Αυτή την μορφή έχει η λωρίδα προειδοποίησης, που χρησιμοποιείται ήδη σε δρόμους του Λουξεμβούργου.

Οι νοητές λωρίδες του δρόμου, στην πράξη: Με κίτρινο, η λωρίδα κινδύνου που επισημαίνεται από τις οριζόντιες διαγραμμίσεις.

Τα αποτελέσματα από την χρήση του μέτρου το 2ο εξάμηνο του 2018.

Λουξεμβούργο: Είναι αυτό το μέλλον των δρόμων;

Νέα ειδική σήμανση με λωρίδες προειδοποιεί τον αναβάτη για είσοδο σε επικίνδυνη ζώνη του δρόμου και έχει ήδη αποδειχθεί αποτελεσματική! Τι λέτε για αυτό;

Ένας ορεινός στριφτερός δρόμος μπορεί να είναι η πεμπτουσία της οδηγικής απόλαυσης για πολλούς αναβάτες μοτοσυκλέτας, εγκυμονεί ωστόσο κινδύνους όταν το πλάτος της οδού στενεύει και οι μοτοσυκλετιστές κινούνται κοντά στα όρια των 2 ρευμάτων. Προσπαθώντας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό, η εταιρεία διαχείρισης των δρόμων στο Λουξεμβούργο προέβη σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αλλαγή σε συγκεκριμένους ορεινούς δρόμους: Έβαψε μια «λωρίδα προειδοποίησης» χρησιμοποιώντας οριζόντιες διαγραμμίσεις.

Πως λειτουργεί όμως αυτή η λωρίδα; Σύμφωνα με την εταιρεία, οι λευκές οριζόντιες γραμμές δημιουργούν μια νοητή «ζώνη κινδύνου» στους αναβάτες, οι οποίοι θα την αποφύγουν ή θα είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για το απέναντι ρεύμα, αν αποφασίσουν να την χρησιμοποιήσουν. Με αυτό τον τρόπο μένουν κοντά στο δεξιό άκρο του οδοστρώματος, άρα όντας ασφαλέστεροι από αντίθετα διερχόμενα οχήματα και έχοντας καλύτερο οπτικό πεδίο.

Η μέθοδος αποδεδειγμένα φέρνει αποτελέσματα: Έχοντας δοκιμαστεί και στην Αυστρία το 2016, στο Λουξεμβούργο προκάλεσε δραματικές αλλαγές: Από τον Ιούνιο όταν και ξεκίνησε η εφαρμογή του μέτρου, οι μοτοσυκλέτες που κινούνταν εντός του επικίνδυνου ορίου μειώθηκαν κατά 36%, ενώ οι αναβάτες που «τολμούν» να περάσουν στο απέναντι ρεύμα, ακόμη και όταν έχουν ορατότητα, έπεσαν από το 12% στο 1%! Δραματική ήταν η αύξηση των αναβατών που κατανόησαν και παρέμειναν στην ασφαλή ζώνη του δρόμου: Από το 10% το ποσοστό αυξήθηκε στο 57%!

Μιλάμε δηλαδή για μια λύση με απλή εφαρμογή, πολύ εύκολη στην κατανόηση και με απτά αποτελέσματα! Μήπως θα έπρεπε να την δούμε να εφαρμόζεται και ευρύτερα;
 

  • aklak

    Καλημέρα σας , επιπλέον "άσπρες λουρίδες" στην Ελλαδίτσα μας είναι κίνδυνος θάνατος για τους μοτοσυκλετιστές , στο εξωτερικό οι λουρίδες δεν γλυστράνε γιατί είναι ειδικό ματ χρώμα με πρόσφυση , εδώ είναι ιδιαίτερα γυαλιστερές και γλυστερές !!!Φυσικά γιά "οικονομία ξεφτεριών της αυτοδιοίκησης" , το ότι σκοτωνόμαστε στις λουρίδες , ειδικά μόλις βρέξει , είναι δευτερέυων δι΄αυτούς !!!

      7