeter, ο πλανητάρχης εμφανίζεται να έχει αλλάξει στάση, αναφέροντας ότι «η Harley αναγκάστηκε να μετακινήσει την παραγωγή εκτός Αμερικής και υπέφερε με τους φόρους του 31%, που θα γίνουν 66% το 2021». Μάλιστα, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ «θα αντεπιτεθούν» στην Ε.Ε. για την ζημιά αυτή…

Η Harley ανέφερε ότι αιτίες της ζημιάς είναι  επίσης η μείωση της ζήτησης που αντιμετωπίζει, πέρα από το κόστος φόρων εισαγωγής υλών και εξαγωγής των προϊόντων της. Προς το παρόν, έχει ανακοινώσει σχέδιο με βάθος 10ετίας για προσέλκυση 2 εκατομμυρίων νέων πελατών μέχρι το 2027, αλλά θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως πραγματικά θα εξελιχθεί η υπόθεση, εν μέσω αυτής της εμπορικής αναταραχής.