net.mototriti.gr τεύχος net.mototriti.gr Scooter τεύχος

Είναι το μέλλον ηλεκτρικό;

Ηλεκτροκινητήρας Vs Bενζινοκινητήρα

Ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες στους δρόμους; Μπορεί να φαίνεται μακρινό, αλλά ίσως γίνει πραγματικότητα πιο νωρίς απ` ότι νομίζουμε. Eίστε έτοιμοι να υποδεχτείτε τη νέα τεχνολογία;

 
Οι κατασκευαστές μοτοσυκλετών, βελτιώνουν συνεχώς τα προϊόντα τους, ώστε αυτά να εναρμονίζονται με τις όλο και πιο αυστηρές προδιαγραφές ρύπων. Το μεγάλο βάρος των καταλυτών και η «φιμωμένη» απόδοση των κινητήρων, μειώνουν τις εκπομπές ρύπων, αλλά και το ενδιαφέρον των καταναλωτών. Μήπως η λύση είναι στις ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες;
  • Δεν θα σου λείψει το γκάζι σε μια ηλεκτρική μοτοσυκλέτα, γιατί ένας ηλεκτροκινητήρας έχει όλη τη δύναμη που θέλεις.
Δεν θα πρέπει να δυσανασχετούμε, όταν ακούμε για ηλεκτροκίνητη μοτοσυκλέτα. Ίσως στο μυαλό, να μας έρχονται μικρά ηλεκτρικά σκούτερ για μετακίνηση μέσα στην πόλη. Υπάρχουν όμως και μοτοσυκλέτες, που δεν στερούνται επιδόσεων. Οι σύγχρονοι ηλεκτροκινητήρες παράγουν σημαντικά ποσά δύναμης. Δεν θα λείψει από τον αναβάτη η μοναδική αίσθηση της επιτάχυνσης μιας μοτοσυκλέτας με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Στο θέμα της ροπής υπερτερούν σημαντικά, καθώς παράγουν πολλά χιλιογραμμόμετρα, χωρίς να χρειάζεται να ανεβάσουν πολλές στροφές. Το μοναδικό πράγμα που υστερεί μια ηλεκτρική μοτοσυκλέτα είναι ο ήχος, καθώς το σφύριγμα ενός ηλεκτροκινητήρα δεν μπορεί να συγκριθεί με το ουρλιαχτό ενός βενζινοκινητήρα.
  • Θα μειώσεις τα έξοδα της καθημερινής σου μετακίνησης. Φορτίζεις τη μπαταρία σπίτι σου και ξεχνάς τα βενζινάδικα.
Βλέπουμε όλο και περισσότερους να αποφεύγουν να μετακινηθούν με αυτοκίνητο και να επιλέγουν μοτοσυκλέτα. Ο λόγος είναι τα μειωμένα έξοδα χρήσης και συντήρησης, αλλά και ο χρόνος που εξοικονομείται κατά τη μετακίνηση. Η τιμή της βενζίνης, όμως, αυξάνεται συνεχώς και για κάποιον που χρησιμοποιεί καθημερινά στις μετακινήσεις τη μοτοσυκλέτα του, το κόστος είναι σημαντικό. Η μπαταρία μιας ηλεκτρικής μπορεί να φορτιστεί εύκολα στην πρίζα του σπιτιού μας. Το κόστος του ρεύματος είναι πολύ μικρότερο από αυτό της βενζίνης και δεν χάνουμε χρόνο περιμένοντας στα βενζινάδικα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όμως, ότι μια μπαταρία έχει περιορισμένο κύκλο ζωής και το κόστος αντικατάστασης είναι υψηλό. Υπάρχει τελικά, περίπτωση να το κόστος να είναι μεγαλύτερο από αυτό των καυσίμων που θα  είχαμε με έναν βενζινοκινητήρα.
  • Δεν μπορείς να κάνεις ταξίδι με μια ηλεκτρική μοτοσυκλέτα γιατί η αυτονομία των μπαταριών είναι περιορισμένη. Σε λίγα χρόνια, όμως, δεν θα υπάρχει αυτό το πρόβλημα.
Ένα από τα σημαντικότερα μειονεκτήματα της μοτοσυκλέτας είναι η περιορισμένη αυτονομία. Μια πλήρης φόρτιση, είναι επαρκής για τις ημερήσιες μετακινήσεις μέσα και γύρω από την πόλη, αλλά όχι για ένα πιο μακρινό ταξίδι. Η τεχνολογία, όμως, των μπαταριών εξελίσσεται ραγδαία και σύντομα το πρόβλημα αυτό δεν θα υπάρχει. Το μέγεθος και το βάρος τους μειώνεται, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η αυτονομία τους. Mελλοντικά, είναι πολύ πιθανό να δούμε μέχρι και συστήματα ανάκτησης ενέργειας, αντίστοιχα με αυτά που χρησιμοποιούνται στην αυτοκινητοβιομηχανία. Τέτοια συστήματα έχουν την δυνατότητα να φορτίζουν τη  μπαταρία καθοδόν, ανεβάζοντας την αυτονομία σε νέα επίπεδα. Επίσης, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα εκτεταμένο δίκτυο σταθμών ανεφοδιασμού, ώστε να μπορεί ο αναβάτης να φορτίζει τη μπαταρία κατά τη διάρκεια μιας στάσης που θα κάνει στο ταξίδι του.
  • Το ρεύμα που χρησιμοποιείται για τη φόρτιση των μπαταριών, πρέπει να προέρχεται από φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας.
Σκοπός των ηλεκτροκίνητων μοτοσυκλετών είναι, αφενός το μειωμένο κόστος χρήσης από τους ιδιοκτήτες και αφετέρου η προστασία του περιβάλλοντος. Το κόστος χρήσης και συντήρησης, σίγουρα δεν επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη τόσο, όσο μια βενζινοκίνητη μοτοσυκλέτα, καθώς τα κινούμενα μέρη είναι ελάχιστα. Το θέμα όμως της προστασίας του περιβάλλοντος είναι πολύ πιο περίπλοκο. Θα πρέπει το ρεύμα να προέρχεται από φιλικές προς το περιβάλλον και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ηλιακή, αιολική, υδροηλεκτρική κ.λ.π. Αυτές οι πηγές είναι ανεξάντλητες και δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον σε αντίθεση για παράδειγμα με την ενέργεια που προέρχεται από εξόρυξη λιγνίτη. 

Το μέλλον φαίνεται να είναι ηλεκτρικό. Ο τελικός βέβαια κριτής είναι μόνο ο αγοραστής. Η πρόοδος στον χώρο της μοτοσυκλέτας δεν σταματά και σίγουρα γίνεται με καλή πρόθεση και για καλό σκοπό. Εσείς, θα αγοράζατε μια ηλεκτρική μοτοσυκλέτα;

 

NONPAPER - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ - ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