Yamaha R5 Zanutto: Για τους νοσταλγούς

Μια μοτοσυκλέτα που σε γυρίζει 50 χρόνια πίσω, σε άλλες εποχές στυλ και χαρακτήρα. Πως σας φαίνεται αυτή η τροποποιημένη R5;

YAMAHA: Tenere 700 με 700E δώρο Αξεσουάρ

Για τον builder και μηχανικό αεροσκαφών Eric Zanutto και την σύζυγό του Melanie, η μοτοσυκλέτα είναι το αγχολυτικό τους. Πρόκειται για ένα ανδρόγυνο που ταίριαξε… γάντι σε αυτό το κομμάτι, καθώς και τους δύο ενδιαφέρει η μοτοσυκλέτα, τόσο οδηγικά όσο και κατασκευαστικά σε επίπεδο customizing και αναπαλαίωσης. Το τελευταίο τους project είναι αυτή η Yamaha R5, που είναι κατασκευασμένη το 1971.

Οι Zanutto αγόρασαν την μοτοσυκλέτα σε σχετικά κακή κατάσταση, με πολλή σκουριά σε όλα της τα μέρη και πολλά λανθασμένα ανταλλακτικά τοποθετημένα πάνω της. Το πρώτο βήμα ήταν η πλήρης αποσυναρμολόγησή της, την οποία ακολούθησε μια εξαιρετικά δύσκολη αποκατάσταση των σκουριασμένων μερών: Μιλάμε για τρίψιμο στο χέρι, επί ώρες, με πολλούς διαφορετικούς βαθμούς γυαλόχαρτων και τριβείων, προκειμένου να φτάσουν στο τελικό αποτέλεσμα.

Ο κινητήρας προέρχεται από μια RD350: λύθηκε στα εξ ων συνετέθη και υπέστη ολικό rebuild, ενώ τα φρένα –που παρέμειναν ταμπούρα εμπρός και πίσω- ανακατασκευάστηκαν επίσης. Ριζικά νέοι είναι οι ακτινωτοί τροχοί που ντύθηκαν με ελαστικά της Bridgestone.

Ο Zanutto τοποθέτησε επίσης μια νέα ανάφλεξη τύπου CDI από την Power Dynamo, νέα γκαζιέρα και εξατμίσεις και ένα ζευγάρι καρμπυρατέρ Mikuni από μια RD350 του 1984. Στις αναρτήσεις, το πιρούνι γυαλίστηκε στην εντέλεια και δύο νέα αμορτισέρ, με προοδευτικά ελατήρια, τοποθετήθηκαν πίσω. Στα χρώματα, οι Zanuttos επέλεξαν το κλασικό πλέον, κίτρινο-μαύρο θέμα της Yamaha Racing και του Kenny Roberts. Πως σας φαίνεται;