Μια νέα τεχνολογία που υπόσχεται κάτι καινούργιο στην μοτοσυκλέτα.

Ride Vision: Σύστημα που προβλέπει τα ατυχήματα!

Σιγά σιγά… ξεφεύγει η τεχνολογία των ηλεκτρονικών, και για τις μοτοσυκλέτες! Πόσα ακόμα νέα συστήματα θα δούμε;

Πως θα σας φαινόταν, η μοτοσυκλέτα σας να έφερε ένα σύστημα που ήταν σε θέση να προβλέπει πιθανό ατύχημα, αναλύοντας συνεχώς δεδομένα από το περιβάλλον σας ενώ κινείστε; Αυτό ακριβώς υπόσχεται το Ride Vision, ένα σύστημα που αναπτύχθηκε από μια Ισραηλινή start-up εταιρεία.

Πως όμως λειτουργεί; Το σύνολο του Ride Vision αποτελείται από αισθητήρες εμπρός και πίσω από την μοτοσυκλέτα, που παρακολουθούν την κίνηση και την κυκλοφορία, πολύ πιο αναλυτικά και γρήγορα από τον ίδιο τον αναβάτη. Τροφοδοτούν έτσι μία ECU με πληροφορίες και, σε περίπτωση που ανιχνευθεί κίνδυνος, το σύστημα επεμβαίνει και ειδοποιεί τον αναβάτη με φωτεινές  και ηχητικές ενδείξεις.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το σύστημα είναι σε θέση να προβλέψει ένα τροχαίο ατύχημα και να δράσει άμεσα, έτσι ώστε ο αναβάτης να αντιδράσει έγκαιρα. Όπως η ομάδα ανάπτυξής του λέει, το σύστημα χρησιμοποιεί την αρχική ιδέα παρόμοιων λύσεων που ήδη εδώ και χρόνια, εφαρμόζονται σε αυτοκίνητα.

Το βασικό πρόβλημα με την μοτοσυκλέτα είναι ότι, για ένα πλήρως παρεμβατικό σύστημα σαν αυτά των αυτοκινήτων τελευταίας γενιάς, απαιτούνται πολύπλοκοι μηχανισμοί που τελικά αυξάνουν το κόστος αλλά και το βάρος της μοτοσυκλέτας. Για αυτό και το σύστημα Ride Vision δεν έχει δυνατότητες να παρέμβει το ίδιο στην οδήγηση της μοτοσυκλέτας, αλλά ειδοποιεί οπτικά και ηχητικά, των αναβάτη.

Ο CEO της εταιρείας πίσω από το Ride Vision, Uri Lavi, δήλωσε για αυτό: «Ξέρουμε ότι οι μοτοσυκλέτες είναι μοναδικά οχήματα και χρειάζονται μοναδικές λύσεις, για να βελτιωθεί η ασφάλειά τους. Ξέρουμε επίσης ότι οι οδηγικές συνήθειες  και οι καταστάσεις κινδύνου είναι διαφορετικές , σε οχήματα 2 και 4 τροχών, για αυτό αναπτύξαμε μια τεχνολογία πιο συμβατή προς την μοτοσυκλέτα, χωρίς να αλλάξουν τα βάρη, οι χώροι και τα κόστη».

Μάλιστα… Ποια λοιπόν, είναι η δική σας γνώμη για το σύστημα; Θα μπορούσε να είναι χρήσιμο σε ένα σενάριο καθημερινής μετακίνησης με μοτοσυκλέτα;  Και βασικά, πόσα ακόμα ηλεκτρονικά συστήματα είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε στο αγαπημένο μας όχημα; Δείτε παρακάτω και ένα βίντεο, που εξηγεί την λειτουργία του συστήματος…