Η νέα ηλεκτρική supersport ΕΜUS

Η νέα ηλεκτρική supersport ΕΜUS

Ηλεκτρική supersport από τον Καναδά

Μια ομάδα φοιτητών από το Καναδά κατασκεύασε μια ηλεκτρική μοτοσυκλέτα τόσο μεγάλη κι ισχυρή όσο μια supersport 600 κ.εκ.

Η ηλεκτρική μοτοσυκλέτα 200 ίππων ονομάζεται «EMUS» (ακρωνύμιο του Electric Motorcycle Universite de Sherbrooke). Μπορεί το μοντέλο να έχει περίεργο όνομα, η μοτοσυκλέτα όμως φαίνεται αρκετά φυσιολογική με την πρώτη ματιά. Το monocoque πλαίσιο αποκαλύπτει τον ισχυρό ηλεκτρικό κινητήρα. Η μπαταρία τοποθετείται στο κέντρο και το σύστημα ψύξης κρύβεται στο κάτω μέρος του πλαισίου.

Ο διδακτορικός φοιτητής του Πανεπιστημίου του Sherbrooke, Felix-Antoine Lebel, ηγείται της ομάδας EMUS. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής, η ομάδα αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό της πλαίσιο αντί να προσαρμόσει ένα υπάρχον για να φιλοξενήσει τον κινητήρα. Σύμφωνα με τον Lebel η προσέγγιση αυτή θα δώσει στους φοιτητές μεγαλύτερο έλεγχο επί του συνολικού σχεδιασμού και θα εξασφαλίσει υψηλό επίπεδο αξιοπιστίας και ταχύτητας.     

Η ομάδα EMUS, επίσης, σχεδίασε τις δικές της μπαταρίες, καθώς κι όλα τα συστήματα προγραμματισμού, παρακολούθησης κι ελέγχου για το ηλεκτρικό μοντέλο. Η μοτοσυκλέτα έχει ισχύ ισοδύναμη με τη Yamaha R6 ή τη Honda CBR 600.

Πρόσφατα, οι Καναδοί φοιτητές κέρδισαν το 2ο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα με την προσθήκη ενός ανασχεδιασμένου συστήματος, που επαναφορτίζει τις μπαταρίες στην επιβράδυνση. Ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί ένας αγώνας με μια μόνο φόρτιση, αντί να αντικαθίστανται οι μπαταρίες κατά τη διάρκειά του. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στο μέλλον των αγωνιστικών ηλεκτρικών μοτοσυκλετών. Σύμφωνα με τον Lebel, μια νέα επαγγελματική κατηγορία αγωνιστικών- ηλεκτρικών μοντέλων πιθανότατα να ξεκινήσει το 2019

Δείτε το βίντεο για να πάρετε μια ιδέα για την κατασκευή και τις δυνατότητες της ηλεκτρικής EMUS.