Καλύτερη απόδοση χάρη στον ανανεωμένο κινητήρα V-twin

    Ξεκινώντας από τον κινητήρα 90° V-twin 750 cc, αναγνωρισμένο για τον χαρακτήρα και την αξιοπιστία του, η Aprilia ανέπτυξε μια νέα μονάδα 900 cc με στόχο να εξασφαλίσει μεγαλύτερη ροπή και απόκριση σε χαμηλές και μεσαίες σ.α.λ. για συναρπαστική οδηγική εμπειρία. Για να επιτευχθεί λοιπόν αυτός ο σκοπός, αναθεωρήθηκαν πολλές λεπτομέρειες του V-twin της Aprilia. Ο κυβισμός του νέου κινητήρα επιτεύχθηκε με την αύξηση της διαδρομής από 56,4 mm σε 67,4 mm και τη διατήρηση της διαμέτρου στο ίδιο επίπεδο (92 mm). Με αυτόν τον τρόπο, η μέγιστη ισχύς προσεγγίζει πλέον τα 95,2 CV στις 8.750 σ.α.λ., αλλά το σημαντικότερο είναι ότι η τιμή της μέγιστης ροπής έχει αυξηθεί από 8,4 kgm (82 Nm) στις 4.500 σ.α.λ. στον V-Twin 750 cc σε 9,17 kgm (90 Nm) στις 6.500 σ.α.λ. στον νέο V-twin 900 cc, γεγονός που τοποθετεί τη μοτοσυκλέτα στην κορυφή της κατηγορίας της.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρότι η μέγιστη ροπή του νέου κινητήρα V-twin 900 cc επιτυγχάνεται σε υψηλότερη τιμή σ.α.λ., η καμπύλη ροπής στην πραγματικότητα είναι πιο επίπεδη και πάντα υψηλότερη συγκριτικά με τον προκάτοχο των 750 cc. Αυτή η αλλαγή επέτρεψε την αύξηση της απόκρισης της επιτάχυνσης, προς όφελος της οδηγικής απόλαυσης, χωρίς να περιορίζεται με οποιονδήποτε τρόπο η παροιμιώδης αξιοπιστία του κινητήρα.

    Ο νέος κινητήρας, που διατηρεί τη γωνία 90 μοιρών μεταξύ των δύο κυλίνδρων, καθώς και ένα σύστημα χρονισμού με τέσσερις βαλβίδες ανά κύλινδρο, διπλό εκκεντροφόρο επικεφαλής και υδρόψυκτο σύστημα ψύξης, έχει υποστεί αρκετές αλλαγές, μεταξύ των οποίων μία σημαντική επεξεργασία με στόχο τη μείωση των τριβών στα έμβολα, τα οποία έχουν εξολοκλήρου επανασχεδιαστεί και τώρα χαρακτηρίζονται από μια ειδική αντιτριβική επίστρωση στο πλευρικό τους τοίχωμα, ενώ οι νέοι πείροι εμβόλου οδήγησαν στη μείωση του βάρους των κινούμενων μερών. Αλλάζει επίσης ο στροφαλοφόρος άξονας του κινητήρα, με αναθεώρηση της ζυγοστάθμισης του.
    Ένα νέο και πιο αποτελεσματικό κύκλωμα λίπανσης, με ημι-ξηρο κάρτερ ικανό να μειώνει την απώλεια ισχύος και να περιορίσει τις θερμοκρασίες που ανεβάζει το λάδι λίπανσης, καθιστώντας μη υποχρεωτική τη χρήση ψυγείου λαδιού. Καλύτερη απόδοση επιτυγχάνεται στο μέτωπο της καύσης, χάρη στην εισαγωγή νέων μπεκ: η αύξηση της πίεσης του ψεκασμού επιτρέπει τη βελτίωση του μείγματος καυσίμου/αέρα προς όφελος της κατανάλωσης και των εκπομπών. Στη συμμόρφωση του κινητήρα με τα όρια ρύπανσης που προβλέπουν οι προδιαγραφές Euro 4, συνεισφέρει και το νέο σύστημα εξάτμισης με διπλό αισθητήρα οξυγόνου. Ο κινητήρας του Dorsoduro 900 είναι επίσης εξοπλισμένος με έναν αυτόματο αποσυμπιεστή, χρήσιμο στη διευκόλυνση της εκκίνησης σε συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας.

    Όλα τα μέρη του συμπλέκτη έχουν αναθεωρηθεί: το φορτίο στους δίσκους, και κατΆ επέκταση στη μανέτα, έχει μειωθεί κατά 15%, ενώ επανακαθορίστηκαν οι σχέσεις της πρωτεύουσας μετάδοσης, με αποτέλεσμα τη βελτιστοποίηση της εκμετάλλευσης της διαθέσιμης ισχύος. To Aprilia Dorsoduro 900 είναι διαθέσιμο και σε έκδοση περιορισμένης ισχύος στα 35 kW, για τους αναβάτες με μικρότερη εμπειρία