TFT οθόνη: Τεχνολογία που κοστίζει

Η τεχνολογία συνήθως ακολουθείται από καινοτομίες με ότι αυτό συνεπάγεται. Όταν ζαχαρώνεις το ολοκαίνουργιο μοντέλο με τη ευκρινή TFT οθόνη οργάνων με τις εκατοντάδες πληροφορίες και την δυνατότητα παραμετροποιήσεων, τότε θα πρέπει να ετοιμαστείς και για το κόστος επισκευής. Γιατί αν χαλάσει, τι γίνεται;

Η ροπή στις TFT οθόνες πολλαπλών παραμέτρων είναι εμφανής

 Ολοένα και περισσότερες εταιρίες εμπλουτίζουν τα μοντέλα τους με ηλεκτρονικά όργανα που θυμίζουν κινητά τηλέφωνα. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και δεν θέλει κανένας να μείνει πίσω. Το παρουσιάζουν ως μια φυσική εξέλιξη, αφού η νέα γενιά χρησιμοποιεί στην καθημερινότητά της συνεχώς έξυπνες συσκευές. Αν ένα τηλέφωνο ή ένα tablet έχουν 600 ευρώ, μπορείς να φανταστείς πόσο κοστίζει μια οθόνη οργάνων που έχει να επιτελέσει ένα σωρό λειτουργίες. Όσο πιο πολύπλοκη είναι τόσο περισσότερο θα κοστίζει, καθώς πλέον έχουμε να κάνουμε με ένα multifunction εργαλείο που συνδέεται με έξυπνες συσκευές και διαχειρίζεται μουσική, τηλεφωνικές κλήσεις και πλοήγηση. 

Όσο πιο περίπλοκα είναι τα ηλεκτρονικά, τόσο περισσότερο κίνδυνο διατρέχουν να βγάλουν ζημιά

Σε σχέση φυσικά με ένα κινητό ή ένα τάμπλετ δεν κινδυνεύεις να σου πέσει και να σπάσει, ούτε θα καταστραφεί επειδή το έχεις στην τσέπη σου και κάθισες πάνω του, ούτε γεμίζει σκόνη και γρατζουνιές επειδή το κουβαλάς συνεχώς μαζί σου. Όμως το τηλέφωνο ή το τάμπλετ το αλλάζεις κάθε δύο περίπου χρόνια, ενώ τη μοτοσυκλέτα έχεις σκοπό να την κρατήσεις παραπάνω. Πιστεύεις ότι θα αντέξει, Τα ηλεκτρονικά είναι ακριβά, ευπαθή και υπάρχουν περιπτώσεις που δεν επισκευάζονται. Που σημαίνει μετά από 4 με 5 έτη που παρκάρεις τη μοτοσυκλέτα σου κάτω από τον ήλιο όσο είσαι στη θάλασσα ή κάτω από το γραφείο το χειμώνα που βρέχει, μπορεί να χαλάσει και θα πρέπει να την πληρώσεις καινούργια. 

Οι TFT οθόνες παρέχουν στον αναβάτη, το μέγιστο αριθμό πληροφοριών

Υπάρχει άλλος δρόμος; Να γυρίσουμε πίσω στα αναλογικά όργανα δεν είναι λύση. Μια πιο απλή ψηφιακή μορφή θα ήταν περισσότερο αποδεκτή; Σήμερα όμως τα περισσότερα μοντέλα και ιδιαίτερα στις μεγάλες κατηγορίες έρχονται με στάνταρ ηλεκτρονικές οθόνες οργάνων. Και μέσω αυτής, έχεις ενδείξεις για την πίεση των ελαστικών, ρυθμίζεις τις ηλεκτρονικές αναρτήσεις  και την λειτουργία των ηλεκτρονικών βοηθημάτων της μοτοσυκλέτας. 

Η εργοστασιακή εγγύηση θα σε καλύψει για όσο καιρό αυτή διαρκεί

Η εργοστασιακή εγγύηση θα καλύψει τυχόν ζημίες και είναι μια ασπίδα προστασίας του αναβάτη. Τι γίνεται όμως όταν αυτή λήξει; Αυτό έχει να κάνει με το πόσο καιρό έχεις σκοπό να κρατήσεις τη μοτοσυκλέτα και συνήθως είναι πιο πολύ από όσο κρατάει η εγγύηση. Σε αυτή την περίπτωση το πληρώνεις από την τσέπη σου. Ακόμα και τα μεταχειρισμένα ανταλλακτικά θα έχουν μεγάλο κόστος αλλά το κυριότερο αμφίβολη ποιότητα. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, το ζήτημα παραμένει. Χωρίς πολλά φρου φρου και αρώματα και μια απλή ψηφιακή οθόνη, η μοτοσυκλέτα αχρηστεύεται γιατί δεν μπορεί να παρέχει όλες τι ς απαραίτητες πληροφορίες στον αναβάτη.

