KYMCO Agility 16+

Honda SH 150i

Piaggio Medley

SYM Symphony ST

Οι απόλυτοι αστικοί σύμμαχοι σου!

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα των scooters με μεγάλους τροχούς, είναι η αυξημένη σταθερότητα. Μαζί με έναν κινητήρα μικρού κυβισμού, τα μοντέλα αυτά αποτελούν την διέξοδο στον λαβύρινθο της πόλης.

Τιμές
Honda SH150i: 3.990 ευρώ
KYMCO Agility 16+ 125: 2.035 ευρώ
Piaggio Medley 150: 2.990 ευρώ
SYM Symphony ST125: 2.195 ευρώ (μετρητοίς: 1.995 ευρώ)

Τα scooters έχουν σημειώσει τεράστια επιτυχία τα τελευταία χρόνια και αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι. Η οικονομία απόκτησης και χρήσης, η ευκολία στην οδήγηση και η ευελιξία στα δύσκολα αστικά περιβάλλοντα είναι μόνο κάποια από τα ατού τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα scooters έχουν τροχούς μικρής διαμέτρου, που κάνουν την συμπεριφορά τους διαφορετική από μιας μοτοσυκλέτας. Ωστόσο, τα μοντέλα με τροχούς 16 ιντσών έρχονται να λύσουν και αυτό το «ζήτημα», προσφέροντας καλύτερη σταθερότητα και συμπεριφορά στις κακοτεχνίες του δρόμου.
Στο παρόν αφιέρωμα εξετάζουμε 4 από τα μοντέλα της αγοράς, με μεγάλους τροχούς και κυβισμό 125 και 150 κυβικών. Τα κυβικά αυτά είναι δημοφιλή τόσο στους νέους αναβάτες, όσο και στους πιο έμπειρους που αναζητούν ένα όχημα με χαμηλό κόστος χρήσης, μικρές καταναλώσεις και επαρκή αστική ισχύ χωρίς υπερβολές. Πρόκειται για τα Piaggio Medley 150, Honda SH 150, KYMCO Agility 16+ και SYM Symphony ST125.

Εμφάνιση-ποιότητα κατασκευής: Βάλε το στυλ… μπροστά!

Τα 4 μοντέλα μας έχουν ισχυρές στυλιστικές ταυτότητας, μιας και έχουν σκοπό να αποτελούν «επέκταση» του αναβάτη τους σε όλα τα επίπεδα. Στην πιο δυναμική εμφανισιακή πλευρά κινείται το Agility, με τις αιχμηρές του λεπτομέρειες και το γενικά γωνιώδες παρουσιαστικό του. Το Honda SH είναι μοντέρνα classy, με σύγχρονες και αιχμηρές γραμμές να συνυπάρχουν με στοιχεία πολυτελείας, όπως το χρώμιο. Στην ίδια σχεδιαστική φιλοσοφία και κάπως πιο ήπιο, το Symphony ST  έχει ένα όμορφο, εύκολο στο μάτι αποτέλεσμα που χαρακτηρίζεται από καμπύλες. Τέλος, το Medley τονίζει ιδιαίτερα το στυλ και την φινέτσα, με κλασικό ιταλικό σχεδιαστικό αέρα και αρκετά premium στοιχεία. Στην ποιότητα, τα 4 μοντέλα είναι πολύ προσεγμένα, ωστόσο μνεία χρεάζονται τα Medley και SH που κάνουν την διαφορά, οπτικά και στην αφή, προς το καλύτερο.

Ανεση-εργονομία: Σε έχουν στα πούπουλα!

