Δυο πίστες σε μια

Στη φωλιά της Honda

Ομάδες και αναβάτες ρίχνονται ξανά στη μάχη του πρωταθλήματος για τον 15ο αγώνα της χρονιάς στο Motegi της Ιαπωνίας.

Η ιαπωνική πίστα αποτελείται ουσιαστικά από δύο κομμάτια, ένα οβάλ μήκους 2,4 χιλιομέτρων, το οποίο δημιουργήθηκε για να μυήσει τους Ιάπωνες στην Αμερικάνικη κουλτούρα μηχανοκίνητου αθλητισμού και την ασφάλτινη πίστα που πληροί διεθνή στάνταρ, μήκους 4,8 χιλιομέτρων, γι`αυτό και ονομάζεται twin ring. Χτίστηκε το 1997 από τη Honda ως το απόλυτο πεδίο δοκιμών και από το 1999 φιλοξενεί κάθε χρόνο αγώνα MotoGP. Οι εγκαταστάσεις της πίστας τραβούν φίλους των μηχανοκίνητων σπορ από όλο τον κόσμο, αφού φιλοξενούν ένα μουσείο της Honda με μια τεράστια συλλογή μοτοσυκλετών, αυτοκινήτων και αγωνιστικών όλων των δεκαετιών. Το συγκρότημα επίσης περιλαμβάνει σχολείο ασφαλούς οδήγησης, χωμάτινη πίστα, ξενοδοχείο εστιατόριο, πίστα καρτ, καταστήματα και αίθουσες δεξιώσεων, ενώ απασχολεί περίπου 300 εργαζόμενους.

Η πίστα έχει έξι αριστερές και οκτώ δεξιές στροφές με το πλάτος της να είναι 15 μέτρα και το μήκος της μεγαλύτερης ευθείας 762 μέτρα. Οι αναβάτες των MotoGP καλούνται να συμπληρώσουν 24 γύρους, καλύπτοντας συνολική απόσταση 115,2 χιλιομέτρων. Ο Jorge Lorenzo πέτυχε το 2014, ως αναβάτης της Yamaha, ρεκόρ πίστας με χρόνο 1`45.350, ενώ την επόμενη χρονιά σημείωσε ρεκόρ ταχύτερου γύρου με χρόνο 1`43.790, αλλά την περσινή χρονιά νικητής ήταν ο Marc Marquez με το βάθρο να συμπληρώνουν οι Andrea Dovizioso και Maverick Vinales.

Ο Marquez βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Θα διατηρήσει το προβάδισμα του ή ο Dovizioso θα πάρει να ηνία; Τέσσερις αγώνες απομένουν ακόμα μέχρι την ολοκλήρωση αυτού του συναρπαστικού πρωταθλήματος και όλα τα σενάρια είναι ανοικτά.