Τι κάνεις λοιπόν; Μένεις 10 χρόνια πίσω και αγοράζεις τις εκδόσεις χωρίς την πλήρως ψηφιακή  οθόνη, με τις παραδοσιακές ενδείξεις για να είσαι σίγουρος ή συμπλέεις με την κυρίαρχη τάση και επιλέγεις τα μοντέλα με την μεγάλη TFT οθόνη;

  • Pavlos

    Η μοτοσυκλετα μου ειναι ενα χαρλει του 1996 1340 και την εχω ακομη, διοτι δεν ειναι πολυπλοκη με ηλεκτρονικα. Με την τεχνολογια σημερα να ειναι φιξαρισμενη , οτι χαλασει πετιεται γιατι δεν επισκευαζεται. ενω σε παλαιες μοτοσυκλετες 20ετιας και βαλε ολα σχεδον τα εξαρτηματα τους επισκευαζονται. σημερα δινεις 15 χιλαιρικα σε μια μηχανη και φοβασαι μην παθει κατι π.χ. η αναφλεξη γιατι τοτε θα πληρωσεις πολλα χρηματα. Εγω τοσα χρονια που εχω την μηχανη μου πληρωσα μονο δισκους συμπλεκτη και εναν ανορθωτη. και αυτες οι οθονες τφτ εαν τις βλεπει το φως του ηλιου καθε μερα , το πλαστικο τους πολυμεριζεται και σπαει - ξεραινεται. ενω σε παλαια κοντερ ειναι απο γυαλι .

      13
  • nikos

    Τα ηλεκτρονικά είναι σαφώς φθηνότερα από τα αναλογικά. Μια οθόνη τσιπακια και η κάρτα. Το κόστος είναι γελοίο. Τα αναλογικά χρειάζονται πολλά περισσότερα υλικά dials δείκτες housings να προσαρμόζονται τα όργανα λαμπάκια κρυστσλακια σκατουλακια. Τα tft το μόνον που έχουν + είναι ότι άπειρες πληροφορίες. Όλα τα άλλα είναι - . . Τώρα γιατί στο άρθρο λένε ότι τα τφτ κοστίζουν δεν καταλαβαίνω. Δεν ειμαι κολλημένος ούτε με τη νέα Αλλά ούτε και με τη παλιά τεχνολογία. Η μέση λύση είναι η καλύτερη λύση Ένας αξιόπιστος συνδυασμός και από τους δύο κόσμους. Να έχεις τις πληροφορίες που χρειάζεσαι, όχι να ξέρεις πότε κλανει το γατί, σε ένα όμορφο πλαίσιο αντοχής.

      34
  • ΘΑΝΑΣΗΣ ΖΑΝΤΕΣ

    Για πιο κόστος μιλάμε την στιγμή που παραγγέλνεις στην Κίνα έγχρωμη οθόνη σε τιμές 7_ 17 € ταμπλετ με 30 €σε6 με 7 ίντσες και OBDII με 5η6 € τιμές για τον κόσμο όλο. Και ξαφνικά οι εταιρείες για να τα πλασάρουν και να τα πάρουμε στα οχήματα μας σαν εξοπλισμό τον πληρώνουμε 10 φορές την στιγμή που οι τιμές προμήθειας για τις εταιρείες κολοσσούς ειναι μιδαμηνες. Ας σταματήσει αυτό το παραμύθι. Η τεχνολογία είναι φτηνή τα free πραγραμματα γι ότι θες υπάρχουν και κατα τα άλλα από τις εταιρείες όπως το λέμε λαϊκα φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

      74
  • Γιαννης

    Αγοράζεις tft και ότι ποιο σύγχρονο κυκλοφορεί γιατί είναι καλύτερο και ασφαλέστερο.....τέτοια ερωτήματα υπήρχαν και την εποχή που βγήκαν οι ηλεκτρονικές αναφλέξεις......βλέπεις με τις πλατίνες δεν έμενες ποτέ.....

      75