Racer-X: Προκαλώντας τα όρια του σχεδιασμού

Μια μοτοσυκλέτα που δεν θυμίζει τίποτε άλλο, θέλοντας να επιδείξει τις δυνατότητες σχεδιασμού που ανοίγει η ηλεκτροκίνηση. Πως σας φαίνεται;

Γενικότερα, η είσοδος της ηλεκτροκίνησης στην μοτοσυκλέτα έχει κρατήσει… ιδιαίτερα απασχολημένους τους σχεδιαστές, για αρκετούς λόγους. Πέρα από το ότι είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία, για νεωτερισμούς που τραβούν την προσοχή στην νέα τεχνολογία, πολλοί σχεδιαστές βλέπουν μια «πρόκληση» για την αλλαγή της εμφάνισης της μοτοσυκλέτας, όπως την ξέρουμε. Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εργασίες είναι σίγουρα αυτή η μοτοσυκλέτα, που… μόνο μοτοσυκλέτα δεν θυμίζει στην αρχή!

Πρόκειται για την ηλεκτροκίνητη Racer-X, μια δημιουργία του Mark Atkinson, μηχανουργού και bike builder. Ο Atkinson, ο οποίος έχει δημιουργήσει και άλλες  εντυπωσιακές εργασίες, αποφάσισε να προσεγγίσει την κατασκευή με φιλοσοφία «tabula rasa»: Κανένα σχεδιαστικό όριο, με μόνα δεδομένα τους δύο τροχούς και τα ηλεκτρικά εξαρτήματα.

Με αρχή ένα σχέδιο σε σχήμα X, ο Aktinson είχε μια δύσκολη δουλειά να δημιουργήσει ένα όχημα που να λειτουργεί. Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν η δημιουργία ενός συστήματος τιμονιού, που να λειτουργεί, σημείο στο οποίο ο Atkinson ζήτησε την βοήθεια του φίλου του Tom Burkland.

Η κατασκευή της μοτοσυκλέτας έγινε με αλουμίνιο ως το κύριο δομικό υλικό, με το «κοστούμι» να φτιάχνεται από ανθρακονήματα. Για την λειτουργία του συστήματος διεύθυνσης, ο Atkinson χρησιμοποίησε έναν σερβοκινητήρα για πλήρως ηλεκτρονικό έλεγχο, ενώ η ανάρτηση αποτελείται από ένα αμορτισέρ για ολόκληρη την αντισυμβατική κατασκευή.

Για πηγή ισχύος, ο Atkinson χρησιμοποιεί έναν ηλεκτροκινητήρα ισχύος  52 ίππων, που τροφοδοτείται με ηλεκτρισμό από μπαταρίες που προήλθαν από ένα… Nissan LEAF, μέσω ενός ηλεκτρονικού ελεγκτή Sevcon.
 

  • BBB

    Ακραίο και ωραίο. Πιστεύω πως (αν εξαιρέσεις τα Modern classics που είναι μια κατηγορία από μόνα τους και έχουν τη δική τους μαγεία), τα τωρινά σχέδια πρέπει να εξελίσσονται. άρα είτε ακολουθείς κάτι ρετρό ή καινοτομείς. ΥΓ. Η θέση πολύ αναπαυτική φαίνεται! "μισό να κάτσ...ααααα"