Το Yamaha XMAX 300

Το Honda SH300

Το Piaggio Beverly S 300

Μικρές με προίκα

Αστικές καλλονές που με τους αποδοτικούς κινητήρες και με τον πλούσιο εξοπλισμό τους, καταφέρνουν να πρωταγωνιστούν στην πολυσυζητημένη κατηγορία των 300 κυβικών.

YAMAHA: Tenere 700 με 700E δώρο Αξεσουάρ

HONDA: Δείτε τι προσφορές ισχύουν!

Τα scooter αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των αναβατών εκείνων που ψάχνουν ευκολία και ευελιξία στην μετακίνηση τους. Μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά τους είναι η καλή οδική συμπεριφορά και ο πλούσιος εξοπλισμός, χάρη στα οποία καταφέρνουν να βγάλουν εις πέρας όλες τις δύσκολες αποστολές που θα τους αναθέσεις. Τρεις από τους πιο δημοφιλείς εκπροσώπους μιας κατηγορίας που παραμένει ψηλά στις ταξινομήσεις, αναμετρώνται σε μια μάχη γοήτρου.

Αισθητική – Ανεση – Εργονομία: Περισσότερο φινετσάτο το Beverly, δυναμικό και σπορ το ΧΜΑΧ, το πρακτικό της παρέας SH

Σχεδιαστικά το SH παρουσιάζεται πιο συντηρητικό συγκριτικά με τα άλλα δύο. Είναι ναι μεν δυναμικό και σύγχρονο με ρευστές γραμμές αλλά χωρίς υπερβολές χάριν εντυπωσιασμού. Ποιοτικά είναι άριστο, από τα υλικά κατασκευής και την συναρμογή μέχρι τις βίδες και τα παξιμάδια που έχουν χρησιμοποιηθεί. Από την άλλη το Beverly S αποπνέει έναν αέρα φινέτσας και πολυτέλειας, ενώ η made in Italy ταυτότητά του είναι προφανής. Εξαιρετική είναι η εικόνα που παρουσιάζει και στον τομέα της ποιότητας με τα υλικά να ικανοποιούν απόλυτα. Σίγουρα ο τίτλος της πιο αιχμηρής σχεδίασης ανήκει στο ΧΜΑΧ, με την επιθετική όψη του εμπρός και πίσω μέρους με τις έντονες γωνίες σαν πρωταγωνιστούν. Τα υψηλά ποιοτικά στάνταρ είναι απόρροια του ΤΜΑΧ, DNA του. Στον τομέα της άνεσης δύσκολα βγάνει νικητής. Στο Beverly, ο αναβάτης θα απολαύσει μια άνετη θέση οδήγησης καθώς η εκπληκτική σέλα προσφέρει κάθισμα για σεμινάριο. Ο χώρος κάτω από αυτή μπορεί να φιλοξενήσει είτε δύο jet κράνη, είτε ένα full-face κράνος και μπόλικα αντικείμενα. Με το που κάτσεις στο SH300i νομίζεις ότι κάποιοι σχολαστικοί Ιάπωνες το έφτιαξαν custom made για σένα και μόνο. Όλα πέφτουν εκεί που θέλεις και η άνετη σέλα υπόσχεται πολύωρη παραμονή πάνω της. Κάτω από αυτήν, θα χωρέσει ένα XXL full face κράνος! Σε συνδυασμό με το Τοp Box που ανήκει στον standard εξοπλισμό, οι αποθηκευτικές ικανότητες αυξάνονται δραματικά. Η θέση οδήγησης του ΧΜΑΧ, είναι όσο άνετη θα περίμενες βλέποντας την μεγαλοπρεπή σέλα, που παρέχει άπλετο χώρο τόσο στον αναβάτη όσο και στον συνεπιβάτη. Από κάτω της βρίσκεται χώρος, που είναι ικανός να φιλοξενήσει δύο full face κράνη. Σε συνδυασμό με τα πρακτικά ντουλαπάκια στην ποδιά, προσφέρει μεγάλη αποθηκευτική δυνατότητες.

Κινητήρας – Αναρτήσεις – Φρένα: Απόδοση και καλή συμπεριφορά τα όπλα του SH, άρτια εξοπλισμένο το ΧΜΑΧ, γραμμικό και ξεκούραστο το Beverly

