Τι κουβαλούν μαζί τους οι αναβάτες του Dakar;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι μπορεί να έχει μαζί του ένας αναβάτης Dakar; Διαβάστε σε αυτό το άρθρο, μερικές από τις πιο βασικές προμήθειες για το εγχείρημα…

Μια συμμετοχή στο Rally Dakar είναι επίτευγμα ζωής, αλλά είναι και κάτι εξαιρετικά δύσκολο. Προορισμένο για τους άριστους, το ράλι στην Έρημο απαιτεί τεράστια προετοιμασία, πολλά έξοδα και mentality που δεν θα δειλιάσει πουθενά. Εκτός λοιπόν από μια μοτοσυκλέτα έτοιμη για όλα και εξαιρετικά σκληροτράχηλη, τι πρέπει να έχει μαζί του ένας αναβάτης Dakar για να επιβιώσει, κυριολεκτικά και μεταφορικά; Ας δούμε τι λέει για το θέμα ο αναβάτης Mick Extance,  ο οποίος έχει συμμετάσχει στα Dakar 7 φορές.
  1. Μεγάλες ποσότητες νερού: Σχεδόν αυτονόητο, απολύτως απαραίτητο. Οι αναβάτες έχουν πάντα νερό μαζί τους, σε μορφή δοχείου πλάτης, αλλά οι κανονισμοί του Dakar ορίζουν την εξασφάλιση τουλάχιστον 3 λίτρων ακόμα πόσιμου νερού, πάνω στην μοτοσυκλέτα. Φυσικά είναι ζωτικής σημασίας, ο μηχανισμός τροφοδοσίας του αναβάτη με νερό να ελέγχεται για την αρτιότητά του, ανά πάσα στιγμή δυνατή.
  2. Φαγώσιμες ενεργειακές μπάρες: Σαφώς οι μπάρες δεν αντικαθιστούν ένα γεύμα, αλλά σε περίπτωση ανάγκης μπορούν να δώσουν ένα απαραίτητο ενεργειακό boost, τροφοδοτώντας τον αναβάτη με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
  3.  Καλά φώτα και φακό: Ο ισχυρός φωτισμός είναι σημαντικός στις νυχτερινές διαδρομές και εκτός από τα φώτα της μοτοσυκλέτας, ένας αναβάτης μπορεί να χρειαστεί και φακό. O Extance έχει πάντα μαζί του ένα φως κεφαλής που τροφοδοτείται με ρεύμα από την μοτοσυκλέτα, για κάθε ανάγκη.
  4. Ανταλλακτικά φίλτρα: Όταν αγωνίζεσαι στην έρημο, τα φίλτρα καυσίμου, αέρα και λαδιού μπουκώνουν σε χρόνο dt από την άμμο. Εκτός από αυτό, κατά τον ανεφοδιασμό ο αναβάτης πρέπει να εξασφαλίσει την μη είσοδο άμμου στο ρεζερβουάρ, οπότε ένα φίλτρο στο άνοιγμα του τελευταίου είναι πάντα απαραίτητο. Σκεφτείτε ότι οι αναβάτες Dakar αλλάζουν λάδια και φίλτρο λαδιού κάθε μέρα!
  5. Εργαλεία: η χρησιμότητά τους αδιαμφισβήτητη. Πως αλλιώς θα αντιμετωπίσεις μια κατάσταση επισκευής. Για ένα κιτ που μπορεί να έχει ο αναβάτης μαζί του, το καλύτερο είναι μικρά, καλά και πολυχρηστικά εργαλεία για γρήγορες επισκευές.
  6. Μανέτες: Οι μανέτες είναι ένα από τα ανταλλακτικά που σπάνε εύκολα σε περίπτωση πτώσης και συνεπώς, χρειάζονται άμεσα αντικατάσταση για να συνεχίσει ο αναβάτης. Εκτός αυτού, λίγες έξτρα μανέτες πιάνουν ελάχιστο επιπλέον χώρο.
  7. Τμήματα και κρίκοι αλυσίδας: Η αλυσίδα μετάδοσης ταλαιπωρείται πολύ σε έναν αγώνα και μια θραύση δεν είναι έξω από το πρόγραμμα. Για αυτό, οι αναβάτες έχουν πάντα μαζί τους μικρά τμήματα αλυσίδας και κρίκους, για μια γρήγορη επισκευή on the spot.
  8. Ελαστική ταινία για τα δάχτυλα: Μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια, προκειμένου να αποφευχθούν οι κάλοι στα χέρια, μια κατάσταση που μπορεί να γίνει πολύ επώδυνη στο σκληρό περιβάλλον του αγώνα. Η ειδική ταινία που χρησιμοποιούν και πολλοί αθλητές, βοηθά στην αποφυγή τους.
  9. Ακτίνες για τους τροχούς: Πιάνουν λίγο χώρο, είναι ελαφριές και μπορεί να σώσουν την ημέρα ενός αναβάτη, που έπαθε ζημιά στον τροχό του κατά την διάρκεια του αγώνα.