Τόπος ατυχήματος: Όσα πρέπει να κάνεις

Τόπος ατυχήματος: Όσα πρέπει να κάνεις

Δες τώρα ποιες είναι οι σωστές κινήσεις που πρέπει να κάνεις, αν βρεθείς πρώτος σε σημείο που έχει γίνει ατύχημα.

Μπορεί να έχεις ακούσει διάφορα για το τι να κάνεις αν βρεθείς πρώτος σε σημείο που έχει γίνει ατύχημα στο οποίο εμπλέκεται μοτοσυκλέτα; Τι ισχύει όμως και τι όχι; Τι κινήσεις πρέπει να κάνεις ώστε να μην επιβαρύνεις περισσότερο μια ήδη δύσκολη κατάσταση; Ας τα δούμε αναλυτικά.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »


Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να φροντίσεις να μη συμβεί κάποιο άλλο ατύχημα στο σημείο. Καθοδήγησε την κίνηση ώστε οι άλλοι χρήστες να αποφύγουν τον τόπο του ατυχήματος και μην επιτρέψεις σε κανέναν να αγγίξει το θύμα χωρίς να πάρει τη συγκατάθεσή του (αν έχει τις αισθήσεις του) και χωρίς να φοράει γάντια. Προσπάθησε να καταλάβεις πώς συνέβη το ατύχημα για να ξέρεις και τι είδους τραυματισμούς είναι πιθανόν να έχει υποστεί το θύμα. Στη συνέχεια τηλεφώνησε στην Αμεση Δράση για να αναφέρεις το ατύχημα και να ζητήσεις βοήθεια. Να είσαι προετοιμασμένος να δώσεις πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των εμπλεκόμενων ατόμων και οχημάτων, τους πιθανούς τραυματισμούς, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το ατύχημα και φυσικά την τοποθεσία.  



Μόνο αφού έχεις κάνει τα παραπάνω μπορείς να βοηθήσεις το θύμα. Μάλλον θα έχεις ακούσει ότι δεν πρέπει να βγάλεις το κράνος του θύματος, εκτός αν αυτό δεν μπορεί να αναπνεύσει, προκειμένου να αποφευχθεί τραυματισμός στην σπονδυλική στήλη. Αν το θύμα δεν αναπνέει, το κράνος πρέπει να βγει. Αν έχεις παρακολουθήσει μαθήματα πρώτων βοηθειών, θα σου φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα σε αυτό το σημείο, αλλά αν υπάρχει γιατρός ή νοσοκόμα στο σημείο, άφησε τους να κάνουν τη δουλειά τους. Βοήθησέ τους αν σου το ζητήσουν, διαφορετικά ασχολήσου με κάτι άλλο όπως η ρύθμιση της κυκλοφορίας.

Είναι πολύ πιθανό να βρεθείς κάποια στιγμή σε ατύχημα στο οποίο να εμπλέκεται αυτοκίνητο, μοτοσυκλέτα ή πεζός. Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα σου χρειαστούν αυτές οι γνώσεις, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζεις τι πρέπει να κάνεις και πώς να φανείς χρήσιμος.

Βρέθηκες σε σημείο ατυχήματος;
 «Ασφάλισε» το σημείο ώστε να μη γίνει κάποιο άλλο ατύχημα
Κάλεσε την Αμεση Δράση και δώσε ακριβείς πληροφορίες.
Αν βγάλεις το κράνος του θύματος μπορεί να κάνεις μεγαλύτερη ζημιά.
Αν υπάρχει γιατρός άφησέ τον να κάνει τη δουλειά του και ασχολήσου με τη ρύθμιση της κυκλοφορίας.
Σου έχει συμβεί ποτέ να βρεθείς σε τόπο ατυχήματος; Πώς αντέδρασες; Τι κινήσεις έκανες;