Ο χρόνος κοστίζει χρήμα στην αγορά μοτοσυκλέτας

Αν το πρώτο βήμα είναι να βρούμε τη μοτοσυκλέτα που μας αρέσει, η χρονική περίοδος που θα επιλέξουμε για να την αποκτήσουμε είναι το αμέσως σημαντικότερο.

Συνηθίζουμε να αγοράζουμε μια μοτοσυκλέτα γιατί μας αρέσει το χρώμα, η εμφάνιση ή τα συναισθήματα που μας προκαλεί την ώρα που το οδηγούμε, αδιαφορώντας για την σημασία της απόφασής μας. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Μπορεί να μας αρέσει το σχήμα του και ο εξοπλισμός του και να έχουμε εξοικονομήσει μερικά παραπανήσια ευρώ,  όμως το πότε θα το αγοράσουμε είναι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία.

Αγοράζουμε περισσότερο με το συναίσθημα και λιγότερο με τη λογική

Η αγορά της πρώτης μοτοσυκλέτας δεν μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπόψη, αφού ούτος ή άλλως η πρεμούρα και η βιασύνη θολώνουν σε τέτοιο βαθμό την κριτική μας απόφαση, που συχνά μας οδηγεί σε σχετικά σύντομη αντικατάσταση του με το επόμενο.  Τότε γίνεται πιο εμπεριστατωμένη αξιολόγηση και σχετικός προγραμματισμός, όμως και πάλι το τι μοτοσυκλέτα θα αγοράσουμε, βασίζεται περισσότερο στο προσωπικό μας γούστο και όχι στην κοινή λογική.

Το συνολικό κόστος και η χρονική περίοδος αποτελούν σημαντικά βαρόμετρα κατά την αγορά

Στις μέρες μας οι μοτοσυκλέτες προς αποφυγή δεν είναι κάποια κακά μοντέλα, όπως κάποτε, αλλά αυτά που δεν μας γεμίζουν το μάτι όταν συνυπολογιστεί και το συνολικό κόστος. Από την άλλη μεριά, εμφανίζονται μοντέλα κατά καιρούς που χωρίς να έχει αλλάξει κάτι ουσιαστικό, το πακέτο προσφοράς τους γίνεται τέτοιο που αμέσως μπαίνει στις πρώτες θέσεις της λίστας προτιμήσεών μας. Ένας τρόπος μέτρησης είναι το κατά πόσο είναι value for money μια επιλογή και θα μας βοηθήσει για να μην πληρώνουμε τον κούκο αηδόνι. Αλλά και ο χρόνος αγοράς παίζει ρόλο, το λεγόμενο timing.

Στο τέλος του έτους δημιουργούνται ευκαιρίες. Ο Δεκέμβριος καλύτερος μήνας για αγορά.

Οι μήνες που οι περισσότεροι αγοράζουν μοτοσυκλέτα είναι την ¶νοιξη. Λίγο η αλλαγή του έτους που οι εταιρίες έχουν λανσάρει καινούργια μοντέλα, λίγο ο καιρός που προδιαθέτει για βόλτες, σε σπρώχνουν σε αλλαγές και έτσι οι πωλήσεις είναι περισσότερες εκείνη την περίοδο. Αντίθετα, ο μήνας με τις λιγότερες πωλήσεις είναι ο Δεκέμβριος, ίσως λόγω προετοιμασίας για τα Χριστούγεννα αλλά και για να γλιτώσουμε και το σηματάκι των τελών κυκλοφορίας. Ίσως τελικά αυτός ο μήνας να είναι ο καλύτερος για να αγοράσεις κανείς μοτοσυκλέτα. Αυτό συμβαίνει γιατί οι αντιπρόσωποι προσπαθούν να πιάσουν τους στόχους του έτους και προσφέρουν σημαντικές εκπτώσεις και πολλά δώρα, ενώ και οι μοτοσυκλέτες κινδυνεύουν να παλιώσουν, αφού την ερχόμενη χρονιά θα είναι ΅ΆπαλιόΆΆ μοντέλο. Ο αγοραστής εκμεταλλεύεται την ανάγκη του αντιπροσώπου για μεγαλύτερα νούμερα πωλήσεων και έτσι φεύγει έχοντας αποκομίσει σημαντικά οφέλη και κέρδος στην τιμή.

Κατά την αλλαγή ενός μοντέλου είναι η κατάλληλη περίοδος για αγορά

Μια επιπλέον καλή περίοδος αγοράς είναι κατά την αλλαγή ενός μοντέλου, την ώρα που οι αντιπρόσωποι θέλουν να ξεστοκάρουν το απερχόμενο μοντέλο. Είναι το ίδιο μοντέλο με αυτό που μερικούς μήνες πριν βρισκόταν στην λίστα με τα επιθυμητά μοντέλα αλλά ήταν σχετικά ακριβό. Εκείνη η στιγμή είναι η κατάλληλη για να το αποκτήσουμε με μειωμένη τιμή. Το νέο μοντέλο δεν θα πρέπει να μας επηρεάσει και θα πρέπει να το δούμε ως κάτι διαφορετικό και άσχετο από τη δική μας απόφαση. Εξάλλου αυτό που εξαρχής θέλαμε, μπορούμε να το κάνουμε δικό μας.
 
Εσείς τι γνώμη έχετε; Περιμένετε για ευκαιρίες ή αγοράζετε όταν σας αρέσει κάτι; Το συναίσθημα ή η λογική επικρατούν την ώρα που αγοράζετε;