Ισχυρότερο στα χαρτιά το ΧΜΑΧ και με τον νέο κινητήρα να είναι οικονομικός και αποδοτικός. 28 ίπποι και 2,95 κιλά ροπή κινούν γρήγορα το μοντέλο της Yamaha. Σε απόσταση αναπνοής ακολουθεί το SH με το σπιρτόζικο μοτέρ του να αποδίδει 25 ίππους και 2,6 κιλά ροπής. Η βελτιωμένη απόκριση στις χαμηλομεσαίες το φέρνει στην κορυφή της πρακτικότητας. Ότι χάνει σε δύναμη το Beverly, το κερδίζει σε γραμμικότητα. Αποδίδει 21 ίππους και 2,3 κιλά ροπής με απόλυτα ομαλό τρόπο, ενώ είναι και αρκετά οικονομικός. Τα πλαίσια είναι ατσάλινα σωληνωτής διάταξης και στον τομέα της ανάρτησης δεν υπάρχουν ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις, αφού και τα τρία μοντέλα εφοδιάζονται με διπλά αμορτισέρ με ρυθμιζόμενη προφόρτιση πίσω και με τηλεσκοπικό πιρούνι μπροστά. Στον τομέα της πέδησης καλύτερα εξοπλισμένο φαίνεται να είναι το Beverly, χωρίς να σημαίνει ότι τα άλλα δύο υπολείπονται. Το scooter της Piaggio καθώς και αυτό της Yamaha διαθέτουν σύστημα ελέγχου πρόσφυσης, ενώ και τα τρία διαθέτουν εξελιγμένα συστήματα ABS. 

Στο δρόμο: Τέρας ευελιξίας το SH, τεχνολογικά εξελιγμένο το ΧΜΑΧ, ο όρος του πολιτισμένου το Beverly 

Ανοίγοντας το γκάζι το SH300i πετιέται μπροστά πολύ πρόθυμα, με την μετάδοση να "αρπάζει" άμεσα. Είναι πολύ πιο γρήγορο από την αίσθηση που σου αφήνει, εξαιτίας του γραμμικού τρόπου απόδοσης της ισχύος του. Το XMAX μπορεί να μην είναι ο βασιλιάς των φαναριών λόγω της μετάδοσης, όμως το δυνατό του σημείο είναι να κρατά με άνεση ταχύτητες 100- 120χλμ/ώρα, αφού συνεχίζει να δίνει το αίσθημα της επιτάχυνσης ακόμα και κοντά στα 150χλμ/ώρα που δείχνει το κοντέρ όταν το πιέσεις. Το Beverly δίνει έμφαση στην πολιτισμένη λειτουργία και όχι στις απόλυτες επιδόσεις και στο «τέρμα γκάζι». Ο κινητήρας είναι απολύτως επαρκής σε ισχύ για όλο το φάσμα χρήσεων του scooter. Η απόδοση του είναι εντελώς γραμμική, χωρίς κανένα ξέσπασμα αλλά ούτε και αίσθηση «εγκατάλειψης» προς το άνω όριο των στροφών. Μέσα στην πόλη το SH300i διαπρέπει, αφού ελίσσεται απροβλημάτιστα και επιταχύνει άμεσα, απεμπλεκόμενο εύκολα από οποιαδήποτε δύσκολη κατάσταση. Το ζύγισμα του είναι εξαιρετικό, το τιμόνι κόβει πολύ. Σε περιαστικές διαδρομές ή στην εθνική, το SH300i δεν έχει κανένα πρόβλημα να ταξιδεύει όλη μέρα με ταχύτητες γύρω στα 130 χλμ. / ώρα. Παραμένοντας σταθερότατο και άνετο. Το Beverly είναι πολύ εύκολο στον έλεγχό του και αποδεικνύεται πολύ ευέλικτο μέσα στην κίνηση, την οποία θα φιλτράρετε απροβλημάτιστα. Η ποιότητα κύλισης του scooter κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Το μοντέλο «ρολάρει» στον δρόμο με τρόπο εξαιρετικά ομαλό, στοιχείο που τονίζει τον luxury χαρακτήρα του. Στην κίνηση της πόλης, οι διαστάσεις του δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση πρόβλημα και χάρη στο σωστό ζύγισμα και το μεγάλο κόψιμο του τιμονιού, το XMAX αποδεικνύεται ιδανικός σύντροφος στην καθημερινή μετακίνηση. Είναι απόλυτα σταθερό, ακόμα και σε μεγάλες ταχύτητες, θυμίζοντας συμπεριφορά μοτοσυκλέτας.  


Συμπέρασμα: Την σημαία των ΧΜΑΧ ψηλά – Συνέχεια στην επιτυχία Beverly – Απροβλημάτιστη ποιοτική συμβίωση SH

Η τιμή εκ πρώτης όψεως μοιάζει τσουχτερή, όμως το ΧΜΑΧ έρχεται με ένα πλήρες ποιοτικό πακέτο δυναμικού σχεδιασμού, άνεσης, ηλεκτρονικών βοηθημάτων και σπορ συμπεριφοράς που δεν μπορείς να προσπεράσεις. Η επιτυχία του Beverly μόνο τυχαία δεν είναι και είναι άμεση συνάρτηση ενός ολοκληρωμένου ποιοτικού συνόλου που επιτελεί και με το παραπάνω τα καθημερινά του καθήκοντα, σε απόλυτα προσιτή τιμή. Με μεγαλύτερα πλεονεκτήματα την απίστευτη ευελιξία, την ομοιογένεια και τον πλούσιο εξοπλισμό, το SH διαθέτει όλα τα παραδοσιακά Honda χαρακτηριστικά που το κατατάσσουν στις κορυφαίες προτάσεις της κατηγορίας.