Σωστός καθαρισμός και λίπανση αλυσίδας (+video)

Διαβάστηκε από 57559 αναγνώστες

Διάβασε εδώ πόσο εύκολο είναι να καθαρίσεις και να λιπάνεις μόνος σου την αλυσίδα σε 3 απλά βήματα.

Ο καθαρισμός και η λίπανση της αλυσίδας κίνησης πρέπει να γίνεται τακτικά, ώστε αυτή να είναι πάντα στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και να μη φθείρεται υπερβολικά. Σε γενικές γραμμές πρέπει να γίνεται κάθε 500 χιλιόμετρα, αλλά αν η μοτοσυκλέτα κινείται σε χωματόδρομους και έρχεται αντιμέτωπη με σκόνη και λάσπες, είναι καλό η συντήρηση να γίνεται πιο τακτικά. Επίσης, το πλύσιμο και η οδήγηση σε βροχή απομακρύνει μέρος του λιπαντικού από την αλυσίδα, οπότε μπορεί να χρειαστεί ξανά λίπανση. Η διαδικασία συντήρησης της αλυσίδας είναι εύκολη και μπορεί να γίνει από τον καθένα σε 3 απλά βήματα. Ας τα δούμε αναλυτικά:
 
Προετοιμασία


 
Για τον καθαρισμό της αλυσίδας υπάρχουν στην αγορά πολλές επιλογές σε εξειδικευμένα καθαριστικά προϊόντα τα οποία είναι ειδικά σχεδιασμένα, ώστε να μην καταστρέφουν τα Ο-rings, X-rings κ.λ.π. και να δρουν άμεσα κάνοντας εύκολη και γρήγορη τη δουλειά. Επίσης, θα χρειαστείς ένα πινελάκι, βουρτσάκι ή μια παλιά οδοντόβουρτσα και ένα ρηχό σκεύος για να συγκρατεί τα χημικά. Για τη λίπανση, επέλεξε ένα λιπαντικό σπρέι ή λάδι με βάση τον τύπο της αλυσίδας και τη χρήση που κάνεις στη μοτοσυκλέτα. Για να γίνει εύκολα η συντήρηση της αλυσίδας, ο πίσω τροχός είναι καλό να βρίσκεται στον αέρα και να γυρίζει ελεύθερα. Αν η μοτοσυκλέτα σου δεν διαθέτει κεντρικό σταντ, ένα σταντ πίσω τροχού θα σου λύσει τα χέρια. Τέλος, μπορείς να τοποθετήσεις ένα κομμάτι χαρτόνι μεταξύ αλυσίδας και τροχού για να μην λερώνεται η ζάντα και το λάστιχο από τα χημικά.
 
Καθαρισμός


 
Αφού συγκεντρώσεις όλα τα απαραίτητα, είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις. Για την αποφυγή τραυματισμών ο κινητήρας πρέπει να είναι σβηστός. Επέλεξε ένα επίπεδο σημείο,  βάλε νεκρά στο κιβώτιο και σήκωσε τη μοτοσυκλέτα στο σταντ. Τοποθέτησε το χαρτόνι μεταξύ τροχού και αλυσίδας και το σκεύος κάτω από αυτή. Ρίξε αρκετή ποσότητα καθαριστικού σε όλο το μήκος της αλυσίδας και αν είναι απαραίτητο, άφησέ το να δράσει για μερικά λεπτά. Το βουρτσάκι θα σε βοηθήσει να απομακρύνεις την περισσότερη στερεή βρωμιά, ώστε να διεισδύσει παντού το καθαριστικό. Αφού τελειώσεις με τον καθαρισμό, σκούπισε καλά την αλυσίδα και άφησέ τη λίγα λεπτά να στεγνώσει.

Λίπανση


 
Όπως, αναφέραμε ήδη, το λιπαντικό που θα χρησιμοποιήσεις πρέπει να είναι κατάλληλο για τον τύπο της αλυσίδας που έχει η μοτοσυκλέτα σου. Επίσης, υπάρχουν πιο εξειδικευμένα ανάλογα με τη χρήση που κάνεις, καθώς άλλα είναι κατάλληλα για χρήση σε χώμα και άλλα για άσφαλτο. Να είσαι γενναιόδωρος και μη τσιγκουνευτείς το λάδι ή το σπρει. Ρίξε αρκετή ποσότητα και δώσε του λίγο χρόνο να περάσει σε κάθε σημείο της αλυσίδας. Γύρνα με το χέρι σου τον τροχό για να το βοηθήσεις.

 

Πηγή: toofast.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΞΕΣΟΥΑΡ & ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΩΝ

Ελεύθερο Κείμενο
Κατηγορία/Υποκατηγορία
Τιμή από
Τιμή έως
Εργοστασιακός Κωδικός