Τα χειρότερα μοντέλα.. για πρωτάρηδες

Ήρθε η ώρα να αποκτήσεις την πρώτη σου δίτροχη φιλενάδα και δεν ξέρεις ποια είναι η κατάλληλη για σένα. Ας ξεκινήσουμε βλέποντας ποιες πρέπει να αποφύγεις.

Η πιο διαδεδομένη ερώτηση ενός αρχάριου αναβάτη είναι ποια είναι η καλύτερη για πρώτη μοτοσυκλέτα, ώστε να την αποκτήσει. Αυτό φυσικά που ποτέ δεν ρωτά είναι ποίες είναι εκείνες οι μοτοσυκλέτες που ως άπειρος αναβάτης θα ήταν καλύτερα να αποφύγει και να τις διαγράψει από την λίστα των επιλογών του.

Τις πολύ γρήγορες
Για να μάθεις να οδηγείς γρήγορα και με ασφάλεια, χρειάζεται να μπορείς να χειρίζεσαι το σωστά γκάζι. Μπορεί σε κάποιους να μην γεμίζει το μάτι ή αυτί, όμως μια μοτοσυκλέτα με 15 ίππους μπορεί να οδηγηθεί αρκετά γρήγορα στους δρόμους της πόλης και να πιάσει ταχύτητες άνω των 120 χιλιομέτρων που δεν το λες και λίγο. Σίγουρα υπάρχουν και ορισμένοι που μεγάλωσαν, μοτοσυκλετιστικά, πάνω σε 600άρια ή ακόμα και σε 1000άρια. Αυτό όμως δεν τους κάνει αυτόματα καλύτερους οδηγούς, καθώς είναι δυσκολότερο να πιέσουν τη μοτοσυκλέτα στα όρια. Σκέψου τον εαυτό σου πόσο άβολα θα αισθανθεί πάνω σε ένα μοντέλο των 100 ίππων, να προσπαθείς να το πιέσεις έχοντας ελάχιστη οδηγική εμπειρία. Νομίζεις ότι έχεις την σύνεση και την ωριμότητα για κάτι τέτοιο;

Τις πολύ μεγάλες
Το μέγεθος παίζει μεγάλο ρόλο στην ευχρηστία και την ευκολία μιας μοτοσυκλέτας. Θα πρέπει να είσαι άνετος και σίγουρος πάνω στην πρώτη σου μοτοσυκλέτα. Η ψηλή σέλα θα δημιουργήσει προβλήματα πρόσβασης, ενώ μια χαμηλότερη θα δώσει αυτοπεποίθηση και ευκολότερο έλεγχο της ισορροπίας.  Σκέψου και την περίπτωση που χρειαστεί να μεταφέρεις συνεπιβάτη.  Το επιπλέον βάρος θα δυσκολέψει το χειρισμό και τυχόν ελιγμοί μπορεί να οδηγήσουν σε άβολες καταστάσεις. 

Τις πολύ ακριβές
Μπορεί να θέλεις να αποκτήσεις τη μοτοσυκλέτα που σαλιάριζες όμως πρέπει πρώτα να μάθεις να οδηγείς. Σκέψου την περίπτωση που τελικά δεν σου αρέσουν τα supersport ή τα μεγάλα adventure και ας ήταν αυτά που στην αρχή σου τράβηξαν την προσοχή. Οι νέες μοτοσυκλέτες χάνουν ένα μέρος της αξίας τους σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα, ενώ και η έλλειψη εμπειρίας στα μεταχειρισμένα, οδηγεί σε ακριβές αγορές. Αγόρασε κάτι μικρό και φθηνό που να επισκευάζεται εύκολα. Μην κοιτάς αυτό που θες να οδηγείς κάποια μέρα αλλά επικεντρώσου στο σήμερα και τη μοτοσυκλέτα που οδηγείς. Αυτό θα σου δώσει μια ιδέα τι σου αρέσει και θα σε βοηθήσει να διαλέξεις πιο σωστά στο μέλλον. Εξάλλου σε ένα χρόνο από τώρα μπορεί οι προτιμήσεις σου να έχουν αλλάξει. 

Τις πολύ παλιές
Οι παλιότερες μοτοσυκλέτες μπορεί να είναι πιο φθηνές στην αγορά τους αλλά παίρνεις αρκετά ρίσκα αν τις αγοράσεις. Η ασφάλεια προέχει και σίγουρα  ένα παλιότερο μοντέλο δεν διαθέτει σύγχρονη τεχνολογία, ενώ αν δεν είναι συντηρημένο σωστά μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες. Η καλή πλευρά είναι ότι θα μάθεις απλά πράγματα για το πώς να συντηρείς μόνος σου μια μοτοσυκλέτα. Από την άλλη μια μηχανική βλάβη μπορεί να είναι αρκετά επώδυνη και ίσως θανατηφόρα. Οπότε ξανασκέψου το.