Αστική μετακίνηση σημαίνει ανάγκη για άνεση και χώρους και οι κατασκευαστές το ξέρουν καλά αυτό. Τα scooters του θέματος μας προσφέρουν γενναιόδωρες ανέσεις, είτε θα τα απολαύσει ο αναβάτης μόνος του είτε με δικάβαλη παρέα. Οι 4 σέλες θα μπορούσαν κάλλιστα να αποτελούν… σπουδές στον τομέα της άνεσης, καθώς είναι εξαιρετικές στον ρόλο τους. Οι διαφορές φαίνονται όταν… τις ανοίξεις, αφού ο αποθηκευτικός χώρος που παρέχει το καθένα διαφέρει. Πρωταθλητής σε αυτόν τον τομέα, το Piaggio Medley μιας και κάτω από την σέλα θα χωρέσουν 2 κράνη και κάποια ακόμη μικροπράγματα. Στενό μαρκάρισμα δέχεται, όμως, από το SH150, το οποίο ναι μεν χωρά μόνο ένα κλειστό κράνος κάτω από την σέλα, αλλά διατίθεται με Top Box στον βασικό εξοπλισμό, το οποίο εκτοξεύει τις μεταφορικές ικανότητες. Ακολουθεί το Symphony ST, το οποίο φιλοξενεί ένα κράνος κάτω από την σέλα, με «αέρα» για κάποια ακόμη αντικείμενα, ενώ το Agility, παρά το γεγονός ότι έχει αρκετά μεγάλο χώρο, δεν μπορεί να φιλοξενήσει full face κράνος. Ένα jet τύπου, ωστόσο, θα χωρέσει.

Οδηγώντας: Κάνε τις μετακινήσεις σου απόλαυση

Επιθυμητά χαρακτηριστικά σε ένα scooter μικρού κυβισμού με μεγάλους τροχούς είναι η ευκολία χρήσης, η ελαστικότητα από το μοτέρ και η οικονομία. Πως λοιπόν τα 4 μοντέλα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες; Το SH150 παρουσιάζει μια πολυτελή κύλιση, με μεγάλη ευελιξία, ενώ ο κινητήρας του έχει επαρκή ισχύ για την αστική μετακίνηση. Το Piaggio Medley είναι κοντά στο SH όσον αφορά τον χαρακτήρα κύλισης που θυμίζει μεγαλύτερης κατηγορίας scooters. To Medley έχει έναν σχετικά ήπιο αλλά πολιτισμένο κινητήρα με απόλυτη επάρκεια ισχύος, ενώ οι αναρτήσεις τόσο αυτού, όσο και του SH είναι πολύ καλές σε λειτουργία στην πόλη. Το Sypmhony ST θα εντυπωσιάσει με το τεράστιο κόψιμο του τιμονιού το οποίο το χαρακτηρίζει, που του χαρίζει μια εντυπωσιακή άνεση στην πυκνή κίνηση! Κατά τα άλλα, το Symphony ST αποδίδει άριστα στην πόλη, με αίσθηση στιβαρότητας, πολύ καλές αναρτήσεις και φρένα που εμπνέουν εμπιστοσύνη. Τέλος, το KYMCO σε κερδίζει με την πολύ άνετη σέλα του, που θα σου επιτρέψει να βρίσκεσαι πάνω της όσες… ώρες και αν χρειαστεί, μέσα στην πόλη. Ο κινητήρας του Agility είναι «σπίρτο» στις ταχύτητες αστικής μετακίνησης και θα επιταχύνει πειστικά το scooter, ενώ τα φρένα ικανοποιούν απόλυτα με την απόδοσή τους.

Συμπέρασμα: Ό, τι και να θέλεις, θα το βρεις

Στην αναζήτηση για τον απόλυτο αστικό σύντροφο, ένα scooter μικρού κυβισμού και μεγάλων τροχών παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα διεκδικώντας το χρίσμα. Οι 4 προτάσεις του αφιερώματος φέρουν αυτά τα πλεονεκτήματα και με το παραπάνω, αποτελώντας τελικά 4 πολύ αξιόλογες προτάσεις. Ο αναβάτης θα είναι τελικά αυτός, που θα επιλέξει ποιο από αυτά είναι και το καλύτερο, με βάση τις ανάγκες του και τα χρήματα τα οποία θα μπορεί να διαθέσει.