Ρετρό: Μόδα η εξιλέωση ;

Η κατηγορία των ρετρό μοτοσυκλετών έχει γνωρίσει μεγάλη άνθηση, τα τελευταία χρόνια. Με ποια όμως κριτήρια όλο και περισσότεροι αναβάτες επιλέγουν μοντέλα αυτού του στυλ; Τι είναι αυτό που έλειψε, από τον χώρο του μοτοσυκλετισμού, και επανήλθε μέσα από τα νεορετρό μοντέλα;

Ζούμε σε έναν ιδιαίτερα πολύπλοκο κόσμο, ο οποίος όλο και συντείνει προς την πλήρη ψηφιοποίηση του. Απίστευτα γρήγοροι ρυθμοί, συνεχής πίεση και εξειδίκευση όσο δεν πάει σε όλους τους τομείς. Από την κατάσταση αυτή, δεν θα μπορούσαν να εξαιρούνται οι μοτοσικλέτες, οι οποίες είναι πλέον  απίστευτα εξελιγμένες και εξειδικευμένες και η απόδοση τους έχει χάσει το ανθρώπινο μέτρο, αφού απαιτούνται  ηλεκτρονικά βοηθήματα για να μπορούν να οδηγηθούν από τον μέσο αναβάτη. 
 
Καλοδεχούμενα βέβαια όλα αυτά, ωστόσο πολλές φορές δημιουργούν πρόσθετα άγχη, μπερδεύουν και κοστίζουν επιπλέον, χωρίς να χρειάζονται σε όλους. Η τάση της επιστροφής στα βασικά είναι έκδηλη και έχει αρχίσει να γίνεται μαζικό φαινόμενο. Ο κόσμος θέλει να αποστασιοποιηθεί απ ΄όλα αυτά, να πάρει λίγες ανάσες και το κλασικό, σε οποιαδήποτε έκφανση και έκφραση του, ήταν, είναι και θα εξακολουθεί να είναι το καταφύγιο σε τέτοιες περιπτώσεις. Στις μοτοσικλέτες, οι αρχετυπικές ευρωπαϊκές, ιαπωνικές και αμερικανικές φόρμες είναι αυτές που εξυπηρετούν καλύτερα αυτή την τάση, ή μήπως είναι ανάγκη τελικά;. 
 

Εδώ και λίγα χρόνια, πολλοί είναι οι αναβάτες που εγκατέλειψαν το τρένο της συνεχούς και αδιάκοπης εξέλιξης και έκαναν την back to basics επιστροφή, αναζητώντας τις κλασσικές αξίες του μοτοσικλετισμού σε vintage μοντέλα. Οι έχοντες τις μηχανολογικές γνώσεις για να αναπαλαιώσουν και να συντηρήσουν τέτοια μοντέλα, ήταν οι τυχεροί, οι υπόλοιποι απλά παρακολουθούσαν και ονειρεύονταν. Όχι για πολύ όμως, καθότι τα τμήματα marketing των εταιρειών αντιλήφθηκαν την τάση και τις προοπτικές της και έτσι σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα παρουσιάστηκαν καθ΄ όλα σύγχρονες μοτοσικλέτες με ρετρό look και αίσθηση, οι λεγόμενες νεορετρό. 
 
Σε σαφώς καλύτερη μοίρα ήταν και είναι οι παραδοσιακές εταιρείες με δεκαετίες ιστορίας πίσω τους, αφού μπορούν να επαναφέρουν μοντέλα θρύλους με τη σύγχρονη εκδοχή τους. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι οι υπόλοιποι κατασκευαστές μένουν έξω από τον χορό, μιας και οι κλασσικές γραμμές, δεν εμπίπτουν στους κανόνες που διέπουν την πνευματική ιδιοκτησία. Είναι λοιπόν πιο εύκολο ποτέ για τον καθένα, να κάνει ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο και να πάρει μια γεύση της πιο απλής, ανόθευτης και αγνής μορφής του μοτοσικλετισμού, χωρίς να υπόκειται στις δυσκολίες και τις παραχωρήσεις που συνεπάγεται η απόκτηση ενός κλασσικού μοντέλου. 
 
 Εσείς τι λέτε; Τι πιστεύετε για τις νεορετρό μοτοσυκλέτες και την ραγδαία άνθηση που επιδεικνύουν; Πρόκειται για κάτι που προέκυψε από την υπερβολική ανάπτυξη των μοτοσυκλετών, σε ισχύ και τεχνολογία, που ξεπέρασε τα θέλω πολλών αναβατών; Η μήπως είναι και αυτό, ένα φαινόμενο μόδας που ίσως έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις; Θα επιλέγατε μια νεορετρό για τις μετακινήσεις σας;