Πόσο το σανιδώνεις στην εθνική;

Τι ταχύτητα έχετε όταν κάνετε ταξίδι στην εθνική οδό; Τι μέσες ωριαίες κυνηγάτε και πόσο «κόβετε» για να πετύχετε καλή κατανάλωση; Και τώρα με τα διόδια, τι σκοπεύετε να αλλάξετε στον τρόπο που ταξιδεύετε;

Η ταχύτητα είναι αναγκαίο κακό όταν ταξιδεύουμε 

Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς τότε πρέπει να πατήσουμε πάνω σε στην παραδοχή που λέει ότι η ταχύτητα σκοτώνει. Από την άλλη πλευρά δεν είναι λογικό να ακολουθείς μια ταχύτητα 50 χιλιομέτρων όταν ταξιδεύεις, γιατί έτσι θα φτάσεις στον προορισμό σου μετά από ώρες. Δεν μπορείς να κάνεις τη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη με 60 χιλιόμετρα, γιατί εκτός ότι θα είσαι επικίνδυνος για τους άλλους οδηγούς, θα κάψεις και ένα σωρό βενζίνη με μικρή ταχύτητα στο κιβώτιο. Δεν θα εκμεταλλευτείς και τα τσουχτερά διόδια για την χρήση της ταχύτερης οδικής αρτηρίας και δεν θα απολαύσεις το δίτροχο εργαλείο σου. 

Η κατανάλωση επηρεάζει το πόσο ανοίγουμε το γκάζι 

Αν ο σημαντικότερος παράγοντας που μετριάζει το πάθος για ταχύτητα είναι η ασφάλεια, η αμέσως επόμενη συνισταμένη είναι η κατανάλωση καυσίμου. Πηγαίνοντας πορεία με 140-160 χιλιόμετρα σημαίνει σταθερή ταχύτητα, κάτι που οδηγεί σε χαμηλότερη κατανάλωση σε σύγκριση με την πόλη. Έτσι όταν έχουμε συνηθίσει να καίμε περισσότερο στην πόλη και πέφτουμε σε χαμηλότερες καταναλώσεις στο ταξίδι, είμαστε ευτυχισμένοι. 

Βενζίνη και διόδια ανεβάζουν τα έξοδα

Τώρα όμως τα νούμερα έχουν αλλάξει. Η τιμή των καυσίμων ανέβηκε και μια μέση κατανάλωση 7 λίτρων μας φαίνεται υπερβολική. Στα 500 χλμ. μιλάμε για 35 λίτρα, σχεδόν 50 ευρώ καύσιμο. Και τώρα βάλε και τα διόδια. Γιατί όταν το καύσιμο ήταν το βασικό έξοδο μιας μετακίνησης, τότε βάραινες ή ελάφραινες το πόδι κατά το δοκούν.

Υπάρχουν εναλλακτικές; 

Όταν όμως το έξοδο αυτό έχει αυξηθεί και πλέον από τον προϋπολογισμό που έχεις για ένα ταξίδι, μόνο στο καύσιμο έχεις έλεγχο, τι κάνεις; Πόσο κόβεις ώστε να σώσεις ότι μπορείς από καύσιμο, αλλά, συγχρόνως, να κάνεις και τα διόδια να βγάλουν τα λεφτά τους; Γιατί, είπαμε, αν είναι να πας με 50, πας από την παλιά εθνική, μέσα από πόλεις και χωριά και φτάνεις μετά από αρκετές ώρες. 

Εσείς λοιπόν πόσο κόβετε για να πετύχετε οικονομία στο ταξίδι; Και τι κάνετε για να γλιτώσετε όσο το δυνατόν περισσότερα όταν είναι να βγείτε σε μία μεγάλη διαδρομή; 

  • πετρος

    προσωπικά προσπαθώ να τηρώ τα όρια ταχύτητας και να ανεβάζω σταδιακά ή να κατεβάζω σταδιακά όπου απαιτείται

      2